logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ten dysk ssd bedzie pasował do mojego laptopa ?

Mateo89 19 Lip 2018 01:14 2772 10
REKLAMA
  • #1 17337355
    Mateo89
    Poziom 4  
    Ocena: 27
    Witam kupiłem dzisiaj taki dysk ssd Adata Ultimate SU800 M.2 256GB (ASU800NS38-256GT-C) https://www.komputronik.pl/product/362326/adata-ultimate-su800-m-2-256gb.html do mojego laptopa msi gl72 7rd-282pl . Sprzedawca powiedział że niby będzie pasował ale nie pasuje mi coś tutaj bo w większości tych laptopów muszą być dyski ssd pcie m2 a ja mam w tym dysku który kupiłem tylko samo oznaczenie m2 . Czy będzie pasował bo jak coś to odmówię paczkę a rano powinna być u mnie . Jeśli kupiłem zly to jaki mam kupić ? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17337365
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    M2 to nowszy interfejs (gniazdo złącze) od starego już mSATA.

Tak więc jeśli masz w swoim komputerze takie wejście to ta pamięć powinna spasować o ile dobrałeś odpowiednią jej długość. Czyli ta co kupiłeś ma (rodzaj : 2280)

• REKLAMA
  • #3 17337387
    Mateo89
    Poziom 4  
    Producent na laptopie dał tylko naklejkę że opcjonalnie mogę Mieć SSD PCI-E Gen 3 a w sieci nic nie pisze jaki dokładnie dysk mam dać. Może jesteś jakoś w stanie sprawdzić bo ja zielony jestem

Dodano po 2 [minuty]:

Nie wiem jaka mam mieć dokładnie ta pamięć a pospieszylem się z zakupem i nie wiem co zrobić bo jutro mają mi ją przywieźć i nie wiem czy dzwonić i mówić że źle dobralem czy jak a nie mam tu nikogo w okolicy kto się zna.
  • REKLAMA
  • #4 17337390
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8230
    Mateo89 napisał:
    ASU800NS38-256GT-C

To jest dysk SATA 3 w formie karty M.2.

Mateo89 napisał:
    mogę Mieć SSD PCI-E Gen 3

Dysk SATA 3 to nie jest dysk PCI-e.

Niektóre sprzęty na gnieździe M.2 obsługują zarówno wydajniejsze dyski PCI-e/NVMe, jak i mniej wydajne SATA. Jeśli tak jest, to zakupiony dysk zadziała. A jeśli laptop obsługuje tylko dyski PCI-e, to ten zamówiony nie będzie działał.
  • #5 17337985
    gradek83
    Poziom 43  
    Sprawa jest prosta skoro kupiłeś taki dysk to aby go włożyć będziesz musiał tak czy siak odkręcić całą dolną obudowę aby się dostać do płyty głównej tak więc zrób to teraz i zrób zdjęcie i podeślij teoretycznie mniej więcej ale nie na 100% tak to powinno wyglądać od środka i jeśli masz tam to środkowe gniazdo M2 to nie masz się niczym martwić.

Źródło

Na zdjęciu widać że prawdopodobnie właściciel miał domyślnie od kupna wsadzony zwykły dysk HDD ale wymienił go na SSD samsunga i dodatkowo wspominany dysk SSD M2 a dysk HDD wsadził w adapter i podczepił zamiast napędu CD który zapewne tak czy siak podpina po USB. Wygodna opcja zwłaszcza że napęd CD praktycznie nie jest używany ale nie pozbywamy się go i mamy do niego dostęp po USB.
  • #6 17337999
    dt1
    Admin grupy komputery
    To Kolega jest niezły, jeśli po fotografii gniazda da radę ocenić, czy ono obsługuje tylko PCIe, czy również SATA :)

Opis na stronie producenta laptopa wskazuje na to, że gniazdo M.2 powinno obsłużyć oba standardy.

https://www.msi.com/Laptop/GL72-7RD/Specification
  • #7 17338245
    gradek83
    Poziom 43  
    dt1 napisał:
    Opis na stronie producenta laptopa wskazuje na to, że gniazdo M.2 powinno obsłużyć oba standardy.

Cytat:
    1x M.2 SSD Combo (NVMe PCIe Gen3 x4 / SATA )

Standard M.2. do komunikacji z płytą główną wykorzystuje interfejs PCIe czyli przy PCIe 3.0 i transferze 8,0 GT / s przy dostępnej konfiguracji PCIe x4 przepustowość wyniesie 3,94 GB / s
    Dla porównania SATA 3 - 600 MB/s.
  • #8 17338288
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ja dobrze wiem, że PCIe i SATA się różnią. Zastanawiam się tylko, czy Kolega zdaje sobie sprawę, że gniazdo M.2 może również obsługiwać SATA? Bo Autor właśnie zakupił dysk M.2 SATA. Obsługa SATA w M.2 zależy tylko od tego, czy producent ją zaimplementował na danym modelu płyty, czy nie. Są również gniazda M.2, które obsługują tylko SATA.

Ale skoro producent w specyfikacji twierdzi, że oba standardy są używane w M.2, to nie ma powodu mu nie wierzyć.
  • #9 17338356
    gradek83
    Poziom 43  
    dt1 napisał:
    Autor właśnie zakupił dysk M.2 SATA. Obsługa SATA w M.2 zależy tylko od tego, czy producent ją zaimplementował na danym modelu płyty, czy nie. Są również gniazda M.2, które obsługują tylko SATA.

Czyli jak to dysk M2 SATA to teoretycznie mając
    szybkość zapisu 520 MB/s
    szybkość odczytu 560 MB/s
    To równie dobrze przez adapter można taki dysk podpiąć pod zwykłe gniazdo SATA.
    Cena jak widzę dobra tylko tak się zastanawiam skoro M2 ma przepustowość w tym przypadku 3,94 GB / s to czy na rynku są już dyski o większych zapisach jak te tu powiedzmy dochodzące jak nie przekraczające 1TB/s... Jestem do tyłu a raczej po prostu cenowo są poza moim zasięgiem takie laptopy tak więc nie interesowałem się nawet rozwojem tych dysków SSD. Wsadzanie do takiego laptopa dysku HDD i instalowanie na nim systemu to jak dla mnie porażka zwłaszcza jeśli producent wciśnie ta dysk 5400RPM.
    Nie dziwię się że na alledrogo pełno nowych dysków serii np WD BLACK bez gwarancji za śmiesznie niskie pieniądze od 80zł do 150zł oczywiście bez gwarancji producenta ale jak miał bym dać za dysk 500GB 260zł z gwarancją na 5 lat to jednak wolał bym 2 takie dyski bez gwarancji która i tak na nic się przyda bo nie obejmuje odzyskiwania utraconych danych. Ale tak czy siak cieszy fakt że skok rozwojowy jest aż tak spory.
  • #10 17338406
    dt1
    Admin grupy komputery
    gradek83 napisał:
    Czyli jak to dysk M2 SATA to teoretycznie mając
    szybkość zapisu 520 MB/s
    szybkość odczytu 560 MB/s
    To równie dobrze przez adapter można taki dysk podpiąć pod zwykłe gniazdo SATA.

Tak, dokładnie - i tak da się zrobić zwykłym, prostym adapterem.

Diski M.2 PCIe, przynajmniej konsumenckie modele, z którymi mam do czynienia, na razie mają maksymalne teoretyczne osiągi przekraczające nieco 3000MB/s, więc tak właściwie byłby to już praktycznie max M.2 dla gen 3 PCIe. Są już kolejne wersje tego standardu, wiec pewnie będą szybsze, ale na 1TB/s bym na razie nie liczył - tym bardziej że w praktyce takie prędkości w domowych komputerach sa mało przydatne.

Żeby nie być ograniczonym przez M.2 nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaprojektować dysk na PCIe x16 - mógłby być 4x szybszy od obecnych implementacji M.2 NVMe - może już nawet ktoś to zrobił, ale jeszcze nie widziałem.

Tak czy inaczej, przy aktualnej wydajności komputerów te GB/s, które da się wyciągnąć z obecnych SSD wydają się być wystarczające (do tego cześć osób na oko nie odróżni wydajnościowo dysku SSD SATA od szybszego PCIe - Różnica w ładowaniu systemu na pewno jest, ale na oko czasem ciężko zwrócić na to uwagę, do tego osoby, które wykorzystują komputer do uruchomienia przeglądarki czy office też nie potrzebują mega szybkiego dysku (tzn czy word się załaduje w 1.2 sekundy czy w 1.0 sekundy zwykle nie jest dla użytkownika aż tak bardzo istotne).
  • REKLAMA
  • #11 17339298
    Mateo89
    Poziom 4  
    Koledzy dysk przyszedł okazało się że pasuje bez problemu i nie potrzebnie się stresowalem. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi temat można zamknąć. Dla tych co będą mieli podobny problem to uzyskałem informacje ze te wejście M. 2 w tym laptopie jest kompatybilne z wszystkimi dyskami M. 2. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił dysk SSD Adata Ultimate SU800 M.2 256GB (ASU800NS38-256GT-C) do laptopa MSI GL72 7RD-282PL, jednak miał wątpliwości co do kompatybilności, ponieważ dysk jest typu SATA, a laptop może wymagać dysków PCIe M.2. W odpowiedziach wyjaśniono, że gniazdo M.2 w laptopie obsługuje zarówno dyski SATA, jak i PCIe, co potwierdziło się po dostarczeniu dysku, który pasował bez problemu. Użytkownik został poinformowany, że w przypadku wątpliwości można sprawdzić specyfikację producenta, a także, że dyski M.2 SATA można podłączyć przez adapter do standardowego gniazda SATA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA