Witam. Mam problem z dyskiem zewnętrznym, na którym mam sporo danych. Podczas ostatniego przesyłania danych wyskoczył komunikat o zbyt długim działaniu semafora. Następnie dysk przestał reagować i co kilka minut słychać cyknięcie. Po upływie ok godziny udaje mi się go uruchomić ponownie, ale działa sprawnie przez ok 30 sekund (pełen dostęp do danych), po tym znów cyknięcie i już zdjęć nie wczyta. Teraz po podłączeniu nie pojawia się wsród innych dysków, w menedżerze urządzeń jest dopiero po chwili po podłączeniu. Po upływie kolejnej (mniej więcej) godziny zaczyna się ten sam cykl. Czytałem jakiś poradnik o sprawdzaniu i w programie Victoria wyskakuje komunikat: Invalid drive geometry.
Jakiś czas później kupiłem taki sam dysk, różni się dwoma miesiącami daty produkcji, przełożyłem elektronikę, lecz wtedy dysk w ogóle nie startuje.
Dysku nie chcę na razie oddawać do warsztatu, mam na nim prywatne dane. Myślę o przełożeniu głowicy, ale proszę o porady specjalistów.
Jakiś czas później kupiłem taki sam dysk, różni się dwoma miesiącami daty produkcji, przełożyłem elektronikę, lecz wtedy dysk w ogóle nie startuje.
Dysku nie chcę na razie oddawać do warsztatu, mam na nim prywatne dane. Myślę o przełożeniu głowicy, ale proszę o porady specjalistów.