logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GRUNDIG 40VLE6010E - Dioda Standby kilkukrotnie miga/ podświetlenie nie działa

RobertPCB 19 Lip 2018 13:24 1362 10
REKLAMA
  • #1 17338046
    RobertPCB
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    Próbuje naprawić TV GRUNDIG 40VLE6010E z zasilaczem DPS-214CP, płytą główną VPZ190R-6 oraz inverterem SSL400_0E2B rev0.1.
    Po włączeniu zasilania dioda pięciokrotnie miga ( po czym święci tylko mniej intensywnie ) i pojawia się logo Grundig bez podświetlenia. Następnie po każdym przycisku z pilota reaguje dwukrotnym szybkim mignięciem.
    Pomierzyłem zasilacz i wszystkie napięcia są ok.
    Na wyjściu invertera nie ma napięcia, ale zastanawiam się czy to przez uszkodzone diody czy sam inverter.
    Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów czy miganie diody standby sugeruje usterkę oraz czy bez rozbierania obudowy podświetlenia mogę łatwo sprawdzić co się uszkodziło ( LEDy czy inwerter ).
    Z góry dziękuje za każdą sugestię.
  • REKLAMA
  • #2 17338145
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    RobertPCB napisał:
    Na wyjściu invertera nie ma napięcia,

Może trzeba w odpowiednim miejscu i stosownym czasie mierzyć? ;)
    Ma ten moduł chociaż rozkaz "włącz"?

Może poczytać warto o SSL400 na forum? Może poprawnie zapisać symbol inwertera?
    Może o układzie scalonym w nim zastosowanym co nieco przejrzeć?
  • REKLAMA
  • #3 17339037
    RobertPCB
    Poziom 9  
    Dziękuja za odpowiedź.
    Sprawdziłem sygnał EN i jest tam ok 3,6V.
    Po kolejnych próbach zauważyłem że zasilacz LED dwa razy próbuje wystartować co skutkuje mignięciem diod.
    Na wyjściu zasilającym LEDy jest wtedy przez chwile ok. 90V.
    Wnioskuje że zasilacz wykrywa uszkodzenie obwodu na wyjściu i się wyłącza.
    Z przeczytanych opisów wynika, że następnym krokiem powinno być sprawdzenie poszczególnych gałęzi LED.
    Ze względu na fakt że naprawiam ten telewizor w warunkach amatorskich nie mam zasilacza 90V żeby zasilić diody.
    Czy może Pan mi podpowiedzień jakąś prostą metodę sprawdzenia diod bez zasilacza z zakresem do 90V?
    Z góry dziękuje za wszystkie sugestie.
  • Pomocny post
    #4 17339174
    mirex
    Poziom 43  
    Bez odpowiedniego zasilacza (lub specjalnego testera) nie jest możliwe sprawdzenie kompletnego podświetlenia.
    Wszystkie znaki na niebie i ziemi i tak wskazują, że naprawa będzie możliwa tylko po rozebraniu matrycy, więc ....

Oczywiście opisane pomiary jeszcze nie przesądzają, że moduł jest na pewno sprawny, ale prawdopodobieństwo uszkodzenia niewielkie.

Prosiłem o poprawny zapis nazwy tego modułu. Dlaczego tak trudno przepisać to tak, jak zrobił to producent na płytce?
  • REKLAMA
  • #5 17340441
    RobertPCB
    Poziom 9  
    Dziękuje za kolejne wskazówki.
    Cały numer to SSL400_0E2B REV0.1.
    W załączniku zdjęcia płytki.
    Załączniki:
    • GRUNDIG 40VLE6010E - Dioda Standby kilkukrotnie miga/ podświetlenie nie działa opis.jpg (71.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • GRUNDIG 40VLE6010E - Dioda Standby kilkukrotnie miga/ podświetlenie nie działa cała płytka.jpg (74.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17340548
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1628
    RobertPCB napisał:
    W załączniku zdjęcia płytki.

Na foto nr2 widać, że podświetlenie działa.... więc w czym problem?
  • REKLAMA
  • #8 17340683
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1628
    mirex napisał:
    skutkuje mignięciem diod.

I ten moment udało się uwiecznić :-) gratulacje
  • #9 17340875
    RobertPCB
    Poziom 9  
    Panowie nabijacie się ze mnie zamiast coś podpowiedzieć ;) naprawa takiego sprzętu to dla mnie nowość więc być może odpowiedzi nie są wystarczająco precyzyjne.
    Pytał Pan o konkretny model płytki to zrobiłem zdjęcie. Niestety nie udało mi się znaleźć jej schematu. Jeżeli posiada Pan taki schemat będę wdzięczny za udostępnienie i postaram się już sam wyciągnąć z niego w wnioski.
  • #10 17340991
    mirex
    Poziom 43  
    No trochę się nabijamy, bo to jednak śmieszne, gdy twierdzisz, że nie masz podświetlenia, a zdjęcie temu przeczy. ;)
    RobertPCB napisał:
    Niestety nie udało mi się znaleźć jej schematu

Ale po co ci on?
    Przecież napisałem, że choć gwarancji nie ma, to wszystkie znaki wskazują, że ona jest dobra.
  • #11 17397058
    RobertPCB
    Poziom 9  
    Kończąc temat chciałbym podziękować za pomoc oraz zameldować, że powodem ustarki była wadliwy jeden z pasków LED ( uszkodzona jedna z diod). Ten telewizor ma podswietlenie krawędziowe i okazało się, że to druga taka sama usterka. Mój poprzednik zapomniał dobrze przymocować alumioniowego paska z diodami do reszty metalowej obudowy, co jak się domyślam spowodowało przegrzanie diod. Ze względu na małe doświadczenie niewiem czy to typowe, ale w tym modelu telewizora żeby się dostać do tych pasków trzeba było wymontować matrycę oraz kilka warst rozpraszających podświetlenie krawędziowe. Ustarka banalna, a roboty z tym co niemiara.
    Jeszcze raz dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje naprawić telewizor GRUNDIG 40VLE6010E, który wykazuje problem z diodą standby migającą pięć razy oraz brakiem podświetlenia. Po pomiarach zasilacza i invertera SSL400_0E2B REV0.1, użytkownik zauważa, że zasilacz LED próbuje wystartować, ale wyłącza się z powodu wykrycia uszkodzenia obwodu. Użytkownik poszukuje prostych metod sprawdzenia diod LED bez odpowiedniego zasilacza. W końcu ustalono, że przyczyną usterki był uszkodzony pasek LED, co wymagało demontażu matrycy i kilku warstw rozpraszających. Użytkownik dziękuje za pomoc i wskazówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA