Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikser Zelmer 181.6 - Czyżby brakuje podkładki?

ak6 19 Jul 2018 22:48 2076 3
    ak6
    Level 31  
    Mam stary ale ciągle sprawny mikser Zelmer 181.6
    Właściwie od samego początku popiskuje podczas użytkowania. Rozbierałem go już kiedyś i lekko przesmarowałem elementy cierne, ale to nie dało rezultatu.
    Korzystając z wolnej chwili podczas urlopu, rozebrałem go ponownie i przyjrzałem się dokładniej jego wewnętrznej konstrukcji.
    Stwierdziłem, że prawie na pewno popiskiwanie powoduje tarcie wentylatora silnika o czoło łożyska ciernego. Chociaż mogę się też oczywiście mylić.

Nawet na początku myślałem, że te podcięcia na wentylatorze powstały na wskutek obcierania o elementy metalowe, ale potem znalazłem w sieci fotkę oryginalnej części i zobaczyłem, że wygląda podobnie.
    Pomyślałem też, że może brak jest w tym miejscu podkładki sprężystej tego typu:

Ale na schemacie jaki znalazłem w sieci od nieco innego modelu (281.6) nie widzę w tym miejscu takiej podkładki.

Zastanawia mnie jedna kwestia. Czy w tym miejscu powinna być jakakolwiek podkładka? Schemat nie jest jednoznaczny (dokładny). Może podkładka "15"?
    Ma ktoś wiedzę w tej kwestii?
    kotuniunia
    Level 29  
    UUU kolego na końcu osi powinien być śrut,a lak jest starty jego kawałek, wydłub to co pozostało i dopasuj odpowiedni, a tarcie się zmniejszy o wiele ,zmieni z wzdłużnego na poprzeczne.Łożysko ślizgowe powinno być owinięte mała ilością filcu lub podobnego materiału i nasączone odpowiednim olejem ,koniec osi też w smarze
    ak6
    Level 31  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Jaki śrut? Coś więcej podpowiesz?
    A ten filc w którym dokładnie miejscu?

Edyta. Już się doszkoliłem.
    Wydaję mi się, że chodzi Ci o podkładkę oporową

która zamocowana jest na końcu obudowy przekładni i kulkę znajdującą sie na końcu ośki. Mam rację?

Jeśli tak, to czym tą podkładkę można zastąpić? U mnie rzeczywiście jest już mocno wyrobiona od końcówki ośki.

Dodatkowo na schemacie, który pokazałem są jeszcze dwa elementy, których u mnie nie widzę. Mianowicie wkładka filcowa "21" i sączek papierowy "22"
    Możliwe, że w moim modelu ich nie było?
    kotuniunia
    Level 29  
    Podkladkę mozesz obrócić , a śrut dobrać tak ,by wzdłużny luz na walku nie spowodował zatarcia. Filców mogło nie być,