logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PDH885Z Dalia - Silnik nie obraca bębnem przy praniu, co robić?

PS 663S BIO 25 Sie 2005 14:55 2301 11
REKLAMA
  • #1 1763265
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem z pralką firmy Polar typ PDH885Z Dalia a dokładnie z regulatorem obrotów który jest w tej pralce zastosowany. Silnik w tej pralce jest IB-MEI 2/16 158PO a kondensator 22 µF. Dlaczego 22 zamiast 32 :?: Otóż dlatego że wirówka w tej pralce startuje z obrotów wlonych po wykonaniu cyklu dystrybucji (tak jak w PDS) a w 885 bez "Z" wirówka startuje od zera prędkości z uzwojeń obrotów szybkich co wymaga zastosowania ondensatora o większej pojemności. Ale nie tutaj pies jest pogrzenaby więc przejdźmy do rzeczy.
    Otóż wirowanie działa prawidłowo (dystrybucja, 400/800 i samoczynne wyłączenie) ale problem pojawia się podczas prania. Silnik nie ma siły obracać bębnem, gdy bęben jest pusty to kręci bez wysiłku a gdy się naleje wody to objawy są takie jak przy uszkodzeniu kondensatora. Wymieniłem kondensator na nowy 22 µF i dalej to samo. Jak ma zacząć kręcić to stoi i buczy ale kiedy popchnę ręką koło pasowe to wtedy kręci jak trzeba z prędkością 55 obr./min. i już żadna siła go nie zatrzyma, prędzej mi rękę urwie :D. Natomiast jak bęben jest pusty to dzieje się tak:
    rozpędza się do 55/min. po zatrzymaniu ręką chwilę się ze mną siłuje a potem poddaje się i tylko buczy, jak puszczę koło to idzie dalej.
    Cytat:
    po zatrzymaniu ręką

no właśnie, a jak bęben jest pełny (znacit z praniem) to po ręcznym rozpędzeniu już go nie zatrzymam, a przy pustym bębnie jest wręcz odwrotnie.

Podejrzewam moduł Z82 tzn. że ten przekaźnik który tam jest (G2R-2 24DC) nie załącza kondensatora w obwód silnika prania (ten przekaźnik jest 2* przełączalny) ale nie wiem jak to sprawdzić :cry:. Trzeba pod któreś wyjścia podać napięcie tylko nie wiem pod które bo nie dysponuję schematem do 885Z. Przekaźnik powinien wtedy zacząć klikać aż do zadziałania zabezpieczenia (patrz insrt. serwisowa). Dodam że zabezpieczenia działają, po zwarciu zacisków tacho silnik keci chwilę z max. prędkością a następnie wyłączają się silnik i pompa i już do końca programu nie pracują.

Co mam sprawdzić :?: Sprawdziłem już kostkę od silnika i czy wszystkie przewody są podpięte do programatora a kondensator jest nowy.

Przepraszam za długi post i proszę o pomoc jak naprawić ten moduł bo zakup nowego nie wchodzi w grę (nie warto na starego grata wydawać 150 zł) :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1763907
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Witam
    Napełnij wodą pralkę i podłącz sam silnik na pranie raz lewo raz prawo,wtedy się przekonasz czy sam silnik jest sprawny,bo jak piszesz wirowanie jest ok.Pozdrawiam
  • #3 1764191
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Zrobię tak jak piszesz, tylko nie wiadomo czy ten pomiar będzie wiarygodny bo bez tego Z82 silnik wejdzie na maksymalną prędkość na praniu (tzn. ok.110 obr./min.). Ale podłączę go bezpośrednio z kondensatorem tak jak napisałeś i napiszę o efektach.

PS Mam jeszcze jedną pralkę tylko że bez "Z", ta pralka ma silnik MEZ Michalovce DPC i jest na 101% sprawny, przełożę go do tej 885Z a ten IB-MEI do 885 bez "Z" i porównam zachowanie tych dwóch pralek :D może to coś wykaże :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1768145
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 1768209
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    prądnica tachometryczna jest sprawna, właśnie odkryłem że uszkodzony jest przekaźnik w module o symbolu G2R-2, zamówiłem go w TME i czekam :? jeśli po naprawie objawy nie ustąpią to zamienię silniki.
  • #6 1769778
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    czy wie ktoś co to jest :?:

czarna skrzynka wys. 15mm szer. 15mm dł. 22mm

oznaczenia widniejące na niej

Matsushita
    JS1F-24V
    AJS 12 123
    SPULLE24V
    THAILAND
    611 12F
    10A1/8HP 125V AC
    6A1/8HP 277V AC

10A 125V
    Cosζ=1.0
    VDE 0435
    Iso.Gr.B

nie mam pojęcia co to może być :?
  • Pomocny post
    #7 1769829
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 1769895
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    no wiedziałem że tutaj znajdę swój temat :!:

otóż oświadczam że jestem mechanikiem a nie elektronikiem :!:

za moich czasów PS nie miały żadnej elektroniki a te PS produkowane były 20 lat temu więc proszę mi nie wmawiać że jestem początkujący, w elektronice może tak ale ten temat jest o AGD generalnie

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
    :evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil::evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

RychoT :arrow: dzięki, a to można gdzieś jeszcze kupić :? w TME nie ma :?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1769913
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #10 1770384
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 1770427
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    no więc uszkodzony jest ten przekaźnik na załączniku od Rycho T, wczoraj doszedłem że to ten przekaźnik odpowiada za zmianę kierunku obrotów a G2R2 tylko podaje prąd na silnik, i to właśnie ten czarny przekaźnik jest uszkodzony powodując objawy jak wyżej, kupię go i po naprawie napiszę o efektach :)

Rycho T dzięki za linki
  • #12 1926593
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Odświerzam stary temat.
    Ta pralka to mnie prędzej do grobu wpędzi niż zdołam ją naprawić, ona jest jakaś wyjątkowo niewydarzona, z inymi to było 5 minut i po sprawie a z tą ciągle stoję w miejscu :evil:

Więc zacznę od początku:
    wymieniłem przekaźniki G2R2 oraz JS1F i profilaktycznie triaka, pralka zrobiła dwa prania a przy trzecim nie chciała wirować, okazało się że wyskoczył zimny lut na kondensatorze, przylutowałem go ponownie i znów pralka chodziła poprawnie jakiś czas ale dzisiaj znowu jest problem. Otóż pralka działała poprawnie do momentu ostatniego wirowania. Wykonała cykl dystrybycji, załączyła się wirówka na 400, po 2 minutach na 800 i wirowała z tą prędkością przez minutę i nagle w pralce coś strzeliło, bęben zwolnił do prędkości 120 obr./min. i na tej prędkości poprzestał. Teraz niezależnie od położenia pokrętła programatora załączone są uzwojenia prania na maksymalnej prędkości (120) a kierunek obrotów jest w lewo patrząc od przodu, nie działa pompka na żadnym położeniu programatora oraz wyłącznik wirówki, gdyby załączyć pralkę to kręciłaby w lewo przy 120 obr./min. i wyłączonej pompce nawet cały tydzień jakbym jej przez ten czas nie wyłączał :wink:
    Jakieś sugestie :? to na 100% uszkodzony jest moduł, wyjąłem go z pralki i nie wiem gdzie mam skierować wzrok, nie widać nic podejrzanego :evil:

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PDH885Z Dalia ma problem z silnikiem IB-MEI 2/16 158PO, który nie obraca bębnem podczas prania, zwłaszcza gdy bęben jest wypełniony wodą. Kondensator 22 µF, stosowany zamiast 32 µF ze względu na specyfikę startu wirówki, został wymieniony na nowy, lecz problem pozostał. Objawy wskazują na uszkodzenie przekaźnika G2R-2 w module sterującym, który odpowiada za zmianę kierunku obrotów silnika. Po wymianie przekaźnika i triaka pralka działała poprawnie, jednak po pewnym czasie pojawiły się kolejne problemy, takie jak zimny lut przy kondensatorze oraz ograniczenie prędkości obrotowej bębna do 120 obr./min. Pomimo wymiany elementów i testów z innym silnikiem MEZ Michalovce DPC, problem nadal występuje. Dyskusja zawiera także identyfikację i źródła zakupu przekaźnika Matsushita JS1F-24V, który jest częścią układu sterowania. Wskazane jest dalsze diagnozowanie układu elektronicznego i mechanicznego pralki, zwłaszcza elementów odpowiedzialnych za sterowanie prędkością i kierunkiem obrotów silnika.
REKLAMA