logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo MK IV-szarpnie - Szarpanie podczas zmiany biegu jak i podczas jazdy

DoctorBryant 22 Lip 2018 15:16 2808 4
REKLAMA
  • #1 17343486
    DoctorBryant
    Poziom 1  
    Witam, posiadam Forda Mondeo MK IV rok 2007 wersja Ghia z silnikiem bez + lpg poj 1,6 125 km. Problem z samochodem polega na ciągłym szarpaniu, pojawia się ono zawsze podczas zmiany biegu a nawet podczas jazdy ze stała prędkością na stałych obrotach (zdecydowanie rzadziej i jest mniej odczuwalne). Dotyczy zarówno jazdy na gazie jak i na benzynie. Wraz z mechanikiem wymieniliśmy przepływomierz, który w niewielkim stopniu rozwiązał problem, wymieniona została również cewka zapłonowa ale i to nie pomogło. Instalacja gazowa serwisowana - filtry wymienione i skalibrowana chodzi poprawnie. Zaznaczę również, że na zimnym silniku podczas ruszania pod niewielkie wzniesienie samochód potrafi zgasnąć, dławi się strasznie i bez odpowiedniego manewrowani sprzęgłem i gazem potrafi zgasnąć.
  • REKLAMA
  • #2 17343596
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4235
    Świece obowiązkowo droższe i nowe przewody. Skontroluj też wtyczkę cewki zapłonowej (3 kable) które lubią się urwać i powodować takie problemy.
    Zanim wymienisz cokolwiek zleć sprawdzenie uszczelki pod głowicą oraz ciśnienia sprężania poszczególnych cylindrów.
  • REKLAMA
  • #3 17344114
    ada1986
    Poziom 1  
    Zacznij od sprawdzenia jak mocna jest iskra zanim zaczniesz wymieniać układ zapłonowy.
  • REKLAMA
  • #4 17351398
    janusz ford 1976
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    zacznij od spr. czy zawory nie są podwieszone ( jeżeli nie masz przyrządu do spr. ciśnienia sprężania)
    w tych silnikach za gazem taka przypadłość występuje często
  • #5 17400449
    AmiBlade3
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Wybaczcie, że to po takim czasie odpisuje, ale sezon urlopowy w trakcie i dostać się do "mechanika/elektryka" ma swoją cenę - czas.

A więc wymiana świec pomogła, nie pisałem o tym wcześniej ale równo rok temu wymieniałem świece i nie chciało mi się wierzyć, że okres ich żywotności się skończył, ale po radach "wymień świece" postanowiłem najpierw je wymienić i był to strzał w dziesiątke. Dzięki wszystkim za pomoc.

Temat to zamknięcia :)
REKLAMA