Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kenwood DP 5090, problem po wymianie lasera

tomek2010 25 Aug 2005 17:28 3180 6
  • #1
    tomek2010
    Level 13  
    Witam!
    Wymieniłem laser KCP-1H ponieważ przestawał odtwarzać po 3-5 minutach. Po wymianie efekt jest taki: nieraz po załadowaniu płyty odczyta TOC'a i staje albo wózek jedzie na koniec pokręci troche płytą, wraca i też koniec. Pomaga otwieranie i zamykanie tacki albo wyłączenie i włączenie, za którymś razem jak zacznie odtwarzanie to odtworzy od 3 do 5 utworów i efekt jak powyżej. Zdarza sie że odtworzy całą płyte :| Dodam że nigdy nie pojawia się komunikat "no disc", taśme łączącą głowice laserową z płytą wymieniłem, sanki i cała reszta wyczyszczone i nasmarowane. Moje pytania: czy po wymianie modułu lasera jest konieczna jakakolwiek regulacja ? co może być przyczyną takiego zachowania CD ???

    Pozdrawiam
  • #2
    ARservice
    Level 21  
    Witam
    Nic tam juz sie nie reguluje jesli zdjales zworke technologiczna z nowego lasera to zobacz czy drver nie ma zimnych lutów,przelutuj go tylko ostroznie zebys nie przegrzał.Powodzenia
  • #3
    tomek2010
    Level 13  
    Witam
    Zworka technologiczna usunięta, a chodzi mi o regulacje: Tracking error balance, focus error balance i tracking gain. Po ponownym wyczyszczeniu napędu wózka zawsze zaczyna odtwarzać płyte tylko staje ok. 10 ścieżki :| Poprzednio zapomniałem napisać że niemożliwe jest prawie zawsze skoczenie do wybranego utworu przyciskami "skip".
    Coś mi się kojarzy że były już opisywane problemy z takimi zachowaniami Kenwood'a ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi forumowiczów :(
    Sprawdzałem koła żebate nie są uszkodzone, zębatka na silniku też jest cała.
    Może to wina silnika ???

    Pozdrawiam i czekam cierpliwie na sugestie
  • #4
    Szczepaniii
    Level 14  
    Miałem takie "loty" z jakims goldstarem, czytał niby wszystko ok a potem stop, albo czekałem troche albo off/on. Grzał się tranzystor i nie miał odwagi się spalić i taka zabawa.
    Poprzyglądaj się u siebie może też coś w tym stylu.
  • #5
    tomek2010
    Level 13  
    Witam
    To raczej nie tranzystor ani zimny lut. Podejrzewam że problem polega na gubieniu ścieżki. Odtwarzanie połowy płyty jest OK ponadto nie można zacząć odtwarzania od innego utworu niż pierwszy. Po wybraniu każdego innego wózek odrazu jedzie na koniec pokręci troche płytą, wraca i koniec odtwarzania :( Nadal zastanawiam się czy po wymianie całego mechanizmu nie jest konieczna jakaś regulacja :| Może ktoś kto ma serwisówke od podobnego odtwarzacza podpowie.
    Po podstawieniu starego lasera można skakać po utworach więc to chyba problem śledzenia ścieżki.

    Pozdrawiam
  • #6
    aandrus
    Level 21  
    Jedna bardzo ważna sprawa : czy aby laser napewno jest ok? Ostatnio tych bubli się troche pokazało na rynku.
  • #7
    tomek2010
    Level 13  
    Witam wszystkich!

    Problem został pomyślnie rozwiązany.
    To co napisze poniżej może pomoże komuś z podobnym problemem:
    -objawy były takie, że nie można było wybierać utworów przyciskami skip (next, previous), otwarzać można było od początku płyty i w zalezności od płyty, odtwarzanie kończyło się na 3-10 utworze.
    -przełożenie starego napędu powodowało że można było wybierać utwór i odtwarzać dowolny, tylko odtwarzał max. 4 minuty ale ten laser jest definitywnie wyeksplatowany i czym cieplej tym krócej odtwarzał ;) doszedłem do wniosku że na nowym po jakimś czasie gubi ścieżke - tak na logike czym dalej od środka dysku tym niedoskonałości w wykonaniu bardziej się uwidaczniają
    -postanowiłem po uprzednim oznaczeniu markerem położeń PR'ków na płycie servo delikatnie poregulować "Tracking error balance", nie posiadam płyty testowej więc robiłem to troche na wyczucie i metodą prób i błedów. Rezultat - po przekręceniu odrobine w prawo zaczął czytać całą płyte i można było skakać po utworach. Po długich testach na wszystkich moich płytach audio okazało się że potrzebne było jeszcze troche ruszyć w prawo.
    -na tego typu objawy (jeżeli na starym napędzie było OK) nic nie pomaga regulowanie "Tracking gain"

    Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie