logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siesta 3 M851Ts - Próbkowanie przetwornicy po wymianie trafa HR6590

Darserw 25 Sie 2005 18:02 1314 7
REKLAMA
  • #1 1763716
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Witam jak w tytule,walnięte trafo , pamięć, kondensatory w przetwornicy.
    Po wymianie elementów TV startował , ale uszkodzone odchylanie V(pozioma krecha) wstawiłem kit naprawczy(tam był TDA 8175) tv ruszył na moment i zaczął próbkować, usunąłem przeróbki i dalej klops.
    Trafo HR6590.Nigdy nie padało , ale siada mi napięcie w czasie załączania H.
    Jakieś pomysły ?
    Z góry dziękuję za wskazówki, okolice trafa sprawdziłem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1763883
    Darserw
    Poziom 27  
    Czyli trafo , nowe wymienić ,tak podejżewałem, ale na tester jest ok.
    Wiem że testery to nie wszystko , podejżewam kondenator w trafku.......

Dodano po 8 [minuty]:

Witam Jezak, wstawiłem nowy tranzystor na początku , sterowanie bazy ok(po wstawieniu sztucznego obciążenia w postaci żarówki)Po starcie ....upa . Trafo wymienię na nowe , co ciekawsze w sklepie nie robią żadnych problemów.
  • REKLAMA
  • #5 1764067
    Darserw
    Poziom 27  
    Zasilanie w stb.ok. siada w momencie wysterowania H
  • REKLAMA
  • #6 1764140
    Zbynoch
    Poziom 24  
    Ocena: 4
    Dalej nie wiemy czy na żarówce też siada.
  • #7 1764149
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    No to niestety chyba tramfo WN , ,ale dla pewności wypni cewki i włącz na chwile, odłącz jeszcze 200V wypi diode,i diode zasilania ramki też wypni i włącz na chwile
  • #8 1986892
    Darserw
    Poziom 27  
    A jednak trafo , temat zakończony.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Siesta 3 M851Ts po uszkodzeniu transformatora HR6590 oraz wymianie pamięci i kondensatorów w przetwornicy pojawił się problem z odchylaniem poziomym (pozioma krecha). Próby naprawy obejmowały wymianę tranzystora linii (TDA 8175) oraz zastosowanie sztucznego obciążenia (żarówka) do testów sterowania bazy tranzystora. Pomimo poprawnego działania sterowania, napięcie w trakcie załączania odchylania poziomego spadało, co wskazywało na uszkodzenie transformatora HR6590. Zalecano sprawdzenie kondensatorów w cewkach, cewek oraz ewentualne podwójne zastosowanie tranzystora linii. Dodatkowo sugerowano odłączenie cewek i diod zasilania ramki oraz krótkie uruchomienie układu w celu diagnozy. Ostatecznie potwierdzono uszkodzenie transformatora HR6590 i konieczność jego wymiany, co zakończyło temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA