logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Quantum 1,2GB - co oznaczają błyski diody 7+2?

Dydzio 25 Sie 2005 19:21 1518 6
REKLAMA
  • #1 1763926
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Niedawno wpadł w moje lepkie łapki dysk, chyba 1,2GB, Quantuma.
    Dysk nie jest wykrywany w BIOSie... ale jestem dobrej myśli.

Po podłączeniu zasilania dysk się rozkręca, ale akustycznie jakby nie do pełnych obrotów, dioda od strony elektroniki się pali.
    Po kilku sekundach dysk się zatrzymuje, dioda początkowo gaśnie, po czym zaczyna mrugać: siedem błysków, krótka przerwa, dwa błyski, dłuższa przerwa i od nowa 7+2. Podejrzewam, że jest to coś na wzór pisków BIOSu płyty głównej, ale nie wiem, co to może znaczyć.
    Chciałem poszukać informacji na temat tych błysków na stronie producenta (obecnie Maxtor), ale moja znajomość angielskiego jest tylko troszkę lepsza niż chińskiego :D
    Prosiłbym użytkowników elektrody o jakiś support!!!

Pozdrawiam!
    Dydzio
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1764063
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Hmm mam gdzieś kody do Fireball TM. Podaj model i rodzine to poszukam.

EDIT:

Fireball TM - Tempest: 72 -> Recal fault: Cannot lock to track.
    Fireball ST - Stratus: 72 -> Bad system defect list error.

Jeśli dysk się wyłącza po tym i miga to raczej błąd z Tempesta bardziej pasuje. Albo uszkodzona głowica albo silnik nie pracuje z poprawną predkością, albo servo zbyt zniszczone.
    Mam 2 TMy z podobnymi objawami i na razie nic mi sie nie udało.
  • REKLAMA
  • #3 1765675
    Dydzio
    Poziom 30  
    Na etykiecie: Quantum Fireball TM
    Na takim papierku na złączu IDE: 1280 AT TM12a012 rev. 01-B

roodzeek, mógłbyś troszkę jaśniej??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1765756
    roodzeek
    Poziom 23  
    Masz Quantum Fireball TM - nazwa kodowa Tempest

błąd 7+2 mignięcia -> 72 -> cannot lock to track
    czyli dysk nie potrafi pozycjonowac głowicy nad ścieżką - może to być spowodowane
    - uszkodzeniem głowicy
    - uszkodzeniem preampa na ramieniu
    - uszkodzeniem kanału R/W na PCB
    - złą pracą silnika - sygnały servo nie są poprawne.

Jest to "Fatal error" dlatego dysk się wyłącza.

Co jest jeszcze niejasne?
  • #5 1768524
    Dydzio
    Poziom 30  
    roodzeek napisał:
    Masz Quantum Fireball TM - nazwa kodowa Tempest

błąd 7+2 mignięcia -> 72 -> cannot lock to track
    czyli dysk nie potrafi pozycjonowac głowicy nad ścieżką - może to być spowodowane
    - uszkodzeniem głowicy
    - uszkodzeniem preampa na ramieniu
    - uszkodzeniem kanału R/W na PCB
    - złą pracą silnika - sygnały servo nie są poprawne.

Jest to "Fatal error" dlatego dysk się wyłącza.

Co jest jeszcze niejasne?

Teraz to już w zasadzie wszystko; nie wiem, co to jest preamp, ale to sie wytnie :-D

Czy mogę z tego wywnioskować, że elektronika jest sprawna??? Czy może poeksperymentować z podmianą elektroniki (mam drugi, identyczne dysk z badami :-( )

Ja bym był za złą pracą silnika; jak już pisałem, dysk brzmi, jakby nie rozkręcał się na pełne obroty!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1771493
    roodzeek
    Poziom 23  
    preamp- przedwmacniacz i selektor głowic zwykle znajdujący się na ramieniu pozycjonera.

Jak masz drugi identyczny (też Fireball TM) to można śmiało zamieniać elektronikę (nie są one tak wybredne pod względem wersji firmware) - ale wydaje mi się, że to nic nie da, bo uszkodzenie jest chyba wewnątrz "skorupy".

Istnieje niebezpieczeństwo uszkodzenia elektroniki jeżeli spalony jest preamp. To tak dla informacji. :]

A dysk nie rozkręca sie na pełne obroty ponieważ do stabilizacji pracy silnika jest używana informacja servo zapisana na talerzach - jeśli głowica jej nie zczyta (lub nie przejdzie przez preamp) to nie można ustabilizować pracy silnika. W takich przypadkach dysk zwykle zaczyna klupać i po jakimś czasie się wyłącza (ile to trwa zależy od producenta).

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Quantum Fireball TM o pojemności około 1,2GB wykazuje problem z wykrywaniem w BIOS-ie oraz niepełnym rozkręcaniem się talerzy. Po podłączeniu zasilania dioda sygnalizuje błąd w postaci migania 7+2, co odpowiada kodowi 72 oznaczającemu "cannot lock to track" (brak możliwości pozycjonowania głowicy nad ścieżką). Przyczyny tego błędu mogą obejmować uszkodzenie głowicy, przedwzmacniacza (preamp) na ramieniu pozycjonera, uszkodzenie kanału odczytu/zapisu na PCB lub nieprawidłową pracę silnika i sygnałów servo. Dysk wyłącza się automatycznie z powodu tego "fatal error". Niepełne rozkręcanie się talerzy wynika z braku stabilizacji silnika, która zależy od sygnału servo odczytywanego z talerzy przez głowicę i preamp. Wymiana elektroniki na identyczną z innego dysku Fireball TM jest możliwa, ale prawdopodobnie nie rozwiąże problemu, gdyż uszkodzenie najczęściej znajduje się wewnątrz mechaniki dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA