logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zmiana typu dysku] Dysk zewnętrzny stał się lokalnym i stracił dane - co robić?

nervous_cat 24 Lip 2018 22:58 633 2
  • #1 17348021
    nervous_cat
    Poziom 1  
    Witam.

Przychodzę z niecodziennym, przynajmniej jak dla mnie, problemem.
    W trakcie szukania problemu z pamięcią natknęłam się na opcję dodania urządzenia do puli. Jako że mam spory (moim zdaniem) dysk zewnętrzny, postanowiłam go podłączyć jako urządzenie magazynujące (podejrzewam, że był to spory błąd). Nie pojawiła mi się nigdzie informacja o tym, że zostanie on wyczyszczony. Urządzenie dodałam i nagle okazało się, że komputer przestał go czytać jako dysk zewnętrzny USB i zmienił jego typ na dysk lokalny, a gdy się go otworzy, jest pusty. Odinstalowałam urządzenie mając nadzieję, że wszystko wróci do normy, ale nic nie wróciło i teraz nie mam pojęcia, czy mogę coś jeszcze zrobić. Dysk był niemalże w połowie zapełniony (opcja 1.5TB).
  • #2 17348130
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Zamieść screen z DMDE na partycjonowanie. Dysk wybierz jako urządzenie fizyczne.
  • #3 17348708
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Zanim zaczniesz coś robić na dysku, zrób kopię posektorową na inne urządzenie (dysk).
REKLAMA