logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie reaguje na włączenie - brak działania wentylatorów, MSI B350

.Pevo 25 Lip 2018 11:33 1617 24
REKLAMA
  • #1 17348551
    .Pevo
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam. Z góry przepraszam za błędy, ale jestem strasznie zdenerwowany. Kilka dni temu składałem komputer i wszystko działało bez problemów. Wczoraj bez problemów włączyłem komputer i pod wieczór wyłączyłem. Dzisiaj z rana włączam i w ogóle nic się nie dzieje. Kompletne zero. Nawet wentylatory się nie włączają. Wyjęcie baterii bios nie pomogło. Tak samo próba włączenia komputera poprzez zwarcie zworek na płycie głównej.

Specyfikacja:
    Płyta msi b350 pc mate
    Procesor ryzen 5 1600x
    Ram 2x4 GB Patriot Viper 3000MHz
    Gpu gtx 1060 3GB
    Zasilacz be quiet system power 9 400W

Nie wiem gdzie leży błąd. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17348570
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    W pierwszej kolejności sprawdź układ zasilania.
    1. Czy prąd (napięcie) dochodzi do samego zasilacza, i czy on jest załączony ?
    2, Sprawdzenie samego zasilacza. Po odłączeniu go od płyty głównej komputera, uruchom go "na sucho" zwierając odpowiednie piny we wtyku gniazda ATX i pomiar napięć na wyjściu zasilacza.
  • #3 17348577
    .Pevo
    Poziom 6  
    Za chwilę to sprawdzę. Wyjmowałem tez ram i gpu wiec to nie jest problemem (mówię to by nikt nie myślał że to może być przez to)

Dodano po 9 [minuty]:

Mam zdjęcie instrukcji zasilacza. Które piny muszę ze sobą spiąć by to sprawdzić?
    Załączniki:
    • Komputer nie reaguje na włączenie - brak działania wentylatorów, MSI B350 20180725_115502.jpg (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17348590
    Piotrix48
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    1. Zmien przewod zasilajacy oraz sprawdz czy w wykorzystywanym gniazdku lub listwie masz prąd poprzez podlaczenie np. Lampki nocnej .
    2. Odlacz od zasilacza wszystkie przewody do konponentow komputera i zewrzyj przewod zielony do masy (czarnego) jesli zasilacz nie odpali to masz winnego. Dokladne rozpiski jak go uruchomic sa na elektrodzie. Niektore zasilacze potrzebuja obciazenia do poprawnej pracy. Mozesz uzyskac je poprzez podpiecie zarowki 12v z reflektora lub starego dysku .

3. Jak masz wszystko nowe to pozycz od kogos sprawny zasilacz i zobacz czy jest ok. Do 14 dni mozesz oddac zasilacz bez podania przyczyny i chciec zwrotu pieniedzy.

Dodano po 1 [minuty]:

Prawdopodobnie pin 16 z którymś COM .
  • #5 17348595
    .Pevo
    Poziom 6  
    Nie mam od kogo pożyczyć. Podłączyłem monitor do tego samego gniazdka i działa, wiec prąd jest. Co do zasilacza. Wiem, że musi byc zielony do czarnego ale w moim zasilaczu wszystkie są czarne
  • #6 17348598
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Nie prawdopodobnie tylko trzeba połączyć zielony z czarnym.
    Sprawdź czy wszystkie kable są dobrze dociśnięte, bo się zdarza że nie. W efekcie tego komputer się nie włącza a styki są wypalone.
  • REKLAMA
  • #7 17348602
    .Pevo
    Poziom 6  
    Nie widać żadnych spaleń itp. Powtarzam jeszcze raz. Wszystkie kable w zasilaczu mam czarne. Dałem zdjęcie z instrukcji by ktoś powiedział po numerach styków jakie trzeba złączyć
  • #8 17348603
    badboy84
    Poziom 43  

Nie potrzeba do tego instrukcji bo to nie jest żadna tajna wiedza ;)
    Ciebie oczywiście powinien interesować obrazek po lewej.
  • REKLAMA
  • #9 17348607
    .Pevo
    Poziom 6  
    Zasilacz się włącza.
  • #10 17348611
    badboy84
    Poziom 43  
    Więc podłącz zasilacz ponownie i spróbuj uruchomić płytę z pominięciem przycisku obudowy. Można połączyć odpowiednie styki np śrubokrętem, ale mogą to być tylko te styki które odpowiadają za włączenie. Trzeba uważać żeby nie zrobić zwarcia.
  • #11 17348612
    .Pevo
    Poziom 6  
    To już próbowałem wcześniej

Dodano po 26 [minuty]:

Wyjalem płytę główną z obudowy i po zwarciu zworek się włącza. Zaraz podłącze gpu i sprawdzę czy jest obraz

Dodano po 5 [minuty]:

Włożyłem kartę graficzną i znowu nie odpala. Nawet bez niej

Dodano po 3 [minuty]:

Już nie wiem o co chodzi. Zrobiłem zwarcie zworek i nic. Podniosłem lekko płytę i na chwilę się włączyła

Dodano po 2 [minuty]:

Chyba chodzi o kabel z zasilacza bo jak go trzymam w innej pozycji to działa

Dodano po 2 [minuty]:

No nic. Dziękuję za pomoc i czas jaki musieliście poświęcić na odpowiedzi. Spróbuję jakoś skleic kable a jak to nie pomoże to dam go na gwarancję
  • #12 17348678
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    .Pevo napisał:
    Chyba chodzi o kabel z zasilacza bo jak go trzymam w innej pozycji to działa

Wychodzi na to, że masz wyeksploatowane / uszkodzone gniazdo ATX 24pin w płycie.
    Być może przez naprężenia na płycie zrobiły się zimne luty, ewentualnie jest niepoprawny montaż chłodzenia i przez brak docisku płyta nie startuje.

Na odległość nic więcej nie pomożemy.
    Mam nadzieję, że dałeś kołki dystansowe między obudową a płytą.
    Jak czujesz się na siłach - kombinuj sam, jak nie, zależnie od tego:
    1) jeśli uszkodzone gniazdo / zimne luty - płyta na gwarancję.
    2) jeśli zły montaż płyty / chłodzenia - serwis.
  • #13 17348685
    badboy84
    Poziom 43  
    Może zimny lut, sprawdź na odwrocie płyty głównej czy gniazdo ATX nie ma gdzieś braku spoiwa. Ja bym oddał płytę na reklamację, albo oddał jeżeli kupowałeś przez internet i nie minęło jeszcze 14 dni.
  • #14 17348686
    .Pevo
    Poziom 6  
    Na pewno gniazdo a nie kabel zasilacza?
  • #15 17348689
    safbot1st
    Poziom 43  
    .Pevo napisał:
    Na pewno gniazdo a nie kabel zasilacza?

Masz miernik uniwersalny i umiesz się posługiwać - sprawdź. Jak nie - serwis.
  • #16 17348690
    .Pevo
    Poziom 6  
    Gniazdo wydaje się być solidne i nie połamane. Jak ruszam kablem to się włącza

Dodano po 43 [sekundy]:

Nie mam miernika. Zastanawiam się teraz cxy warto oddać zasilacz na gwarancję
  • #17 17348692
    safbot1st
    Poziom 43  
    .Pevo napisał:
    Nie mam miernika.

Ale to nie jest nasza wina. Już pisałem - na odległość nic więcej Ci tu nie poradzimy.
    Załatw miernik. To jest wydatek rzędu 8zł u wietnamczyka na bazarze...

Dodano po 1 [minuty]:

.Pevo napisał:
    Gniazdo wydaje się być solidne i nie połamane. Jak ruszam kablem to się włącza

Jeśli tak naprawdę jest jak piszesz, to rzeczywiście zasilacz na gwarancję. Możesz jeśli masz ochotę wkleić wyraźnie foto pinów żeńskich (tych blaszek) we wtyczce zasilacza.
  • REKLAMA
  • #18 17348702
    .Pevo
    Poziom 6  
    Nie mam aż tyle czasu na kupienie i sprawdzenie miernikiem. Wiem ze nie da się tego sprawdzić na odległość, ale jak mówię. Gniazdo się nie rusza i jest mocno przytwierdzone do płyty tak samo jak piny w środku. Ładne i nie wygięte. Stawiam na ten zasilacz bo dopiero po tym jak w specjalny sposób trzymam kable to działa.

Dodano po 4 [minuty]:

Tutaj zdjęcia
    Załączniki:
    • Komputer nie reaguje na włączenie - brak działania wentylatorów, MSI B350 20180725_131842.jpg (548.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Komputer nie reaguje na włączenie - brak działania wentylatorów, MSI B350 20180725_132136.jpg (488.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 17348717
    safbot1st
    Poziom 43  
    To ma być "wyraźnie foto"??? :D

Dodano po 1 [minuty]:

Poza tym masz @.Pevo źle zamocowane 4pin do 20pin!
    ...EDIT no chyba, że do zdjęcia tak wypadło...
  • #20 17348722
    .Pevo
    Poziom 6  
    Ciężko zrobić lepsze mogę spróbować jeszcze raz

Dodano po 6 [minuty]:

W jakim sensie źle? To tak wygląda, ale podczas wkładania do płyty wszystko ustawiam tak ze jest równo. Tutaj 2 zdjęcia. Nie wiem ktore lepsze.
    Załączniki:
    • Komputer nie reaguje na włączenie - brak działania wentylatorów, MSI B350 20180725_132843.jpg (1.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Komputer nie reaguje na włączenie - brak działania wentylatorów, MSI B350 20180725_132852.jpg (1.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 17348931
    .Pevo
    Poziom 6  
    Dobra. Na tą chwilę złożyłem komputer dając dla kabli więcej luzu (tak ze nie są ścisniete). Komputer działa i wszystko jest ok. Moze kable nie są najładniej ułożone ale działa.
  • #22 17348987
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    .Pevo napisał:
    Moze kable nie są najładniej ułożone ale działa.

Jak długo ?
    Występuje gdzieś brak dobrego styku, my na odległość tego nie ustalimy.
    Błąd jest pewnie w punkcie gniazdo -płyta, lub wtyk-gniazdo Ty musisz sam to zweryfikować.
  • #23 17349061
    .Pevo
    Poziom 6  
    Dopóki wszystko działa to dam sobie spokój. Gwarancja jest jeszcze przez 3 lata, a mi zależy na dostępie do komputera, ponieważ na nim pracuję.
  • #24 17349100
    safbot1st
    Poziom 43  
    Wciąż niewiele widać na tym foto, ale myślę, że temat można zamknąć.
    Usterka zlokalizowana. Teraz już wszystko w Twoich rękach (lub serwisu).
    Pozdrawiam.
  • #25 17349113
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    .Pevo napisał:
    Dopóki wszystko działa to dam sobie spokój.

Tylko, że teraz naprawa może kosztować kilkadziesiąt zł, albo na gwarancji. A póżniej może być potrzebna nowa płyta bo się spali od przepięć na gnieździe.

No ale cóż, Twój sprzęt, Twoja wola.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie reaguje na włączenie, brak działania wentylatorów. Po złożeniu komputera, system działał poprawnie, ale następnego dnia nie uruchomił się. Użytkownik sprawdził zasilacz, odłączając go od płyty głównej i próbując uruchomić "na sucho". Po różnych próbach, w tym sprawdzeniu kabli i zwarciu styków, okazało się, że komputer uruchamia się po wyjęciu płyty głównej z obudowy, co sugeruje problem z gniazdem ATX lub zasilaczem. Ostatecznie, po dostosowaniu ułożenia kabli, komputer zaczął działać, ale użytkownik planuje monitorować sytuację i rozważa oddanie sprzętu na gwarancję, jeśli problem się powtórzy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA