logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się z przycisku, działa po poruszeniu kablami - co sprawdzić?

baqusiekbyq 31 Gru 2024 02:17 441 13
REKLAMA
  • #1 21370028
    baqusiekbyq
    Poziom 3  
    Witam, po złożeniu mojego komputerka nie chce on się odpalić z przycisku. Kilka razy udało mi się go odpalić, ruszając kablami, czy ogólnie ruszając komputerem. Wszystkie zdjęcia mogę podesłać osobie, która jest w stanie mi pomóc... Z góry dziękuję!

Procesor I5 7400
    Płyta główna MSI Z270 Tomahawk
    Karta graficzna GTX1060 6gb
    Dysk SSD Goodram Cx400
    Zasilacz Corshair 750W
    Ram Fury DDr4 32gb 4x8gb
  • REKLAMA
  • #2 21370034
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    No, wiele wskazuje na problem z przewodem zasilającym, po prostu. Nie masz innego na próbę?
    Jeśli to nie to, to druga w kolejności podejrzana będzie niedociśnięta wtyczka ATX na płycie głównej.
  • #3 21370075
    baqusiekbyq
    Poziom 3  
    >>21370034 Sprawdzałem wszystkie możliwe wtyczki i wszystko jest podpięte, zasilacz jest całkiem nowy i też raczej nie powinno być z nim problemu.
  • #4 21370087
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 776
    baqusiekbyq napisał:
    Kilka razy udało mi się go odpalić, ruszając kablami, czy ogólnie ruszając komputerem.

Którymi kablami konkretnie?
    baqusiekbyq napisał:
    zasilacz jest całkiem nowy i też raczej nie powinno być z nim problemu.

Zasilacz może być w porządku, ale gniazdo na przewód zasilający lub sam przewód, mogą nie mieć dobrego styku. Podmień na inny przewód zasilający dla testu.
    Jeśli nie będzie zmian i poprawnie podpiąłeś front panel, to zamień przyciski "Reset" z "Power" aby wykluczyć problem z którymś z nich. Komputer próbuj włączyć wtedy "Resetem".
  • REKLAMA
  • #5 21370112
    baqusiekbyq
    Poziom 3  
    ArturJK napisał:
    Którymi kablami konkretnie?

Teraz odpaliłem go po odpaleniu zasilacza, który był na P całą noc, nacisnąłem przycisk POWER i od razu zaśmigał. Takie pytanie jeszcze mam, czy po zmianie płyty głównej, procka i ramu trzeba zmieniać coś w BIOSie, ewentualnie zaktualizować BIOS? Szczerze powiedziawszy, nie znam się na tym, komputer udało mi się złożyć raczej poprawnie, ponieważ czasami normalnie chodzi po pulpicie itd. bez żadnych problemów, tylko ma problem z tym rozruchem, chyba że to wina jakiegoś niestykającego PIN'u albo innej drobnostki..
    ArturJK napisał:
    Zasilacz może być w porządku, ale gniazdo na przewód zasilający lub sam przewód mogą nie mieć dobrego styku. Podmień na inny przewód zasilający dla testu.

Wczoraj próbowałem to jako pierwsze, nie zadziałało. A z tym przyciskiem to napisałem w sumie u góry.
  • #6 21370153
    ArturJK
    Poziom 39  
    baqusiekbyq napisał:
    Takie pytanie jeszcze mam, czy po zmianie płyty głównej, procka i ramu trzeba zmieniać coś w BIOSie

Jeśli wszystko jest wykrywane i działa poprawnie, to nie musisz nic aktualizować.
    baqusiekbyq napisał:
    ewentualnie zaktualizować BIOS?

Zawsze warto mieć najnowszą wersję BIOS, z drugiej strony jeśli wszystko działa to nie ma takiej potrzeby. Aktualizacja zawsze wiąże się z ryzykiem unieruchomienia sprzętu.
  • REKLAMA
  • #7 21370169
    baqusiekbyq
    Poziom 3  
    ArturJK napisał:
    Jeśli wszystko jest wykrywane i działa poprawnie, to nie musisz nic aktualizować.

Wszystko jest wykrywalne, ale komputer nadal nie chce się włączyć. PINy teraz sprawdziłem po schematach i jest wszystko OK. Przycisk zasilania też według schematu, więc nie mam pojęcia, co jest nie tak.
  • #8 21370177
    ArturJK
    Poziom 39  
    baqusiekbyq napisał:
    ale komputer nadal nie chce się włączyć

Podmień zasilacz, być może on się zabezpiecza w chwili włączenia komputera.
  • #9 21370181
    baqusiekbyq
    Poziom 3  
    ArturJK napisał:
    Podmień zasilacz, być może on się zabezpiecza w chwili włączenia komputera.

Jak włączam go, to tak dziwnie i bardzo cicho cyka. Jak znajdę jakiś stary, to podłączę..
  • #10 21370191
    ArturJK
    Poziom 39  
    baqusiekbyq napisał:
    Jak włączam go to tak dziwnie i bardzo cicho cyka

No to zasilacz pierwszy do podmiany, tu możesz mieć problem. Może oczywiście sama płyta powodować takie zachowanie zasilacza, dlatego warto sprawdzić to na drugim sprawnym.
  • #11 21370253
    baqusiekbyq
    Poziom 3  
    ArturJK napisał:
    No to zasilacz pierwszy do podmiany, tu możesz mieć problem. Może oczywiście sama płyta powodować takie zachowanie zasilacza, dlatego warto sprawdzić to na drugim sprawnym.

Na drugim to samo co wcześniej, lipa.
  • #12 21370275
    ArturJK
    Poziom 39  
    baqusiekbyq napisał:
    Na drugim to samo co wcześniej, lipa.

Problem zatem jest w płycie głównej, albo którymś podzespole włożonym w nią. Ma jakieś zwarcie/przywarcie i zasilacz zabezpiecza się. Zrób reset BIOS-u przez zwarcie pinów, lub wyjęcie na dłuższy czas baterii CR2032. Jeśli to nie pomoże wyjmuj po jednym komponencie, resetuj zasilacz poprzez całkowicie odcięcie mu zasilania z sieci i uruchamiaj komputer.
  • #13 21370355
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Zrób próbę bez tego GTX > wyjmij go
    - cpu ma wbudowana grafikę
    - płyta ma wyj. sygnału na monitor : 1 x DVI-D/ 1x HDMI
    - kombinuj z najpierw jedną RAM we wszystkich slotach
    * potem to samo z druga RAM
  • REKLAMA
  • #14 21372842
    baqusiekbyq
    Poziom 3  
    Kwestia wadliwego, nowego zakupionego zasilacza. Sama wtyczka od zasilania płyty jest okej, ale wina leży po stronie wiązki wychodzącej bezpośrednio z zasilacza, muszę go docisnąć i wtedy komputer odpala. Druga sprawa: wczoraj pobrałem program, który instaluje sterowniki i sam zaaktualizował sterowniki do mojej karty sieciowej Wi-Fi, a dokładniej jest to adapter Wi-Fi USB marki Quer KOM0639. Wiem, że adapter jest tani, ale przez ostatnie dwa lata śmigał bez zarzutu na sterownikach z 2015, a na najnowszych cały czas "nie można połączyć się z tą siecią", od czasu do czasu połączy mi się, ale wtedy występuje brak internetu.

Pomijając jakiekolwiek zbędne odpowiedzi, uprzedzam, że gdy wróciłem do tych starych sterowników, nadal to samo. Gdy rozwiązywałem problemy urządzeniem, systemowym wyświetliło mi, że ma problem z konfiguracją protokołu IP, może to tutaj tkwi problem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchamianiem komputera, który działa tylko po poruszeniu kablami. Po sprawdzeniu wszystkich wtyczek i zasilacza, podejrzewane są problemy z przewodem zasilającym lub wtyczką ATX na płycie głównej. Użytkownik próbował zamienić przyciski "Reset" i "Power", co nie przyniosło rezultatu. Po dalszych testach stwierdzono, że problem może leżeć w płycie głównej lub zasilaczu, który zabezpiecza się przed zwarciem. Sugerowane rozwiązania obejmują reset BIOS-u, testowanie z różnymi komponentami oraz sprawdzenie wbudowanej grafiki. Ostatecznie użytkownik zidentyfikował wadliwy zasilacz, który wymagał dociskania, aby komputer się uruchomił.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA