logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa D 1.2 2007 r. - Zepsuty wskaźnik paliwa

karewna 25 Lip 2018 21:19 16425 11
REKLAMA
  • #1 17349603
    karewna
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam. Problem ze wskaźnikiem paliwa w Opel corsa D 1.2 twinport,2007 r. oznaczenie silnika Z12XEP. Mechanik sprawdzał niby od ,, baku aż do zegarów wszystko ok. Prawdopodobnie zegar pierdyknął. Wskazówka od paliwa cały czas stoi na połowie. Zastanawiam się nad wymianą ,, LICZNIK ZEGARY '' na allegro można kupić używane za rozsądna cenę. Moje pytanie jest takie może ktoś posiada wiedzę - czy po wymianie takiego licznika potrzebne są jakieś Piny, wylogowanie czy coś podobnego. Czy będzie działał bez żadnych problemów ?
  • REKLAMA
  • #2 17350127
    Pawel_Irlandia
    Poziom 14  
    Ocena: 88
    Licznik musi być wylogowany bo inaczej nie zalogujesz go do swojego auta.
  • #3 17364976
    karewna
    Poziom 9  
    Witam ponownie. Odradzaono mi kupno licznika podobno najpierw trzeba sprawdzić po instalacji gdzie jest błąd? Może polecić ktoś elektromechanika w Szczecinku lub okolicach który by to sprawdził. Oczywiście byłem u paru niby tych najlepszych i nikt nie ma czasu mają na mnie wy...... :{ nie chcą się tego podjąć. Chyba za dużo szukania a za mało kasy bo jak to wytłumaczyć? Normalnie do mechanika w Szczecinku umówić się to gorzej niż do lekarza!
  • #4 17364991
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    Odepnij kostkę od czujnika i daj znać co się stanie.
  • REKLAMA
  • #5 17365224
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Jak corsa zalewana za 50 zł to wskaźnik głupieje. Zalewaleś do pełna ?
  • #6 17365236
    karewna
    Poziom 9  
    Auto sprowadzone z Niemiec. Niemiec płakał jak sprzedawał :) Mam je od czterech tyg. Nie, nie zalewalem raz zatankowałem za 50 zł, później po przejechaniu paru km. za 100 zł. Jak kupiłem to np. świeciła się rezerwa a wskazywało pół zbiornika. Wymieniłem rozrząd i po tym wskaźnik pokazywał już pół zbiornika a rezerwa się nie świeciła, dolałem paliwa to co napisałem wyzej i dalej pokazuje pół zbiornika. Odłączyłem kleme myślałem, że zresetuje się ale lipa.
  • REKLAMA
  • #7 17365265
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Zatankuj do pełna.
  • REKLAMA
  • #8 17365313
    karewna
    Poziom 9  
    Ok jutro to zrobię, ale nie był bym sobą jak bym nie napisał czemu tak radzisz? czy np. może być zbiornik zspowietrzony?
  • #9 17365767
    diodabg
    Poziom 30  
    Ocena: 627
    Rezerwa swiecila puzniej przy tankowaniu zgasla wiec raczej sugeruje to na blad czujnika w zbiorniku paliwa.
    karewna napisał:
    Mechanik sprawdzał niby od ,, baku aż do zegarów wszystko ok.
    A wciagal czujnik ?
  • #10 17365964
    karewna
    Poziom 9  
    No i zatankowałem do pełna! Nawet pobujałem samochodem aby weszło więcej ! i co pracownik stacji krzyczy do mnie , że spod samochodu cieknie benzyna ! k... Myślę, że wyciekło z 4 do 5 litrów i przestało lecieć . Podjechałem pod pracę z 3 km. Sprawdziłem pod samochodem nie widać było żadnych wycieków. z pracy pod dom z 5 km, stanąłem na lekkim spadku - tył samochodu lekko w dole i jest mała plama, czuć paliwo. Poszedłem po około 10 minutach nic już nie kapie. Pomocy przed wyjazdem do mechanika bo znowu będą się mądrzyć. Co dziennie coś, a miało być tak pięknie :( A zapomniał bym o wskazówce od paliwa - wskazuje75 %.

Dodano po 2 [godziny] 51 [minuty]:

Dzięki za podpowiedź zatankowania do pełna nie wiem czy to rozwiąże problem wskazania paliwa ale na pewno wiem co jeszcze do naprawy. Kolega doradził mi mechanika w Szczecinku - Górecki, podobno dobry i konkretny. Pojechałem powiedział, że prawdopodobnie coś się dzieje z koszykiem od paliwa. Mam zadzwonić do biura, bo ma :) w tyg. i się umówić ( tak zrobię ) a doraźnie powiedział, że jak chcę to mam dostać się do zbiornika od góry i zobaczyć co się dzieje. Dostałem się i niespodzianka nakrętka od ( chyba tego koszyka ) pęknięta w jednym miejscu ( dołączyłem zdjęcie ) jak naciskam na koszyk to tym miejscem leje się aż miło :(. Ciekawe czy to jest przyczyna złego wskazania wskaźnika paliwa, czy wskaźnik to inna bajka. Jeszcze raz dzięki za rozkaz zatankowania do pełna :)Opel Corsa D 1.2 2007 r. - Zepsuty wskaźnik paliwa
  • #11 17398432
    karewna
    Poziom 9  
    Kończąc temat, wymieniłem nakrętek na pompie paliwa. Mechanik wyciągnął pływak, powiedział, że był źle nałożony. Zamontował poprawnie i wszystko jest ok. Tylko dlaczego ktoś grzebał🤔
  • #12 17398436
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6658
    Spuścili po prostu. To je Polska😁

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wskaźnikiem paliwa w Oplu Corsa D 1.2 z 2007 roku, który wskazuje stale połowę zbiornika. Mechanik sprawdził instalację od baku do zegarów, sugerując, że problem może leżeć w uszkodzonym liczniku. Użytkownik rozważa wymianę licznika, pytając o konieczność wylogowania nowego urządzenia. W odpowiedziach zasugerowano, aby najpierw zatankować do pełna oraz sprawdzić czujnik paliwa. Po kilku próbach i tankowaniu do pełna, użytkownik odkrył wyciek paliwa, co mogło wskazywać na problem z koszykiem paliwa. Ostatecznie, po wymianie nakrętki na pompie paliwa i poprawnym zamontowaniu pływaka, problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA