logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak na stałe wyłączyć logo BIOS'u MERCURY na płycie KOB KT266A?

Kris1109 25 Sie 2005 20:16 3510 8
REKLAMA
  • #1 1764110
    Kris1109
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Mam taki dręczący problem związany z wyświetlaniem loga BIOSu. W momęcie kiedy pokazują się parametry sprzętowe komputera przy starcie POST, wyświetla się logo biosu na pełnym ekranie z napisem MERCURY. Niedosyć że ten napis jest paskudny i czerwony to na dodatek nie widzę czy wszystko rusza normalnie tzn. test pamięci (często sprawdzam inne moduły), podkręcenie procesora.
    Oczywiście można wyłączyć logo w trakcie wyświetlania jego naciskając przycisk TAB, ale to mnie nie zadowala, bo często za nim wcisnę przycisk to już uruchamia się system.
    W biosie nie znalazłem opcji, aby wyłączyć wyświetlanie loga.
    Proszę o pomoc jak to wyłączyć na stałę, albo chociaż o polcenie jakiegoś programu do zmiany logo, bo to już mnie denerwuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1764343
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Musisz uzyc AMIBCP do edycji biosu i przy jego pomocy wylaczyc logo, nastepnie wgrac zmodyfikowany bios.Albo daj link do pliku z biosem to Ci to wylacze i umieszcze w zlaczniku.

PS. Byl juz identyczny temat na elektrodzie, uzwaj szukaj na przyszlosc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1766064
    Kolobos
    Spec od komputerów
    W zalaczniku masz bios z ktorego usunalem logo.
    Wgrywaj bez bootblock'a czyli awdflash z opcja /Sb i koniecznie zrob kopie oryginalnego biosu :-)
    Załączniki:
    • KT266A-N.zip (158.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1766730
    Kris1109
    Poziom 14  
    Mam problem z wgraniem biosu :( ,x wgrywam go pod "czystym" dos'em daję polecenie
    awdflash.exe [nazwa_biosu.bin] /sb
    program pyta się czy zapisać bios, podaję nazwę pod jaką ma się zapisać, robi archiwizację, a potem wywala komunikat "The program file's part number does not match witch your system".
    Robiłem tak z biosem, który Ty mi wysłałeś jak i z orginalnym i dalej to samo. Jedynie jak wgrywam stary bios (ten który obecnie jest wgrany, pierwsza wersja) to wtedy sie wgrywa. Bios pobrany ze strony producenta http://www.mercury-pc.com/downloads_list.php?productid=63 działa tylko wersja 2.1a. Pozostałe 2.2 i 030118 nie chcą się wgrać. Kolobos robiłeś mi bios w wersji 030118 za co jestem ci bardzo wdzięczny, że poświęciłeś swój cenny czas :), ale mam jeszcze jedną prośbę, czy mógbyś usunąć mi logo z wersji 2.1a tutaj jest link http://www.mercury-pc.com/download_file.php?option=file&item_id=428
    Chociaż wolałbym, aby była możliwość wgrania najnowszej wersji tą, którą mi już przerobiłeś gdyby dało radę.
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1766786
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Jezeli napewno masz ta plyte i to sa wlasciwe biosy to dodaj jeszcze parametr /F to sie wgra bez problemu.
  • #7 1767360
    Kris1109
    Poziom 14  
    Właśnie pojawił się kolejny problem, mianowicie kiedy wgrywam orginalny najnowszy bios z parametrem /f to się wgrywa ok, ale natomiast jak próbuję wgrać ten przerobiony od Ciebie to w momęcie wgrywania wiesza mi się program tzn. przestaje reagować klawiatura i staje się "martwy" obraz. Naciskam reset na obudowie i komputer uruchamia się całe szczęście. Próbowałem powtórzyć to i dalej to samo wiesza się na przerobionym biosie. Co może być nie tak ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1768143
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Chyba jednak bedziesz skazany na to logo :(
    Jakbys mial dostep do programatora to moglbys sprobowac wgrac bios od ECS K7VTA2 2.1/2.2 lub Matsonic MX8137C/+ bo to ta sama plyta pod roznymi nazwami ale bez programatra nie probuj wgrywac biosow od tych plyt.
    Mozesz tez sprobowac uzyc uniflash'a do wgrywania ale skoro awdflash sie wiesza to cos pewnie jest zle wiec lepiej nie wgrywaj tego biosu.
  • #9 1768180
    Kris1109
    Poziom 14  
    Jeszcze raz dziękuję za cene wskazówki i pomoc. Chyba jednak dalej będę się męczył z tym logo :(
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy stałego wyłączenia logo BIOS-u MERCURY wyświetlanego podczas POST na płycie głównej KOB KT266A. Logo zasłania istotne informacje diagnostyczne, a w BIOS-ie brak jest opcji jego wyłączenia. Rozwiązaniem jest edycja pliku BIOS za pomocą narzędzia AMIBCP w celu usunięcia logo, a następnie wgranie zmodyfikowanego BIOS-u. Wgrywanie BIOS-u odbywa się programem awdflash z parametrem /Sb lub /F, jednak pojawiły się problemy z kompatybilnością i zawieszaniem się programu przy próbie wgrania zmodyfikowanego BIOS-u. Próby wgrywania różnych wersji BIOS-u (2.1a, 2.2, 030118) wykazały, że tylko oryginalna wersja 2.1a wgrywa się bez problemów. Alternatywnie zasugerowano użycie programatora lub BIOS-ów kompatybilnych z płytą (ECS K7VTA2, Matsonic MX8137C/+), jednak bez programatora nie jest to zalecane. Ostatecznie brak możliwości trwałego wyłączenia logo bez ryzyka problemów z BIOS-em.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA