Witam mam problem z ocierajacym bebnem. Podczas prania pościeli zrobiła się podczas prania z niej kulka i podczas wirowania zaczęła rzucać pralka, przy drugim wirowaniu usłyszałem dziwny odgłos a teraz widzę że pralka na dole ociera o fartuch. Pierze normalnie ale coś jest nie tak przesyłam filmik do wglądu.
Załączniki:
VID_20180727_073647.mp4(37.48 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Rękę do środka przez drzwiczki i spróbować czy względem zbiornika ma luz poruszając bęben do góry. Sprawdzić tak w trzech położeniach (obrót o 120 stopni). Jak we wszystkich taki sam luz to łożyska podejrzane, jak różny to może być krzyżak. Zdjąć górną osłonę i sprawdzić czy zbiornik jest klejony czy skręcany.
Witam.
Chwyć za krawędź bębna i sprawdź czy wyczuwasz luz przód-tył to wskazuje na łożyska i powinien się jeszcze pojawić dźwięk stukotu przy takich ruchach.
Czy pralka pracowała głośniej od pewnego czasu?
Łożyska nie ulegają uszkodzeniu z dnia na dzień, ale taki proces trwa jakiś czas.
Jeśli będą to łożyska to pralkę można uratować poprzez wysyłkę zbiornika do firmy specjalizującej się w takich naprawach ponieważ zbiornik w tym modelu jest zgrzewany:
https://north.pl/karta/beben-do-pralki-beko-wmb-51032-pl-pty,XXZ-IP-CMMF-Z14.html Co tak naprawdę uległo uszkodzeniu okaże się po rozcięciu zbiornika.
Tutaj przykład firmy specjalizującej się w tego typu naprawach:
http://wymianalozysk.pl
Czyli pralka nie była głośniejsza od pewnego czasu?
By przeprowadzić jednoznaczny test krzyżaka bębna będzie potrzebna pomoc kogoś z domowników.
Należy zdjąć osłonę koła pasowego i wtedy jedna osoba trzyma koło pasowe a druga próbuje obrócić bębnem prawo-lewo i jeśli będzie wyczuwalny jakiś ruch bębna względem koła pasowego to 99% uszkodzeniu uległ krzyżak bębna.
✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Beko WMB 51032 PL PTYA, gdzie bęben ociera o fartuch, co powoduje dziwne dźwięki podczas wirowania. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie luzu na łożyskach oraz krzyżaka bębna. Użytkownik nie odczuwa luzów, co może wskazywać na inne uszkodzenia. Wskazówki obejmują również możliwość wysyłki zbiornika do specjalistycznej firmy w celu naprawy, ponieważ zbiornik w tym modelu jest zgrzewany. Wygenerowane przez model językowy.