logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips 42PFL5603D/12 - Nie włącza się, przekaźnik zasil. włącza się i wyłącza

TELERADIOMECHANIKA 27 Lip 2018 13:11 1983 6
  • #1 17352466
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 205
    Jak w temacie. Po włączeniu do sieci i użycia przycisku power słychać klepiący przekaźnik na zasilaczu ,,delta'' taka sytuacja trwa ok. 10 minut i czasami telewizor uruchomi się do pracy. Obraz prawidłowy. Pomiary napięć +12V, -12V, +3,3V i 24V, +400V prawidłowe, także sprawdzone oscyloskopem, niemniej jednak wymieniłem wszystkie elektrolity na wyjściu tego zasilacza. Nic to nie dało. Gdzie jeszcze szukać przyczyny? Nie sądzę, żeby było coś z pamięcią, bo w końcu telewizor jakoś zadziała. Nawet po godzinnej pracy, gdy go wyłączę znowu ponownie nie mogę go normalnie uruchomić. Czasami dioda led pokazuje 9 mignięć, a przy wyłączeniu nic.
    Podczas pracy świeci biała led, także w trakcie tego klepania przekaźnika-pulsująco.
    Czy ktoś z kolegów miał podobny przypadek? Dodam, że naklejka pokazuje chassis Q522 1E.LA. Zasilacz Delta DPS279 BP /nie jestem pewny tego oznaczenia/.
    Z góry dzięki za okazaną pomoc.
    ps/ jest to pierwsza naprawa tego telewizora wg. oświadczenia klienta.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #2 17352514
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    Te przekaźniki są w zasilaczu ? Jakiś system zabezpieczenia? logicznie by wynikało, że układ wykrywa niepoprawne obciążenie/napięcia w zasilaczu i go odłącza. Z mojej praktyki - nie tylko elektrolity po stronie wtórnej wymagają uwagi. Kiedyś wszystko było OK po stronie wtórnej a układ wariował raz się włączył a raz nie i przypadkowe zawieszenie itd. - główny elektrolit po stronie pierwotnej miał tylko 1uF zamiast 220uF, bez oznak uszkodzenia. Napięcia też niby poprawne ale układ nie wytrzymywał obciążenia.
    Pozdrawiam
  • #3 17352557
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Przekaźnik jest jeden w zasilaczu, on załącza od standby 12V i 24V oraz napięcie na inwerter. Co do tego głównego elektrolitu: no może być to jakaś sugestia. Ale gdyby był uszkodzony to nie miałbym prawidłowego napięcia 400 V, a może powinno być wyższe. Proszę o jeszcze inne podpowiedzi.
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #4 17352678
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    TELERADIOMECHANIKA napisał:
    Zasilacz Delta DPS279 BP /nie jestem pewny tego oznaczenia/.

A co? Niewyraźnie napisane?
    To może podaj pozostałe oznaczenia oraz wykaz układów scalonych!
    TELERADIOMECHANIKA napisał:
    Przekaźnik jest jeden w zasilaczu, on załącza od standby 12V i 24V oraz napięcie na inwerter.

Nie od rzeczy byłoby obejrzenie sobie schematu. Jest oczywiście na forum. W serwisówkach chassis Q522.1, Q522.2.
    A także samodzielnie, z wartościami elementów. Wystarczy tylko w wyszukiwarkę poprawnie wpisać nazwę. ;)
    Wtedy nie byłoby takich dziwolągów opisowych.
    Jest jeden i przyłącza "sieć" do głównej przetwornicy.
    I bardzo ładnie narysowane, skąd jest zasilany, a więc bez problemu można się dowiedzieć, dlaczego "klepie".
  • #5 17353014
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ściągnąłem schemat z bazy. Jednak w tych schematach jest schemat do zasilacza DPS182CP, a u mnie jest DPS279BP -B. W schemacie np. brak jest obwodów inwertera i transformatora T301, no ale ewentualnie można pominąć, bo w końcu jakoś pracuje. Co do zasilania tego przekaźnika jest oznaczone VCC_SW z obwodu małej przetwornicy i tranzystorów Q900 i Q901. Jednak w obwodzie emitera Q900 jest wpięty transoptor PC123 i tu nie mogę odszukać skąd jest sterowany, to chyba on odpowiada za włączenie tego przekaźnika. MIREX: czy obieram właściwy tor poszukiwań ? Ewentualnie podpowiedz co dalej. Jakby co to strona 48 serwisówki.
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • Pomocny post
    #6 17353246
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    mirex napisał:
    A także samodzielnie, z wartościami elementów. Wystarczy tylko w wyszukiwarkę poprawnie wpisać nazwę.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3349383.html#16524652
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2796309.html#13503167
  • #7 17361672
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    No więc po dokładnej diagnozie przyszedł czas na przekaźnik na zasilaczu. Pozornie wydawało się, że skoro go słychać, to jest sprawny. Nic więcej mylnego. Okazało się, że styki robocze przekaźnika przestały łączyć. Po wymontowaniu z zasilacza test na stole i potwierdziło się.
    Udało się zdobyć przekaźnik i po wymianie telewizor przywrócony do życia. Bardzo pomógł schemat zasilacza co podpowiedział kol.mirex. Ponadto gdzieś na forum, tylko teraz jakoś nie mogę odszukać tego postu, ktoś z kolegów miał podobny problem- i tam też była sprawa przekaźnika. Także sprawa załatwiona temat zamykam.
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Philips 42PFL5603D/12, który nie włącza się, a przekaźnik zasilacza Delta DPS279BP klepie przez około 10 minut, po czym czasami telewizor uruchamia się. Pomimo prawidłowych pomiarów napięć, wymiany elektrolitów, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone styki przekaźnika lub problemy z obwodami zasilania. Po dokładnej diagnozie i wymianie przekaźnika telewizor został naprawiony. Schemat zasilacza okazał się pomocny w identyfikacji problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA