logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] położenie przewodów sieciowych + wybór skrętki w domu - prośba o opinię

metrotest 29 Lip 2018 19:48 2343 4
  • #1 17356296
    metrotest
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Obecnie w ramach remontu planuję poprowadzenie skrętki w małym domu - 105m2.

1. Schemat instalacji:
    a. skrętka z pokoju na piętrze do garażu na parterze => Orange ma doprowadzić wkrótce światłowód do garażu => ten przewód (ok. 35m) doprowadzi sygnał do routera (na piętrze) => skrętka zakończona standardowymi gniazdami RJ-45, w garażu będzie gniazdko na prąd pod urządzenie zmieniające sygnał ze światłowodu na skrętkę.

b. skrętka z pokoju na piętrze do salonu na parterze => ten przewód (ok 15 m) poprowadzi sygnał z routera do TV (chcę mieć łącze przewodowe do TV) => skrętka zakończona standardowymi gniazdami RJ-45, dodatkowo jeśli wi-fi na parterze będzie słabe to rozważam wzmocnienie sygnału wi-fi (access-point),

c. skrętka z pokoju na piętrze do pokoju na piętrze (przez ścianę) => ten przewód (ok. 2m) poprowadzi sygnał z routera do TV (chcę mieć łącze przewodowe do TV) => skrętka zakończona standardowymi gniazdami RJ-45.

Pytania:
    1/ Czy taki układ jest prawidłowy?
    2/ Czy warto gdzie pociągnąć 2 skrętki w jeden bruździe w ścianie , np. do salonu z uwagi na poprawę wi-fi?

2. Wybór skrętki znajomy polecił mi to:
    Przewód NETSET U/UTP 5e skrętka wewnętrzna [1m] - 1.60 zł/m
    https://www.dipol.com.pl/przewod_netset_u-utp_5e_skretka_wewnetrzna_1m__E1408_1.htm

fragment opisu:
    Cechy wyróżniające skrętki NETSET U/UTP kategorii 5e E1408:
    * najwyższej jakości materiały, perfekcyjny sposób wykonania potwierdzony 15 letnią gwarancją,
    * parametry znacznie przewyższające wymagania kategorii 5+
    * żyły jednodrutowe miedziane o średnicy Ø 0,50 mm (24 wg AWG),

Na tej stronie są jeszcze tego producenta (skrętki na zewnątrz pominąłem):

Przewód NETSET F/UTP 5e skrętka ekranowana, wewnętrzna [1m] - 1.97 zł/m
    https://www.dipol.com.pl/przewod_netset_f-utp...skretka_ekranowana_wewnetrzna_1m__E1515_1.htm

Przewód NETSET U/UTP kategoria 6 skrętka wewnętrzna [1m] - 2,09 zł/m
    https://www.dipol.com.pl/przewod_netset_u-utp_kategoria_6_skretka_wewnetrzna_1m__E1608_1.htm

Przewód NETSET U/FTP 6A skrętka ekranowana, wewnętrzna [500 m]
    To niestety nie sprzedają na metry, ale w razie czego zadzwonię by pogadać, poszukam innego sklepu.

Pytania:
    3/ Którą skrętkę wybrać: 5 czy 6, ekranowaną czy nieekranowaną - nie chcę kuć ścian za 5-10 lat, zależy mi też by instalacja była trwała,
    prędkości internetu też rośnie.
    4/ Czy ten producent czy może inny. Może np. molex? (Polska)
    5/ Jeśli warto kupić kat. 6 ekranowaną to czy ktoś zna sklep gdzie można kupić przewód na metry, najlepiej Wrocław i okolice.
  • #2 17356377
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Ech.... jeśli nie chcesz mieć problemów (dotyczy to Polskiej sieci energetycznej, wyładowań atmosferycznych etc...) to daj sobie spokój z CAT5. Pod uwagę weź CAT6C lub zwyczajnie CAT7 - wiem koszta. Ale kładąc to wiesz, że tutaj niema żadnych wpływów z EMC.
    Dodatkowo, jak wiadomo piorun wali po linii telefonicznej, czyli należy zabezpieczyć router/modem. Mi się to udało w dziwny, niekonwencjonalny sposób. Czujnik zjonizowanego powietrza wyłącza linię zasilania oraz linię telefoniczną w momencie kiedy uważa to za kryterium konieczne. Nie jest to zabezpieczenie w 100% pewne, ale zawsze (jeśli nikogo niema w domu) pomaga. Dodatkowo zabezpieczenie jest w UPS, DEHT (zabezpieczenie odgromowe) i bezpieczniki typu HPFI - chyba.
    Ogólnie - jeżeli każda para (są wykożystywane dwie) będzie zaekranowana, a ekran podłączony do uziomu to nie powinny wystąpić żadne komplikacje. Dodatkowo, jeżeli oddzielisz przewody NN(+-30V) od SN(230 - 400V) w odleglosci minimum 13 cm to na pewno nie zrobisz biedy.
    Nie wiem jak jest w Polskich przepisach, ale na zachodzie przewód sygnałowy oraz zasilanie oświetlenia awaryjnego z/do czujników CO2 powinien być położone przewodem "niepalącym się" w odległosci od innych przewodów w dystansie minimum 13 cm.
    Jeżeli chcesz zrobić coś porządnie, to zastosuj rozwiązanie profesjonalne. Później, po kilku latach, jak zapomnisz - będziesz miał pewność, że to działa.
    Taka moja sugestia
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 17356854
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 587
    Witam

Primo - zamieściłeś temat w forum elektrycznym, a chyba lepszym miejscem byłyby sieci Lan. (https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum66.html)

Secundo - topologia powinna przedstawiać gwiazdę, gdzie punktem centralnym będzie switch bądź wieloportowy ruter. Ja zazwyczaj polecam do tego celu lokalizację w miejscu bardziej "technicznym" np. w garażu. Ma to wadę, że jak jest to urządzenie WiFi - to w samym domu powinniśmy zastosowawać AP.

Tertio - punkty dostępowe AP powinny być przynajmniej dwa na parterze i piętrze. Nawet jak nie przewidujesz tego teraz - połóż dodatkowy przewód - może się przydać.

Co do przewodu - NETSET - jeden z tańszych chińskich przewodów, ale w miarę trzyma parametry. Nie ma co przesadzać, ale jak dla siebie wybrałbym raczej coś o oczko wyżej. np. kat 6. (opcja"NETSET U/UTP kategoria 6 skrętka wewnętrzna [1m] - 2,09 zł/m").

Burzami się nie przejmuj - jak w pobliżu walnie to i tak ci sprzęt rozwali. Ale jeśli coś chcesz w tym temacie zrobić to unikaj tworzenia dużych powierzchni pętli z innymi instalacjami. Inaczej mówiąc i instalacją elektryczną i Lan prowadzisz przewody z tej samej strony.

pzdr
    -DAREK-
  • #4 17356858
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4791
    YR1 napisał:

Dodatkowo, jak wiadomo piorun wali po linii telefonicznej, czyli należy zabezpieczyć router/modem. Mi się to udało w dziwny, niekonwencjonalny sposób. Czujnik zjonizowanego powietrza wyłącza linię zasilania oraz linię telefoniczną w momencie kiedy uważa to za kryterium konieczne. Nie jest to zabezpieczenie w 100% pewne, ale zawsze (jeśli nikogo niema w domu) pomaga. Dodatkowo zabezpieczenie jest w UPS, DEHT (zabezpieczenie odgromowe) i bezpieczniki typu HPFI - chyba.

Proponuję nie tworzyć elektrotechniki alternatywnej. Właściwe podejście do tych zagadnień jest opisane na przykład tutaj Link
REKLAMA