logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja światłowodowa w segmencie środkowym (skrzynka teletechniczna bez św.)

Lukes1992 16 Lut 2020 11:40 1896 15
  • #1 18473985
    Lukes1992
    Poziom 12  
    Ocena: 116
    Cześć,

W moim domu na poddaszu mam skrzynkę teletechniczną w której są kable od alarmu, anteny i komputerowe, które rozprowadzone są po całym domu w pokojach i salonie.
    Teraz zgłosił się do nas operator z propozycją założenia światłowodu od strony ogródka (od strony frontu się nie da, z boku też nie bo to segment środkowy) i w sumie nie mam pojęcia co zrobić, bo w tej instalacji nie ma żadnych kabli do światłowodu ani peszli, gdzie by mogły być puszczone. Nie do końca się w tym rozeznaję.
    Proszę spójrzcie na zdjęcia i oceńcie jak to można przeprowadzić i gdzie najlepiej skuwać. Dom jest w stanie deweloperskim jak są potrzebne jakieś przeróbki to zrobię je.

W przypadku takiej instalacji zwykłe kable komputerowe są do zamurowania? Nie będzie z nich pożytku?
    Co powinienem zrobić by mieć jak najlepszy internet na parterze i piętrze? (Mam złe doświadczenia w żelbetowych stropach - bardzo słabo przechodzi wifi pomiędzy kondygnacjami). Czy w ogóle warto doprowadzać światłowód do skrzynki teletechnicznej, czy może doprowadzić piętro niżej do pokoju gracza (mojej siedziby) i modlić się by dochodziło WIFI na poddasze i parter? Czy może powinny być dwa routery - jeden na parterze i piętrze?

Instalacja światłowodowa w segmencie środkowym (skrzynka teletechniczna bez św.)
  • #2 18474037
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18474146
    Lukes1992
    Poziom 12  
    Czyli wyglądałoby to tak?

Trochę roboty z tym jest i muszę znaleźć dogodne miejsce by poprowadzić kable.

Jaka w tym wszystkim jest rola moich obecnych gniazd komputerowych? Pytam bo będę kupował do nich gniazdka i nie wiem czy w ogóle inwestować. Są jakieś przejściówki, czy od razu olać temat i to zalać?
  • #4 18474233
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18474402
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18474755
    Lukes1992
    Poziom 12  
    W każdym pokoju i salonie mam od skrzynki teletechnicznej puszczone kable od alarmu, tv i kable telefoniczne (typ: cat 5e).

Zdjęcia mam tylko z daleka i dość stare (skrzynka jest już zabudowana, a poddasze jest otynkowane), ale wrzucam.
    Postaram się zrobić coś więcej jutro.

Instalacja światłowodowa w segmencie środkowym (skrzynka teletechniczna bez św.) Instalacja światłowodowa w segmencie środkowym (skrzynka teletechniczna bez św.)

Wrzucam jeszcze prowizoryczne zdjęcie gdzie są te gniazda.
    Zaznaczyłem je jako 4 kółka bo tak to wygląda na żywo, ale jest tam jedno gniazdo tv, jedno komputerowe i jedno gniazdko zwykłe z możliwością zrobienia drugiego.
  • Pomocny post
    #7 18474775
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18474781
    Lukes1992
    Poziom 12  
    @Erbit wrzuciłem powyżej zdjęcie - ta skręta jest w każdym pomieszczeniu x1
  • Pomocny post
    #9 18474796
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #10 18475134
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18475525
    Lukes1992
    Poziom 12  
    Mam straszny problem by coś tam dołożyć. Żeby to chociaż w peszlach szło, a to wszystko wkute w bruzdach i otynkowane. A teraz poddasze i piętro to już pod klucz. Wszystko pomalowane, świeże podłogi położone.
    Deweloper kładł tynki już przed tym jak kupiłem. A dopiero potem dostałem dokumentacje ze zdjęciami, które nie do końca rozumiałem. Dopiero dzięki Wam zrozumiałem trochę o co tu chodzi.

Rozumiem, że istniejącego kabla 5E nie sklonuje, więc pozostaje mi chyba mieć po 1 gnieździe w pokoju.
    Mógłbym ewentualnie do pokoju gracza wrzucić jeszcze ze dwa kable, ale na pewno nie po całym domu.

Nie będzie może genialnie, ale mimo wszystko powinno być OK.
    Wyobraziłem sobie to teraz tak:
    1. Router główny poddasze + kable światłowód
    2. AP - pokój gracza
    3. AP - salon
    Czy takie rozstawienie pozwoli normalnie korzystać z internetu na 3 poziomach? Chciałbym na parterze telewizor wpiąć do gniazda, ale wolę by zamiast tego Wifi obejmowało cały poziom. Żona będzie zadowolona :)
  • Pomocny post
    #12 18475624
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 18475639
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #14 18475648
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18475864
    Lukes1992
    Poziom 12  
    Dzięki bardzo za pomoc. Wrzuciłem temat ludziom od światłowodu. Jeśli będzie on szedł ogródkiem to poproszę o puszczenie dwóch kabli 6e w salonie i w pokoju gracza (będą iść po linii światłowodu i razem z nim mogą dojść do skrzynki). Być może uda się je puścić listwa. Jakoś i tak światłowód trzeba będzie zrobić.
    W innych miejscach nie dam rady. Musiałbym wylewkę skuwać, a jest tam podłogowka i dużo rur od instalacji i trochę się boję.

A jak nie dam rady to zostanie jak pisałem wyżej. Moja jaskinia będzie niekompletna, ale i tak będę szczęśliwy 😊
  • #16 18476123
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię instalacji światłowodowej w domu z poddaszem, gdzie obecnie znajdują się kable od alarmu, anteny i komputerowe. Użytkownik zastanawia się, jak przeprowadzić światłowód do skrzynki teletechnicznej, biorąc pod uwagę, że nie ma możliwości prowadzenia kabli z frontu budynku. Uczestnicy sugerują, aby doprowadzić światłowód do skrzynki na poddaszu, a następnie rozprowadzić skrętki (najlepiej kat. 6) do każdego pomieszczenia w topologii gwiazdy. Wskazano również na konieczność umieszczenia punktów dostępowych (AP) w strategicznych miejscach, aby zapewnić dobre pokrycie WiFi w całym domu. Użytkownik ma ograniczone możliwości wprowadzenia dodatkowych kabli ze względu na już zakończoną budowę i wykończenie wnętrz. Zasugerowano również rozważenie użycia adapterów PLC jako alternatywy dla rozbudowy sieci kablowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA