logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win 98, rejestr sie resetuje - Po resecie komputera rejestr się zmienia na stary

mlody_mm 30 Lip 2018 09:30 744 9
REKLAMA
  • #1 17357079
    mlody_mm
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    Mam taki problem:
    Do komputera z Windowsem 98 mam mam podpięty sprzęt do pomiarów (laboratorium) kablem szeregowym rs232. Program do obsługi maszyny na sztywno ma wpisane łącze z COM2. Komputer zainstalowane ma COM1.
    Żeby zmienić COM1 na COM2 trzeba zmienić rejestr w Windowsie i tak też zrobiłem. Po wyłączeniu rejestru w menadżerze urządzeń COM się zmienił i połączenie z maszyną jest i wszystko działa jak należy.
    I tu jest problem, po wyłączeniu/resecie komputera rejestr się zmienia na taki jak przed zmianami wprowadzonymi przeze mnie do zmiany portu.
    Za każdym wył komp. trzeba było by wczytywać rejestr. Wtedy działa.
    Czy jest na to jakieś rozwiązanie?
    Może jest możliwość postawienia wirtualnego COM1 żeby ten zmieniony na COM2 nie wskakiwał spowrotem na COM1.
    Albo jakiś skrypt po uruchomieniu komputera by niewidocznie dopisywał zmiany w rejestrze.

Pozdrawiam
    MM
  • REKLAMA
  • #2 17357096
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    mlody_mm napisał:
    Albo jakiś skrypt po uruchomieniu komputera by niewidocznie dopisywał zmiany w rejestrze.

Chyba najmniejsza linia oporu. Utwórz plik *.reg jak wyjaśniono:
    https://support.microsoft.com/en-us/help/3105...te-registry-subkeys-and-values-by-using-a-reg
    Utwórz plik *.bat i wrzuć do Autstart`u z zawartością:
    regedit.exe /s path of .reg file

Podaj model płyty, może to się załatwi z poziomu BIOS.
    Zamieść zakładkę Integrated Peripherals.
  • REKLAMA
  • #3 17357099
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 17357196
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1099
    Jako dodatkową (pośrednią(?)), w stosunku do powyższych propozycji, ewentualność zasugeruję sprawdzenie efektu utworzenia profilu sprzętowego z wpisem dla COM2 i wywoływanie zmian z tego poziomu.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 17357206
    mlody_mm
    Poziom 7  
    -Zmieniłem rejestr
    -wyeksportowałem go do pliku
    -w C:/ AUTOEXEC.BAT dodałem wiersz poleceń C:\WINDOWS\REGEDIT.EXE /S ścieżka _i_nazwa_mojego_pliku.REG.
    Jednak po resecie nic sie nie dzieje ALE! jak ręcznie uruchomię autoexec.bat to zmienia się wszystko dobrze.

Dodano po 2 [minuty]:

Płyta i bios:Win 98, rejestr sie resetuje - Po resecie komputera rejestr się zmienia na staryWin 98, rejestr sie resetuje - Po resecie komputera rejestr się zmienia na stary
  • REKLAMA
  • #6 17357230
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 17357305
    mlody_mm
    Poziom 7  
    Janr07 napisał:
    A może jeszcze inaczej...
    Ustaw Serial 1 na Enabled i powiedz, czy masz jakieś dodatkowe opcje - po prawej stronie w Helpie pisze, że Enabled ustawia konfigurację użytkownika, więc może będziesz mógł wybrać port COM2 :?:

To pomogło, pokazała się dodatkowa opcja do ustawień portu, po wybraniu odpowiedniej opcji 0x2F8, IRQ 3 - dla COM2 już wykrywa go jako COM2.
    Ale w wolnej chwili jeszcze spróbuję ze skryptem czy też by zadziałało.
  • #8 17362056
    Artur34
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    A nie prościej przypisać maszynie COM2 w menadżerze urządzeń możliwe że COM 1 jest przez coś zablokowany albo zarezerwowany, zmiana taka powinna wymusić na stałe zmianę comów w systemie.
  • #9 17362343
    mlody_mm
    Poziom 7  
    Podsumowując:
    -Opcja z biosem działa, COM sie zmienia,
    -Opcja ze skryptem - skrypt przechodzi elegancko podczas autostartu ale potem i tak się zmienia na COM1, trzeba było by włączyć skrypt jeszcze

Artur34 napisał:
    A nie prościej przypisać maszynie COM2 w menadżerze urządzeń

Tego nie bardzo rozumiem... Maszyna ma przypisany COM2 w oprogramowaniu do odczytywania danych na stałe i nie można tego zmienić.
    A czy w win98 można w menadżerze coś przypisać to niestety nie wiem ....
  • #10 17363396
    Artur34
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Aha, to wygląda mniej więcej tak Win 98, rejestr sie resetuje - Po resecie komputera rejestr się zmienia na stary , ale win98 już nie posiadam.
    Jednak procedura nie zmieniła się od tamtych czasów z byt wiele i wchodzi się do menadżera urządzeń przez mój komputer lub prawy przycisk myszy na mój komputer i zarządzaj.

Po rozwinięciu listy "Numer portu Com" można przypisać danej maszynie inny nawet używany port, po czy trzeba zresetować komputer i powinno na stałe przypisać do tego urządzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z komputerem działającym na Windows 98, gdzie po resecie systemu rejestr zmienia się na pierwotny, co uniemożliwia stałe przypisanie portu COM2 do urządzenia pomiarowego. Proponowane rozwiązania obejmują utworzenie pliku *.reg do automatycznej modyfikacji rejestru oraz dodanie odpowiednich komend do pliku AUTOEXEC.BAT. Użytkownik z powodzeniem zmienił ustawienia w BIOSie, co pozwoliło na stałe przypisanie COM2, ale skrypt uruchamiany podczas startu systemu nie działał zgodnie z oczekiwaniami. Dodatkowo, zasugerowano sprawdzenie menedżera urządzeń w celu przypisania portu COM2 do maszyny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA