logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Port COM2 nie działa mimo poprawnej instalacji na Windows 98 SE - diagnostyka pojazdów

Jacko9 08 Cze 2006 22:04 2878 8
REKLAMA
  • #1 2711664
    Jacko9
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Witam.Mam taki mały problem z instalacją portu com2.Chcę wykorzystać komputer do diagnostyki pojazdów a potrzebne są do tego dwa porty.Zainstalowałem gniazdo , podłączyłem do płyty , komputer wykazuje obydwa porty jako sprawne bez konfliktów sprzętowych a mimo to port COM 2 nie działa.Nie wykrywa na nim myszy i interfejs nie działa.
    Win 98 SE.
  • REKLAMA
  • #2 2711779
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    hmmmm a może źle podłączyłeś do płyty głównej? czy masz złączkę bez możliwości pomyłki??
  • REKLAMA
  • #3 2711795
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1688
    Rozumiem, zę masz COM2 na płycie wyprowadzone na "śledziu".
    Są różne rodzaje śledzi i może masz go nie od twoego typu płyty głównej.
    Też tak miałem, aż znalazłem pasujacego do mojej mobo.
    Michał
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2712387
    Jacko9
    Poziom 15  
    Na płycie są dwa oznaczenia , COM i COM 2 połączenie między płytą a gniazdem wykonane jest na taśmie.Gniazda miałem w innym kompie i chodziły bez problemu.
  • #6 2712394
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Jak kolega pisał wyżej są dwa sposoby robienia gniazd COM. Poza tym można się pomylić i wsadzić taśmę do gniazda odwrotnie. Porty i tak bedą zainstalowane i będą działały "bez konfliktów" pod windą bo przecież dołączenie do pinów płyty głównej kawałka przewodu nic nie zmienia :D
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 2712554
    Hik
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Irda w biosie oczywiście wyłączona? Chyba w większości płyt właśnie ustawia się na/zamiast com2
  • #8 2714265
    Jacko9
    Poziom 15  
    Poszedłem "na całość" sformatowałem dysk i zaczeły się problemy.Przy 63% instajacji WIN. pojawia się komunikat.

SUWIN

An error has occurred in your application.
    If your choose ignore,should sawe your work in a new file.
    If you choose Close,your application will terminate.

ZAMKNIJ ZIGNORUJ

Chyba mam uszkodzoną płytke z windowsem,musze spróbować inny program i zobacze co jest grane.
    Na razie dzięki.
  • #9 2729382
    Jacko9
    Poziom 15  
    Hik naprowadził mnie na "właściwą ścieżke".Com 2 był wyłączony w Biosie.Drugą przyczyną była uszkodzona płytka z Windows-em , i system pakował się zbłędami.Teraz wszystko chodzi OK.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył nieaktywnego portu COM2 na systemie Windows 98 SE, mimo poprawnej instalacji i braku konfliktów sprzętowych. Przyczyną mogło być nieprawidłowe podłączenie taśmy łączącej port z płytą główną, niezgodność śledzia z modelem płyty, różne sposoby lutowania pinów w gniazdach COM oraz możliwość odwrotnego podłączenia taśmy. Dodatkowo, port COM2 mógł być wyłączony w BIOS-ie, co jest częstą przyczyną braku jego działania. Problemy z instalacją systemu Windows wskazywały na uszkodzoną płytkę instalacyjną, co również wpływało na funkcjonowanie portu. Po włączeniu portu COM2 w BIOS-ie i użyciu sprawnej płyty instalacyjnej system działał poprawnie, a port COM2 był aktywny i wykrywał urządzenia diagnostyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA