logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wake On LAN nie działa na płycie A-trend z 1998 - co sprawdzić?

LUKI124 25 Sie 2005 23:49 3067 3
REKLAMA
  • #1 1764959
    LUKI124
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Przeszukałem całe archiwum w temacie WOL i niestety praktycznie wszystkie wątki są niedokończone :cry:

A mam następujący problem...

Jest sobie PC z płytą główną produkcji A-trend'a z 1998 roku. Płyta posiada gniazdo WOL i stosowną funkcję w BIOS'ie jednak funkcja nie działa - nie ma możliwości uruchomienia komputera przez LAN :cry:

Oto do czego doszedłem:

Sytuacja wygląda identycznie niezależnie od użytej karty sieciowej (sprawdzałem Compex i 3Com - obie Fast Ethernet). Karta sieciowa oczywiście jest polączona z płytą specjalnym kabelkiem i posiada zasilanie (sprawdzałem stan portu na switchu). Po wysłaniu "magicznej ramki" niby nic się nie dzieje, ale zauważyłem że nie ma potem możliwości uruchomienia komputera przyciskiem "Power" aż do restartu zasilania :|

Sprawdziłem też po wyjęciu kabelka z karty sieciowej, że zwierając ze sobą przewód czerwony (zasilanie) z zielonym/żółtym (sygnał WOL) jestem w stanie uruchomić komputer!!!

Więc gdzie jest problem bo ja już nic z tego nie rozumiem :cry: Standard WOL na płycie nie zgadza się ze standardem WOL na karcie sieciowej :?:

Czy miał może ktoś podobny problem albo wie co dokładnie podaje karta sieciowa na przewód sterujący w momencie otrzymania "magicznej ramki":?:

Proszę o pomoc bo już wymiękłem :cry:

Pozdrawiam
    LUKI
  • REKLAMA
  • #2 1767500
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Problemem może być ustawienie zaawansowanych funkcji oszczędzania energii (mało prawdopodobne) lub nie do końca dopracowana ta funkcja w BIOS'ie. Sprawdź czy nie ma jego nowszej wersji.

W jaki sposób wysyłasz magiczny pakiet ?
  • REKLAMA
  • #3 1767552
    LUKI124
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    mbo napisał:
    Problemem może być ustawienie zaawansowanych funkcji oszczędzania energii (mało prawdopodobne) lub nie do końca dopracowana ta funkcja w BIOS'ie. Sprawdź czy nie ma jego nowszej wersji.

Funckję APM w BIOS'ie włączałem i wyłączałem - bez efektu :(
    BIOS załadowałem najnowszy z dostępnych i pojawiło się kilka nowych funkcji, ale niestety nic interesującego w temacie.
    Oczywiście funkcję WOL mam w BIOS'ie włączoną :)

mbo napisał:
    W jaki sposób wysyłasz magiczny pakiet ?

Do wysyłania używam różnych programów jakie znalazłem w internecie. Robię to z komputera znajdującego się w tej samej podsieci i wpiętego do tego samego switcha.
    Jednak jestem pewien że pakiet dociera, ponieważ tak jak napisałem wyżej po jego wysłaniu nie ma możliwości uruchomienia komputera przyciskiem!
    Z drugiej strony jestem również pewien że funkcja WOL na płycie działa, bo po zwarciu przewodu czerwonego z zielonym w kabelku WOL komputer uruchamia się natychmiast.

Czyli wygląda to wszystko na niekompatybilność sygnału wysyłanego przez kartę sieciową z sygnałem jakiego oczekuje płyta główna :(

Czy ktoś może ma jakąś dokumentację opisującą dokładnie standard WOL?

Pozdrawiam
    LUKI
  • #4 1767559
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    W linku soft do WOL dla Windows GUI. Sa tam tez inne wersje tego samego. Program do Magic Packet mozna tez sciagnac ze strony AMD.
REKLAMA