logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda smd - Identyfikacja diody SMD, Obudowa SOD323, Oznaczenie C

Wojtek(KeFir) 04 Sie 2018 20:21 1716 0
  • #1 17374240
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Witacie!

Mam diodę jak w temacie. Obudowa to SOD323, zaś na obudowie jest laserem wypalona kreska oznaczająca Katodę i duża litera C.

Spadek napięcia na niej, mierzony miernikiem Protek 506 to 590mV, czyli niby nie jest Shottky, no chyba, że mój miernik mierzy bardzo-bardzo małym prądem. Ale testowałem inne, napewno-shotthy i miały od 150 do 400mV. Także podejrzewam popularną 1n4448. Jeżeli jednak miało by to byś Shottky, to ewidentnie BAT165. Dioda pracuje po pierwotnej stronie zasilacza impulsowego. Sterownikiem jest MA4810, nie ma w DTRce schematu - więc jestem ślepy.

OK. Więc odpowiem sam sobie. Dioda ta pracuje jako prostownik jednopołówkowy, zasilający sterownik z osobnego uzwojenia pracy. Napięcia jakiego należy się tam spodziewać to 12v albo niewiele więcej. Dodatkowo nie musi to być shotky, ważne zeby była "fast-switching". Podpasowała tutaj klasyczna 1n4148 o kodzie A2.

Natomiast mam pytanie dodatkowe. Na zdjęciu są rezystory 330R i 1R5, czy ktoś moze powiedzieć jaki to rozmiar? Mam wątpliwości co do doboru, a na pewno ktoś komu to setkami przez ręce idzie odrazu pozna.

Dioda smd - Identyfikacja diody SMD, Obudowa SOD323, Oznaczenie C
REKLAMA