logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 7 z pendrive na SSD w systemie Windows 10 - błąd w BIOS?

kacper_be 05 Sie 2018 13:37 534 7
REKLAMA
  • #1 17367675
    kacper_be
    Poziom 6  
    Witam. Mam problem z instalacją Win 7 na nowym SSD-ku z pendriva na Win 10. Próbowałem coś grzebać w BIOS-ie ale to tez nie pomogło chyba (mogę dać screeny z BIOS-a) wyskakuje taki komunikat i dalej nie pójdzie. Mam możliwość instalacji tylko na dysku HDD ale tam właśnie nie chce... Proszę o pomoc! :)
  • REKLAMA
  • #2 17367722
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 307
    Odmontuj wszystkie partycje i zrób sobie nowe np dwie , 1 jakieś 30GB a 2 reszta i dopiero wskaż że ma instalować się na tej 30GB .
  • REKLAMA
  • #3 17367736
    kacper_be
    Poziom 6  
    berthold61 napisał:
    Odmontuj wszystkie partycje i zrób sobie nowe np dwie , 1 jakieś 30GB a 2 reszta i dopiero wskaż że ma instalować się na tej 30GB .

Mówisz o SSD żeby na nim zrobić dwie partycje?
  • #4 17367764
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 307
    No pewnie , przecież dysk czy to zwykły czy SSD tak samo działa , jeden na dysk C druga na dyskD z twoimi danymi i gitarra , jak system będzie się instalował to on z partycji C wydzieli sobie dodatkową partycję nie pamiętam ile ala to chyba nie więcej jak 400MB jakoś tak
  • REKLAMA
  • #5 17367782
    kacper_be
    Poziom 6  
    berthold61 napisał:
    No pewnie , przecież dysk czy to zwykły czy SSD tak samo działa , jeden na dysk C druga na dyskD z twoimi danymi i gitarra , jak system będzie się instalował to on z partycji C wydzieli sobie dodatkową partycję nie pamiętam ile ala to chyba nie więcej jak 400MB jakoś tak

Dalej nie działa i wyświetla się ten komunikat.
  • #6 17367863
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Podczas instalacji proszę usunąć wszystkie!!! partycje.
    Następnie kierujemy się wskazaniami instalatora.
    A nawet - po usunięciu wszystkich partycji wyłączamy komputer i ponownie uruchamiamy instalację z płytą CD/DVD lub z USB.
    Proszę spróbować właśnie tak.
  • REKLAMA
  • #7 17367918
    kacper_be
    Poziom 6  
    arigato napisał:
    A nawet - po usunięciu wszystkich partycji wyłączamy komputer i ponownie uruchamiamy instalację z płytą CD/DVD lub z USB.

Okej ale teraz drugi problem bo na tym pendrive mam instalke a nie sam obraz iso i nie chce mi sie to wgl odpalac przy starcie z BIOSu

Dodano po 22 [minuty]:

arigato napisał:

A da się zrobić tak że przywrócę w win10 ustawienia fabryczne (wtedy instaluje sie jeszcze raz) i wtedy da sie wybrać ten dysk ssd?
  • #8 17368317
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Jeżeli usuniemy wszystkie partycje to wówczas nie ma mowy o przywracaniu systemu z poprzednich wersji. Będzie to instalacja świeżego OS-a, zatem odpada wariant przywrócenia ustawień fabrycznych.
    Jeżeli kolega przed np. dokonaniem aktualizacji utworzył punkt przywracania systemu to wówczas, podczas uruchomienia z np. USB należałoby wybrać opcję przywrócenia Systemu.
    Brak Punktu = brak możliwości przywrócenia ustawień sprzed aktualizacji.
    Natomiast przywrócenie/powrót do kopii OS pierwotnej powinien być również możliwy jeżeli partycja ratunkowa nie została usunięta.
    Podczas próby instalacji OS-a kolega uzyska info w tej właśnie materii.
    Mam nadzieję, że niczego nie pomyliłem, co do całej procedury. Warunkiem podstawowym jest posiadanie tej "ratunkowej" partycji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows 7 na nowym dysku SSD z pendrive'a, podczas gdy na komputerze zainstalowany jest Windows 10. Po próbach modyfikacji ustawień BIOS, użytkownik nadal napotyka komunikaty błędów. Użytkownicy forum sugerują, aby usunąć wszystkie partycje na SSD i utworzyć nowe, co może pomóc w instalacji. Wskazują również, że instalacja powinna być przeprowadzona z nośnika USB lub płyty CD/DVD. Użytkownik zastanawia się nad przywróceniem ustawień fabrycznych w Windows 10, co jednak nie jest możliwe, jeśli wszystkie partycje zostały usunięte. Wskazano, że przywrócenie systemu jest możliwe tylko, jeśli istnieje partycja ratunkowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA