logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja systemu Windows 10 na dysku SSD

maks1920e9e8 19 Lis 2022 23:58 4536 24
REKLAMA
  • #1 20293274
    maks1920e9e8
    Poziom 3  
    Cześć, mam problem z zainstalowaniem windowsa a mianowicie z ustawieniami w BIOS-ie podczas bootowania. Mam zbootowanego pendrive'a wraz z win 10 i chciałbym go zainstalować na dysku SSD. (Dotychczas korzystałem z win 7 na dysku SSD ale mam również podpięty HDD na mniej potrzebne pliki). Dysku SSD nie formatowalem ponieważ dowiedziałem się że można to zrobić przed samą instalacja win 10. Mój problem polega na tym, że nie mam pojęcia w jakiej kolejności ustawić poszczególne pozycje w biosie oraz jaki typ boota wybrać np. USB-HDD, USB-ZIP itp. Proszę o pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #2 20293276
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    Włącz na razie komputer normalnie, z dysku SSD. Pobierasz ze strony Microsoftu narzędzie do tworzenia bootowalnych nośników USB z systemem. Włączasz, wybierasz system i wersję, wybierasz pendrive, akceptujesz i czekasz aż skończy. Uruchamiasz ponownie komputer, wchodzisz do BIOSu. Kolejność ustaw: USB na samej górze, SSD na środku i HDD na końcu. Generalnie 2 ostatnie nie mają znaczenia, ale po wyjęciu pendrive SDD będzie na pierwszym miejscu i nie będziesz musiał przełączać kolejności ponownie. Dalej poprowadzi Cię instalator.
  • #3 20293295
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 240
    Na czas instalacji nowego systemu odepnij dysk HDD.
  • #4 20293392
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20293436
    pilomatt
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Cześć.

Nie musisz nic przestawiać w biosie, wystarczy użyć przycisku na klawiaturze, który odpowiada za wejście do boot-menu (w biosie może być ta możliwość zablokowana, a więc musisz ją odblokować), z tego poziomu możesz wybrać z czego ma nastąpić rozruch, czy to z HDD czy pendrive lub płyty.

W tym menu będzie podana nazwa Twojego pendrive więc drogą dedukcji uruchomisz instalator.
    Jest szansa że w boot-menu nie będzie Twojego pendrive, wtedy musisz jeszcze raz wykonać bootowalnego pendrive, skorzystaj z programu Rufus.
  • #6 20293531
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    A może... Uruchomić instalator (setup) z poziomu działającego Windows 7, by choć ustawienia zachować, a nie bawić się z konfigurowaniem wszystkiego od zera. Można wybrać i zachowanie plików, co pozwoli na uruchamianie tego co było "z marszu" (bez konieczności nowych instalacji programów). Ta opcja ma i tę zaletę, że "gdyby co" - nic nie wiadomo o sprzęcie - zawsze będzie można wykorzystać Windows.old do powrotu do Windows 7.
    Nie namawiam - przedstawiam alternatywę pozwalającą wszelkie zmiany ustawień sprzętu ograniczyć - tu - do wpięcia pendrive'a w gniazdo USB.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 20293775
    maks1920e9e8
    Poziom 3  
    Nie mogę tego zrobić, ponieważ w tym momencie mój komputer włącza się jedynie w trybie awaryjnym. w którym instalacja win10 jest niemożliwa. Próbowałem to obejść, lecz na marne. Wyślę pare zdjęć jak wyglądają moje ustawienia w bios-ie dotyczące bootowania.(może tutaj tkwi problem) Słyszałem, że przy bootowaniu USB-SSD powinno właczyć się dysk SSD w biosie(nie mam pojęcia o co w tym chodzi). Instalacja systemu Windows 10 na dysku SSD Instalacja systemu Windows 10 na dysku SSD Instalacja systemu Windows 10 na dysku SSD Instalacja systemu Windows 10 na dysku SSD

Dodano po 3 [minuty]:

mjd79 napisał:
    Po pierwsze, zrób jak kolega wyżej mówi. Po drugie, jaki model, lub przynajmniej producent płyty? Od tego będzie zależało pod jakim klawiszem kryje się boot menu. Będziesz miał możliwość uruchomić instalator z pendrive bez przestawiania w BIOS : )

Mam starą płytę główną, bo z 2007 roku, boot menu mam pod klawiszem F12, jednak nie mogę odnaleźć tam USB-SSD, jest tam jedynie: USB-HDD, USB-FDD, Floppy, ZIP. USB-ZIP...

Dodano po 1 [minuty]:

A, i pendrive mam sformatowany na exFAT, a nie na FAT32, ponieważ system win10 się nie zmieścił w ograniczeniach jednego pliku do 4GB.
  • #8 20293809
    pilomatt
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Nie do końca chyba rozumiesz co sam chcesz zrobić. Komputer widzi Twojego pendrive jest to na pierwszym screenie w pierwszej pozycji, a więc zatem za pomocą boot-menu wybierasz USB HDD0, ponieważ pendrive to nie jest już pendrive tylko urządzenie bootujące bo takie utworzyłeś.

Do USB można podłączyć, wspomnianego już pendrive jako HDD, USB-HDD (typowo dysk twardy), USB-CDrom, USB-Floppy itd.

Jeśli pendrive się nie bootuje to znaczy że jest źle przygotowany.
  • REKLAMA
  • #9 20293879
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 20294323
    maks1920e9e8
    Poziom 3  
    Moje boot menu wygląda następująco;
    BOOT MENU
    Select a Boot First device ==
    Floppy
    LS120
    +Hard Disk
    CD-ROM
    ZIP
    USB-FDD
    USB-ZIP
    USB-CDROM
    USB-HDD
    Legacy LAN

Po wejściu w +hard disk otrzymuje:
    Select a Boot First Device
    USB-HDD0(mój pen)
    Ch0 M.(mój dysk SSD)
    Bootable Add-in Cards

Gdy wybieram opcje USB-HDD0(mój pen) po wejściu w +hard disk na następnej stronie otrzymuje informacje
    veryfing DMI pool data
    Boot from CD/DVD (????)
    _(migający kursor)
    i już nic się nie dzieje.
    Proszę o pomoc bo już drugi dzień nad tym siedzę :((
  • #11 20294329
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20294340
    maks1920e9e8
    Poziom 3  
    mjd79 napisał:
    Wejdź w hard disk i tam zbootujesz. Płyty na Awardzie miały często zbugowane boot menu.

no właśnie, że wszedłem w hard disk, nacisnąłem na mój pendrive i stało się to co opisałem niżej.
  • #13 20294344
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20294352
    maks1920e9e8
    Poziom 3  
    mjd79 napisał:
    Czym ten system nagrywasz na pendrive? Najlepiej by było Rufusem, pod CSM+MBR i format NTFS.
    Jeśli nagrałeś GPT+UEFI i FAT32 to nie ruszy to tutaj :)

Mam system w formacie exFAT, pendrive sformatowałem wierszem poleceń.
  • #15 20294354
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20294371
    maks1920e9e8
    Poziom 3  
    mjd79 napisał:
    No o takich wynalazkach to jeszcze nie słyszałem. Prawdopodobnie ta twoja "instalka" nie ma prawa działać na jakimkolwiek PC.
    Nawet nie wnikam. Nagraj ISO systemu programem Rufus pod MBR+CSM i wtedy będziesz mógł bez problemu postawić system.

Dodano po 2 [minuty]:

Zacznijmy od tego, że w przypadku bootowania na starej płycie bez UEFI najlepiej stosować NTFS. No żeby ktoś w exFat próbował to jeszcze nie słyszałem...

Dostałem od kolegi drugi pendrive co ma format na fat32, komputer nawet go nie czytał w BIOSIE, w systemie byl normalnie wykrywalny... Ogólnie to ten pendrive działał u niego i normalnie zgral z niego u siebie windowsa więc to raczej wina mojego sprzętu, tylko dlaczego..
  • REKLAMA
  • #17 20294377
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    maks1920e9e8 napisał:
    pendrive mam sformatowany na exFAT

Czy aby nie tutaj jest problem?
  • #18 20294380
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20294382
    maks1920e9e8
    Poziom 3  
    mjd79 napisał:
    No o takich wynalazkach to jeszcze nie słyszałem. Prawdopodobnie ta twoja "instalka" nie ma prawa działać na jakimkolwiek PC.
    Nawet nie wnikam. Nagraj ISO systemu programem Rufus pod MBR+CSM i wtedy będziesz mógł bez problemu postawić system.

Dodano po 2 [minuty]:

Zacznijmy od tego, że w przypadku bootowania na starej płycie bez UEFI najlepiej stosować NTFS. No żeby ktoś w exFat próbował to jeszcze nie słyszałem...

Ale spróbuję na nowo wgrac win z twoich wskazówek i dam znać co dalej

Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

mjd79 napisał:
    Człowieku, przepraszam za ewentualne capsy czy wykrzykniki, no ale co ty chcesz tu zrobić???
    Już dawno się pogubiłem. Chcesz zainstalować Windows 10 zamiast Windows 7 i nie możesz zbootować pendrive na którym znajduje się instalator?
    Jeśli tak, to pobierz ISO ze strony microsoft, nagraj je na pendrive programem Rufus.
    Czy to takie trudne do zrozumienia i ten temat musi się tak ciągnąć???

Zrobiłem wszystko, tak jak kazałeś, pobrałem ISO ze strony Microsoft, nagrałem je na pendrive korzystając z programu rufus. Po włączeniu boot-a przez sekundę ukazało się logo windowsa10 a następnie znikło i pokazała się biała mijająca kreska na czarnym tle w prawym górnym rogu...

Dodano po 2 [minuty]:

problem wygląda identycznie jak tutaj: https://www.pecetowicz.pl/topic/instalacja-wi...muje-sie-na-logo-lub-miga-podkreslnik-104698/
  • #20 20294739
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 20295170
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    mjd79 napisał:
    Jeśli tak, to pobierz ISO ze strony microsoft, nagraj je na pendrive programem Rufus.

Od kiedy to MS zaleca jakeś kombinacje z obcym oprogramowaniem typu Rufus??

Należy pobrać narzędzie MS i nim i tylko nim zrobić pendrive z WINDOWS10.

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

obecnie wersja : MediaCreationTool22H2.exe
    (ale dla starych MB czasem lepiej działa wersja 21 lub starsza)

"Chcesz zainstalować system Windows 10 na swoim komputerze?

Pobierz narzędzie"
  • #22 20295186
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 20295223
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    A ja widzę różnicę. Nie musimy pobierać dodatkowego oprogramowania w którym na dodatek można coś poprzestawiać i nie będzie działać. Narzędzie microsoftu już posiadamy więc nic nie stoi na przeszkodzie by zamiast pobierać obraz ISO utworzyć od razu pendrive który zadziała zarówno na UEFI jak i BIOS/CSM. Nie ma po co sobie życia komplikować.

No i nie muszę wspominać że BIOS raczej powinien mieć system plików NTFS, ale to narzędzie MS do tworzenia nośnika powinno to za nas ogarnąć.

maks1920e9e8 napisał:

Mam starą płytę główną, bo z 2007 roku, boot menu mam pod klawiszem F12, jednak nie mogę odnaleźć tam USB-SSD, jest tam jedynie: USB-HDD, USB-FDD, Floppy, ZIP. USB-ZIP...

A czemu ma być akurat USB-SSD? Można próbować USB-HDD, lub po prostu po wciśnięciu F12 możemy zauważyć że obok pozycji Hard Disk jest plusik. Klikamy enter i powinien być tam pendrive do rozruchu instalatora.

Sama płyta jest na tyle stara że nie rozróżnia SSD czy HDD, z resztą większość tego nie robi. Dla tej płyty to po prostu nośnik pamięci masowej SATA i tyle. Tak więc w "Hard Disk Boot Priority" ustaw jako pierwszy SSD systemowy "Netac SSD 240GB". First Boot Device ustaw na Hard Disk. Zapisz uruchom ponownie wybierz F12 następnie USB-HDD lub Hard disk z plusikiem i wybierz pendrive. Zainstaluj OS i koniec. Warto wypiąć posiadany HDD, jak ma bootloader lub jakieś pozostałości innego OS nie zrobi nam to bałaganu w nowej instalacji na SSD.
  • #24 20295670
    lucrum.cesans
    Poziom 11  
    Ocena: 94
    Jeżeli są takie trudności z bootowaniem z USB to może po prostu wypalić na płytę jeśli masz napęd?
  • #25 20295712
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows 10 na dysku SSD, z którego wcześniej korzystał z Windows 7. Problemy dotyczą ustawień BIOS-u oraz bootowania z pendrive'a. Użytkownicy sugerują, aby najpierw odłączyć dysk HDD, ustawić kolejność bootowania w BIOS-ie (USB na pierwszym miejscu), a także użyć narzędzia Rufus do stworzenia bootowalnego pendrive'a w formacie NTFS. Wskazówki obejmują również sprawdzenie, czy pendrive jest poprawnie przygotowany oraz ewentualne zaktualizowanie BIOS-u. W przypadku problemów z bootowaniem z USB, sugerowane jest wypalenie obrazu na płycie DVD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA