logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę zdalnie włączyć komputera przez WoL z FunBox 2.0

XDulsonX 07 Sie 2018 14:32 771 8
REKLAMA
  • #1 17371269
    XDulsonX
    Poziom 5  
    Ocena: 74
    Potrzebuję odnowić usługę WoL, kiedyś po prostu dawałem przekierowanie w FunBox 2.0 na kompa IP port 9. Router zawsze miesza te porty zewnetrzne więc wychodziło zewnętrzny port np. 35109. FB mam podłączony do DynDNS i koniec końców włączałem komputera np. xxxxx.ddns.net:35109 i wszystko chulało. Teraz jakimś cudem żadne takie połączenie nie chce się przedostać do mnie. Żeby wykluczyć komputer uruchomiłem na telefonie serwer http, jedna po przekierowaniu portów nie da się do niego też dostać. Próbowałem używać zamiast domeny, ip, ale bez skutku. W komputerze usługę mam włączoną, ponieważ LAN-em włączam się 192.168.162.201:9. FB był restartowany. Zamian ustawień zapory na użytkownika i ustawienie portów też nie daje rezultatu odpowiedniego... Domyślnie jest włączone IPv6 i nie przeszkadzało w niczym to.

W załączniku podaję potrzebną konfigurację FB, bez ustawień DynDNS.
    Załączniki:
    • Nie mogę zdalnie włączyć komputera przez WoL z FunBox 2.0 Zrzut ekranu (70).png (410.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nie mogę zdalnie włączyć komputera przez WoL z FunBox 2.0 Zrzut ekranu (68).png (412.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nie mogę zdalnie włączyć komputera przez WoL z FunBox 2.0 Zrzut ekranu (67).png (388.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17371325
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Dodaj statyczna rezerwacje IP po MACw routerze, komputer ma automatycznie pobierać adres. Pamiętaj że po restarcie routera, lub długim czasie wyłączenia komputera, on się najprawdobodniej nie włączy.
  • REKLAMA
  • #3 17371336
    XDulsonX
    Poziom 5  
    Jest ona cały czas zrobiona. Telefon też ma rezerwację stałą zrobioną i nic, po LAN-ie idzie, po WAN-ie nie idzie, ani przez IP, ani przez DNS(poprawnie nadawany jest cały czas)
    Załączniki:
    • Nie mogę zdalnie włączyć komputera przez WoL z FunBox 2.0 Zrzut ekranu (71).png (375.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17371728
    makosuu
    A korzystasz z IPv6 czy IPv4? To drugie ma być.
  • #5 17374325
    XDulsonX
    Poziom 5  
    Jestem na IPv6 i wszystko wcześniej działało, jak ustawiałem to w 2017 roku kiedy to potrzebowałem we wakacje, działało to tak jak opisywałem wcześniej, po przejściu w tryb IPv4, okazuje się, że pół funkcji nie działa i np. pomimo dania ustawienia NAT/PAT nie zapisuje się on w routerze... No, ale sprawdzę to jeszcze raz.
  • #6 17374546
    makosuu
    Na IPv6 nie działa przekierowanie portów, więcej z tym problemu niż pożytku.
  • #7 17378415
    XDulsonX
    Poziom 5  
    No to nie rozumiem jakim cudem mi to wcześniej w ogóle działało. Niestety zapora jest tak opisana że, nawet na IPv6 musi być NAT/PAT, przynajmniej tak idzie wyczytać, ale mniejsza z tym... Teraz ustawiłem ustawienia tak, że NAT/PAT usunąłem, otworzyłem porty firewall dla IPv6, zaporę sieciową dałem ręczną, dałem zezwolenie na dany port i dalej zero skutku... Teraz testuje to na innej usłudze sieciowej. Tak czy tak WOL, tak samo zrobiłem i dalej kicha, Boże, że ja nie mam starego zapisu konfiguracji gdzie to hulało...
    Załączniki:
    • Nie mogę zdalnie włączyć komputera przez WoL z FunBox 2.0 Zrzut ekranu (75).png (400.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nie mogę zdalnie włączyć komputera przez WoL z FunBox 2.0 Zrzut ekranu (73).png (389.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nie mogę zdalnie włączyć komputera przez WoL z FunBox 2.0 Zrzut ekranu (74).png (360.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nie mogę zdalnie włączyć komputera przez WoL z FunBox 2.0 Zrzut ekranu (72).png (367.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 17378432
    makosuu
    Wejdź w ustawienia gdzie wpisuje się login i hasło do Neostrady, usuń z loginu /ipv6 i zaznacz Wymuś połączenie IPv4 (o ile Funbox to ma). Wtedy normalnie przekieruj. Co Cię tak trzyma z tym IPv6?
  • #9 17378442
    XDulsonX
    Poziom 5  
    Dobra, to ja wiem jak wyłączyć to IPv6, nie usuwam tego wpisu, bo jak go usunę to FB 2.0 wariuje i po ustawieniu NAT/PAT nie zapisują się w ogóle przekierowania, ale widzę że oprogramowanie jest teraz nie step5 a step6 i przycisk wymuś połączenie IPv4, bez usuwania /ipv6 działa poprawnie i jak na razie wszystko gra, w sensie zapisują się te przekierowania... Będę potem testował czy będzie to grało jak przekieruje czy nie.

EDIT: No dobra, działa, więc pewnie zostanę na IPv4, bo skoro działa to lepiej dla mnie. Korzystałem z IPv6, bo na IPv4 normalnie nic nie dało się zrobić, usługa na porcie 60001 działa, więc i reszta usług analogicznie pójdzie. Zastanawiam i tak się jakim cudem wcześniej na IPv6 dawałem przekierowanie i ono działało, tylko tak jak pisałem wcześniej mieszało mi portami w sensie, obydwa wpisywałem 9, a dawało mi potem wewnętrzny 9 zewnętrzny np. 31526, ale na tym porcie hulało wszystko... No, ale skoro puki co IPv4 działa, to dla mnie to lepiej w sumie... Zobaczę jeszcze czy telewizor czasem nie ześwirował po przejściu bo już raz maniane odwalił... No i co będę dalej ustawiać i testować cały router dla własnych potrzeb, dzięki za pomoc - chociaż przyznam fakt, że mogłem sam to tak rozwiązać, a nie zwróciłem uwagi na zmianę oprogramowania hmm :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zdalnym włączaniem komputera za pomocą Wake on LAN (WoL) przez router FunBox 2.0. Po skonfigurowaniu przekierowania portów na zewnętrzny port 35109, usługa przestała działać. Użytkownik potwierdza, że WoL działał wcześniej, ale obecnie nie może uzyskać dostępu do komputera ani przez IP, ani przez DNS. Problemy mogą być związane z ustawieniami IPv6, które nie wspierają przekierowania portów. Po przełączeniu na IPv4 i wymuszeniu tego połączenia, użytkownik zauważył poprawę w działaniu przekierowań. Ostatecznie, po usunięciu NAT/PAT i otwarciu portów w zaporze, WoL zaczęło działać ponownie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA