logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wake 0n Lan działa na wifi, nie działa z internetu (czyli z zewnątrz)

Janeo 06 Kwi 2019 13:50 1956 21
REKLAMA
  • #1 17889146
    Janeo
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam,
    Wstępnie ustawiłem odpowiednio BIOS i kartę sieciową PC żeby mi pozwalały na WOL, również ustawiłem we Fritzu "Za pomocą funkcji "Wake on LAN" można poprzez sieć uruchomić komputer znajdujący się w trybie uśpienia" -> "Uruchom ten komputer automatycznie przy próbie dostępu przez Internet)"...
    Zrobiłem moim zdaniem wszystkie ustawienia, żeby wybudzać PC z uśpienia. Programik który używam do wzbudzania to "Wake On Lan ex", również inny, wstawiłem tam:
    - moje stałe IP
    - MAC mojej karty sieciowej PC
    - port 7 lub 9
    No więc wybudzam PC skutecznie jedynie gdy mam laptopa na wifi, z routerem (Fritz! Box) . Natomiast jak zmieniam sieć na laptopie używając np. Aero2 czyli chcąc wejść do PC od zewnątrz (oczywiście via router) to kicha, w programiku kropka z zielonej (online) robi się biała (offline).

Ki diabeł??
  • REKLAMA
  • #2 17889186
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Doczytać trzeba jak zadziałać na router, bo raczej nie twoim programem wysyłającym magiczne pakiety (które nie przechodzą przez routery).

Edit:
    W/g https://en.avm.de/service/fritzbox/fritzbox-5...etwork-devices-over-the-internet-Wake-on-LAN/ starczy dostęp na przekierowany port. Dośc to kulawa metoda, bo komputer dopalać się będzie dzięki samemu skanowaniu portów...
  • #3 17889190
    SQN
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Masz stałe IP we własnej sieci, statyczne IP uzyskasz poprzez no-ip lub dynDNS.org.
  • REKLAMA
  • #4 17889411
    jdubowski
    SQN napisał:
    Masz stałe IP we własnej sieci

No tego nie wiemy, zreszta w zasadzie urządzenia zanim go WoL nie obudzi nie ma żadnego IP.

SQN napisał:
    statyczne IP uzyskasz poprzez no-ip lub dynDNS.org.

To się odnosi do zewnętrznego IP, zreszta w zasadzie nie do IP a do stałej symbolicznej nazwy hosta.
  • #5 17889445
    SQN
    Poziom 15  
    "No tego nie wiemy, zreszta w zasadzie urządzenia zanim go WoL nie obudzi nie ma żadnego IP."

Wyłączone DHCP w routerze i stały adres IP urządzenia wybudzanego (zapewne i Mac adres karty sieciowej).
  • #6 17890537
    krru
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    SQN napisał:
    "No tego nie wiemy, zreszta w zasadzie urządzenia zanim go WoL nie obudzi nie ma żadnego IP."

Wyłączone DHCP w routerze i stały adres IP urządzenia wybudzanego (zapewne i Mac adres karty sieciowej).

Ale jakoś trzeba zapisać w routerze powiązanie adresu IP i MAC. Bo normalnie to router wyśle zapytanie ARP a nikt nie odpowie.
  • #7 17890571
    SQN
    Poziom 15  
    "W rzeczy samej"... jest na to miejsce. Nie musi być nawet uśpiony...
  • REKLAMA
  • #8 17890581
    Janeo
    Poziom 12  
    @jdubowski dzięki za linka.
    Ja w ten sposób udostępniłem swoją kamerę IP na odległość - ale np. w jej przypadku oczywiście wymagane jest hasło, w przeciwnym wypadku każdy - wklejając w przeglądarce moje IP - mógłby oglądać moje mieszkanie :-). Tu zaznaczam, że udostępniam w routerze konkretne urządzenie z własnym IP więc Fritz wie gdzie kierować (na kamerkę). To tak nawiasem mówiąc.
    Przy wybudzaniu peceta w przypadku "magicznego pakietu" to chyba nie zda egzaminu, bo nie da się określić parametru, na który Fritz ma reagować i go przepuścić do karty sieciowej. Co prawda mam różne parametry wylistowane w momencie dodawania w celu udostępniania portów we Fritzu, ale nie ma tam "magicznego pakietu" (załączam zdjęcie).

• #9 17890600
    jdubowski
    Janeo napisał:
    Przy wybudzaniu peceta w przypadku "magicznego pakietu" to chyba nie zda egzaminu, bo nie da się określić parametru, na który Fritz ma reagować i go przepuścić do karty sieciowej. Co prawda mam różne parametry wylistowane w momencie dodawania w celu udostępniania portów we Fritzu, ale nie ma tam "magicznego pakietu" (załączam zdjęcie).

Nie ma, ale zapewne reszta filozofii zawarta jest w mechaniźmie obsługi WoL przez Fritza.
    Zacznijmy od tego jaka usługa ma być udostępniona z PC (przykładowo Remote Desktop na porcie 3389 TCP)?
    Dalej:
    - trzeba zapewnić stały adres w sieci LAN dla PC (albo wyłączyć pobieranie adresu z DHCP na PC i ustawić adres spoza zakresu DHCP albo wpisać powiązanie MAC z konkretnym IP w konfiguracji DHCP)
    - przekierować port na routerze
    - jeśli zewnętrzne I(publiczne) IP jest zmienne zapewnić rozwiązywanie na stały adres hosta (wspomniane wyżej usługi dyndns.org itp.)
    - przetestować czy po uruchomieniu PC "z palca" usługa (przykładowy RDP) po przekierowanym porcie działa.
    - wykonać ustawienia WoL dla PC w routerze, w/g opisu na https://en.avm.de/service/fritzbox/fritzbox-5...etwork-devices-over-the-internet-Wake-on-LAN/
    -przetestować czy przy próbie dostępu na port z zewnątrz PC się budzi.
  • #11 17890680
    jdubowski
    Janeo napisał:
    Niestety usługa przykładowo Remote Desktop na porcie 3389 TCP nie ma być udostępniana.

No to trzeba sobie wystawić jakąś usługę do wyzwalania magicznego pakietu (byle bezpieczną). Jaki system operacyjny PC?

Janeo napisał:
    Router ma przepuszczać Magiczny pakiet, ot co.

Router z samej zasady rzeczy nie może przepuszczać magicznego pakietu WoL.
    Twój Fritz może jedynie taki pakiet wygenerować po odpowiednim pobudzeniu...
  • #12 17890933
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Janeo napisał:
    Niestety usługa przykładowo Remote Desktop na porcie 3389 TCP nie ma być udostępniana. Router ma przepuszczać Magiczny pakiet, ot co.

Magiczny pakiet działa na 2 warstwie ISO/OSI, a ten nie działa dalej niż sieć lokalna. Z tego też względu tak jak pisze mój przedmówca. WOL nie przejdzie przez Internet i trzeba w magiczny sposób pobudzić coś w Twojej sieci aby pakiet WOL wygenerowało.

Na szybko kombinując jeżeli Twój router nie potrafi. W sieci stawiasz urządzenie, które ma wystawiony wysoki port i obsługuje żądania HTTP. Dopisujesz kawałek PHP'a, który w $_GET przyjmuje cokolwiek. To cokolwiek jest zmapowane na adres fizyczny karty sieciowej, którą chcesz włączyć. I tak z grubsza zbudowana wydzierka ma szansę zadziałać.

opis Twojego problemu i 3 solucja opisuje mój pompysł

Niektórzy piszą, że trzeba przekierować porty UDP do całej Twojej sieci. Ja bym się jednak bał wpuszczać niekontorolowany ruch.
  • #13 17891072
    Janeo
    Poziom 12  
    Słuchajcie, a może trzeba z zewnątrz dostać się do Fritza, żeby uruchomić komputer? Dostałem się do instrukcji dokładnie na mój model Fritx!Box 7272 (zdjęcie poniżej):

Następnie dokładnie zrobiłem to na swoim routerze (zdjęcie poniżej):

... NO I NIC TAM NIE MA O MAGICZNYM PAKIECIE! Natomiast zwróćcie uwagę na klawisz na dole "Uruchom komputer". Może trzeba wejść na router po moim publicznym IP. Po prostu dodać nowe urządzenie z publicznym dostępem tak, jak to mam z kamerą IP, a następnie stuknąć w ten klawisz żeby uruchomić komputer?
    Kompletne wariactwo...
    EDIT:
    Niestety nie da się dodać routera jako urządzenie dostępne z zewnątrz, po jego IP
  • #14 17891144
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Unikalbym tego rozwiązania. Poszukaj opcji zarzadzania roterem z WANu. Wtedy najprawdopodobniej bedziesz mogl zalogować się do tego urzadzenia. To jest to o czym piszemy, urzadzenie wewnatrz sieci, a ze napisane jest uruchom komputer zamiast wyslij magiczny pakket - co za roznica, to tylko napis.
  • #15 17891216
    jdubowski
    ®
    Janeo napisał:

... NO I NIC TAM NIE MA O MAGICZNYM PAKIECIE!

Nie ma, ale o uruchamianiu zdalnym jest. A owo uruchamianie zdale działa za pomocą wysłania na urządzenie owego magicznego pakietu.

Janeo napisał:
    Natomiast zwróćcie uwagę na klawisz na dole "Uruchom komputer". Może trzeba wejść na router po moim publicznym IP. Po prostu dodać nowe urządzenie z publicznym dostępem tak, jak to mam z kamerą IP,

Dokładnie tak, przecie o tym pisałem wyżej.

Janeo napisał:
    a następnie stuknąć w ten klawisz żeby uruchomić komputer?

Może (do testów) tak się da. Ale spójrz na zaznaczony checkbox po lewej stronie tego klawisza - dostep na udostepniony port ma wybudzać komputer po zaznaczeniu tego checkboxa.

Janeo napisał:
    Niestety nie da się dodać routera jako urządzenie dostępne z zewnątrz, po jego IP

Router może być dostepny z zewnatrz po zewnętrznym IP, ale opcji wlaczenia tego dostępu nie szukaj w przekierowaniu portów. Uwaga - takie udostępnianie zdalnej administracji routera może być niebezpieczne.
  • #16 17891458
    Janeo
    Poziom 12  
    jdubowski napisał:
    ®
    Janeo napisał:

Janeo napisał:
    a następnie stuknąć w ten klawisz żeby uruchomić komputer?

Może (do testów) tak się da. Ale spójrz na zaznaczony checkbox po lewej stronie tego klawisza - dostep na udostepniony port ma wybudzać komputer po zaznaczeniu tego checkboxa.

Zgadza się. Ten prawy klawisz "Uruchom komputer" jest w celu przetestowania a wygląda to tak, że po 5 sek od zahibernowania PC się wybudza żeby to pokazać, taki tylko test tej wybranej opcji.
    Faktyczne dostęp z zewnątrz do routera to ryzyko, spróbuję inaczej jeszcze, mianowicie poprzez TeamViewer który i tak używam, pierwsze testy nie dały rezultatu we wzbudzaniu, ale teraz może potestuję tą opcję wpisując go do routera jako program udostępniany.
  • #17 17891495
    jdubowski
    Janeo napisał:
    spróbuję inaczej jeszcze, mianowicie poprzez TeamViewer który i tak używam, pierwsze testy nie dały rezultatu we wzbudzaniu, ale teraz może potestuję tą opcję wpisując go do routera jako program udostępniany.

Z Teamviewerem numer zapewne się nie uda, bo ten ma filozofię taką że jest klientem a nie serwerem.
  • #18 17891549
    Janeo
    Poziom 12  
    Niestety nie znam się.
    Chyba napiszę ten temat w forum https://www.ip-phone-forum.de , przecież postępuję zgodnie z instrukcją, a tu kicha.
    Jak coś wydumają, dam znać :-)
    Dzięki za wszystko :-)
  • REKLAMA
  • #20 17892002
    Janeo
    Poziom 12  
    Zaczęło działać.
    Strasznie się narobiłem bo macałem po ciemku i wreszcie zrobiłem ustawienie którego w instrukcji nie było.
    Po prostu trzeba dodać urządzenie dostępne z zewnątrz (miałem już kamerę IP, teraz dodatkowo ma być mój PC - niby oczywiste), a przy udostępnianiu jest opcja przez co ma być osiągany - napisałem nazwę programiku WakeOnLan.exe, określiłem port taki jak w tym programiku mi jazda. Jutro zmienię to na TeamViewer w celu wzbudzania, bo na nim pracuję zdalnie.
    Może napisze instrukcję szczegółową albo tutaj, albo oddzielnym wątkiem.
    Pozdrawiam i dziękuję.
  • #21 17892263
    jdubowski
    Janeo napisał:
    a przy udostępnianiu jest opcja przez co ma być osiągany - napisałem nazwę programiku WakeOnLan.exe, określiłem port taki jak w tym programiku mi jazda.

Nazwa programu jest tylko po to by z niej router wykoncypował port na którym program działa.
  • #22 17892723
    Janeo
    Poziom 12  
    Nie, Fritz co prawda ma szerokie możliwości automatyzacyjne, ale tu nie koncypuje.
    Programik ustawiłem na port 7 + protokół, a w e Fritzu określając jaki to program jest ustawienie numeru portu i protokołu (mają być takie same co oczywiste), na jakim ten cały bajzel ma pracować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonfigurował BIOS i kartę sieciową do obsługi Wake on LAN (WoL) oraz ustawił router Fritz! Box, aby umożliwić zdalne uruchamianie komputera. Problem polegał na tym, że WoL działał tylko w sieci lokalnej, a nie przez Internet. Uczestnicy dyskusji sugerowali, aby upewnić się, że komputer ma stały adres IP, a także aby skonfigurować przekierowanie portów na routerze. Wskazano, że magiczny pakiet WoL nie przechodzi przez Internet, dlatego konieczne jest użycie dodatkowego urządzenia lub usługi, która może go wygenerować. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, dodając komputer jako urządzenie dostępne z zewnątrz w routerze, co umożliwiło zdalne uruchamianie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA