logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3200 po upadku - SIM nieważna, działa tylko numer alarmowy

Afromen1983 26 Sie 2005 19:22 966 9
REKLAMA
  • #1 1767084
    Afromen1983
    Poziom 12  
    Witam
    Mam nokie 3200 po locie z 6 pietra na kostke brukowa i w sumie udalo mi sie go postawic ale po wpisaniu pinu wyswietla mi napis SIM nieważna przy probie laczenia z numerem alarmowym normalnie sie laczy, czy moze to byc wina UEM-a?? prosze o jakies sugestie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1767444
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    A jaki masz IMEI?
    Nie przypadkiem ????????
  • REKLAMA
  • #3 1768469
    Afromen1983
    Poziom 12  
    IMEI jest prawidlowy i nie jest telefon zgloszony jako kradziony
  • #4 1768721
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    jak nr ok to wymienił bym soft na jakiś pewny a jak dalej du** to sprawdz układzik R388,C391.Sam czytnik (styki itp) oraz inne karty rozumiem że sprawdzałeś.
  • #5 1769505
    Afromen1983
    Poziom 12  
    tak oczwywiscie sprawdzilem r 386 (bo chyba o to chodzilo z tym 388) c391 tez sprawdzilem, ale zauwazylem ze wypadla kulka spod uema wiec tylko to mi jak narazie zostaje chyba ??!! i jak narazie to czekam na chemie do kleju bo nie mam jak postwic kulek, hmmm a jak to nie pomoze to chyba bedzie padnieta plyta bo jest delikatnie wgnieciona w miejscu gdzie jest uem Co o tym myslicie???
  • #6 1770291
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    no jak gołym okiem widać wgniecenie i odpadła kulka to o czym my tu rozmawiamy.Dla pewności sprawdz miernikiem(symbol diody) czy piny czytnika mają połączenie z R388 i dalej z UEMem.Bedziesz wiedział na pewno a nie zgadywał.Hmn...jak mogła wypaść kulka jak UEM klejony.
  • REKLAMA
  • #7 1770358
    amd
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    No wlasnie jak ? A nawisem mowiac to ten rozpuszczlnik do kleju made in china g..no wart.
    Jak zaczekasz az ci klej rozpusci to zdazy przez ten czas dziure w pcb wygryzc.
    I uwazej na oczy. Jak mi prysnal w twarz to myslalem ze scie wsciekne. Az se prysznic zafundowalem pod zimna woda.
  • REKLAMA
  • #8 1772892
    Afromen1983
    Poziom 12  
    wszystko sie zgadza UEM jest klejony ale mimo tego znalazlem czasteczke cyny w tym miejscu co plyta ma delikatna wypuklosc, a pod lupa nie znalazlem nigdzie ubytku cyny. (a tak nawiasem mowiac jestem bardzo wdzieczny za Wasze posty i probe pomocy) POZDRAWIAM i bede informowal o postepach
  • #9 1773066
    karwos
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Ja mialem taki przypadek gdy wsadzilem do telefonu karte smartcard z Phoenix Black Box :P Wiec moze karta SIM uszkodzona. Sprawdz to.
  • #10 1773193
    Afromen1983
    Poziom 12  
    karty sim na ktorych sprawdzalem 100% sprawne

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3200 po upadku z dużej wysokości wyświetla komunikat "SIM nieważna" po wpisaniu PIN-u, jednak połączenie z numerem alarmowym działa poprawnie. Podejrzewane jest uszkodzenie układu UEM, zwłaszcza że pod nim wypadła kulka lutownicza, a płyta jest delikatnie wgnieciona w tym miejscu. Sprawdzono układy R386 (lub R388) oraz C391, a także styki czytnika SIM i różne karty SIM, które są sprawne. Zalecane jest sprawdzenie połączeń miernikiem (symbol diody) między czytnikiem SIM, układem R388 i UEM, aby wykluczyć przerwy w obwodzie. Użycie chemii do rozpuszczenia kleju pod UEM jest ryzykowne ze względu na możliwość uszkodzenia PCB. W przypadku braku poprawy po ponownym przylutowaniu kulek i naprawie płyty, możliwe jest uszkodzenie całej płyty głównej. W dyskusji pojawiła się sugestia wymiany oprogramowania na pewny soft jako alternatywne rozwiązanie.
REKLAMA