logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aveo 1.2 2004r. - ELM 327 nie łączy się z autem.

wi1984 17 Sie 2018 21:38 2271 16
REKLAMA
  • #1 17389851
    wi1984
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Poprzednie tematy przewertowałem i nie znalazłem odpowiedzi.

Nowy nabytek Aveo 1.2 benzyna 2004r.
    Kolega sprawdzał mi błędy właśnie interfejsem ELM 327, tylko że przez bluetooth telefonem z androidem (z 10 błędów), gdzieś wyczytałem, że inni posiadacze Aveo z sukcesem używają właśnie takich kabli.
    Wiec sam zakupiłem interfejs, lecz w żadem sposób nie mogę się podłączyć do auta.

Aveo 1.2 2004r. - ELM 327 nie łączy się z autem.Aveo 1.2 2004r. - ELM 327 nie łączy się z autem.Aveo 1.2 2004r. - ELM 327 nie łączy się z autem.Aveo 1.2 2004r. - ELM 327 nie łączy się z autem.Aveo 1.2 2004r. - ELM 327 nie łączy się z autem.Aveo 1.2 2004r. - ELM 327 nie łączy się z autem.Aveo 1.2 2004r. - ELM 327 nie łączy się z autem.

Czerwona dioda się świeci, żółte zamigają ze dwa razy.

Oczywiście próbowałem różnych ustawień prędkości, np 38400
    Próbowałem na Xp i windows7
    Na trzech programach PCMSCAN v2.4.12 ScanMaster-ELM v2.1 ScanTool.net v1.13
    Na zapłonie, bez zapłonu, na odpalonym silniku.

Co ja tu mogę jeszcze zdziałać?
    Jak sprawdzić czy kabel jest dobry, gdzieś wyczytałem że da się to zrobić, ale nie mogę znaleźć.
  • REKLAMA
  • #2 17394213
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 202
    Spróbuj 9200 bps . Niby widzi interfejs na com6 . Zapłon powinien być włączony . CHyba że interfejs uszkodzony .
  • #3 17396851
    wi1984
    Poziom 9  
    No oczywiście próbowałem także 9600 jak i innych kombinacji ustawień.

Da się jakoś sprawdzić ten kabel??
  • #4 17397008
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1662
    U mnie też czasem nie chce się połączyć, ale nie zwracałem uwagi na treść komunikatu końcowego. Ale tok uruchamiania mam taki, że PCMScana uruchamiam przy pracującym silniku. Mam też czasem problem z połączeniem jak zmienię program, przejdę np. z PCMScana na ScanMastera lub odwrotnie, to wtedy wyjmuję wtyczkę interfejsu z portu USB i ponownie ją włożę lub interfejs z gniazda OBD i klikam w programie ikonkę z zieloną wtyczką (obok dyskietki).
    Jutro sprawdzę dokładnie jak to u mnie wygląda i dam znać.
    A pytanie - skąd masz sterowniki do tego interfejsu? Jak miałem kłopoty to sterowniki ściągałem ze strony producenta chipu, bo te dołączone na płycie do interfejsu działały u mnie poprawnie tylko pod win98.
  • REKLAMA
  • #5 17397569
    wi1984
    Poziom 9  
    Sterowniki miałem razem z płytką. Nawet nie przyszło mi do głowy jakieś kombinowanie z nimi, bo niby laptop sprzęt widział.
  • #6 17398138
    gimak
    Poziom 41  
    U mnie na sterownikach z płyty działał wg mnie poprawnie na win98, ale jak przeszedłem na XP, też działał, ale pokazywał głupoty, nad którymi przeszedłbym do porządku dziennego, gdybym wcześniej nie widział jak to wyglądało pod win98. Też główkowałem z różnymi ustawieniami portów. Pomogło dopiero wgranie pliku "setup executable" z tej strony http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm i jego uruchomienie. Po włożeniu interfejsu do portu USB już poszło. Przy instalacji tego interfejsu pod 8.1 też korzystałem z tej strony.
    W garażu jeszcze nie byłem i nie sprawdzałem.

Dodano po 5 [godziny] 13 [minuty]:

Byłem i sprawdziłem, ale na innym lapku (win8.1). I u mnie w corolli nie dochodzi do otwarcia OBD-II, gdy mam włączony zapłon, ale nie odblokowany sterownik (nie wklepany kod), z tym, że u mnie podawany jest kod błędu 104 (nie popatrzyłem na pozostały angielski opis). Po wprowadzeniu kodu dochodzi do nawiązanie łączności ze sterownikiem.
    Lapek z XP, który zwykle używam w samochodzie, mam w tej chwili rozkopany w domu, bo mi fiksuje podświetlenie matrycy i nie umiem dojść gdzie jest słaby styk, dlatego sprawdzałęm to na drugim kompie.
  • #7 17399236
    wi1984
    Poziom 9  
    Po weekendzie będę kombinował jeszcze z tymi sterownikami i sie odezwę.
    Dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #8 17399330
    gimak
    Poziom 41  
    Jeszcze jedno co mi się przypomniało, na samym początku jak kupiłem interfejs, też nie mogłem się połączyć ze sterownikiem i okazało się że nie miałem napięcia +12 V w gnieździe OBD-II. Powodem był brak bezpiecznika w odpowiednim miejscu na płytce z bezpiecznikami - był w nieczynnym gnieździe obok.
  • REKLAMA
  • #10 17411756
    wi1984
    Poziom 9  
    Dziś zmagałem się dalej z interfejsem.
    Zainstalowałem sterowniki ze strony producenta, link od użytkownika gimak. Na windows 7 i Xp.
    Następnie przeszedłem procedure ze strony:
    http://www.totalcardiagnostics.com/support/Kn...elm327-usb-cable-on-windows-and-obd2-software.
    Kombinowałem też na odpalonym silniku.
    Żadnych postępów.
    Kolega podłączał się do tego auta identycznym interfejsem, tylko przez bluetooth więc gniazdo OBD auta powinno być ok?
    Gdzie znajdę jakie napięcia powinny być na pinach gniazda obd?
    Sprawdziłbym jeszcze to gniazdo i daje sobie spokój z tym kablem.
  • #11 17412337
    gimak
    Poziom 41  
    wi1984 napisał:
    Zainstalowałem sterowniki ze strony producenta, link od użytkownika gimak. Na windows 7 i Xp.

Ja jak zdejmowałem sterownik ze strony którą podałem, to nie wybierałem na jaką wersję Windowsa mają być, ściągnąłem tylko setup executable dla Windowsa z komputera na którym miały być zainstalowane sterowniki i go uruchomiłem. Zapomniałem dodać, że wcześniej odinstalowałem sterowniki tego interfejsu. Po uruchomieniu setup execu... włożyłem interfejs do portu USB i wtedy system wykrył nowe urządzenie, uruchomił kreatora i nastąpiła instalacja sterowników.
    Na płycie z interfejsem prawdopodobnie dostałeś też jakieś programy darmowe np. EasyObdII_2_2_0. Spróbuj uruchomić ten program i połączyć poprzez ten interfejs ze sterownikiem, to jest prościutki programik. Byłby to dobry test samego interfejsu i gniazda OBD.
    wi1984 napisał:
    Gdzie znajdę jakie napięcia powinny być na pinach gniazda obd?

A choćby tu: https://www.forumsamochodowe.pl/gniazdo-wtyczka-obdii-opis-pinow-vt104358.htm.
  • #12 17412648
    wi1984
    Poziom 9  
    Źle się wyraziłem. Próbowałem na dwóch komputerach z windows 7 i Xp, tak dla pewności.
  • #13 17412801
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 935
    A próbowałeś się z innym autem połączyć?
    Bo może być wina samego interfejsu.
  • #14 17413843
    wi1984
    Poziom 9  
    Na innym aucie nie sprawdzałem, ale jak nadarzy się okazja sprawdzę.
    Dziś dla pewności odinstalowałem sterownik i zainstalowałem od nowa ze strony producenta, tak jak radził gimak.
    Mierzyłem napięcia we wtyczce i jakby było ok, zasilanie jest 12V. Na lini "k", czy "l" też było 12V.
    We wtyczce auta do pinu 13 idzie kabel, w interfejsie do 13 nic nie jest podłączone, takie moje tylko spostrzeżenie.

Z tym interfejsem daje sobie spokój.
    Dziękuje wszystkim, kto próbował pomóc.

Aveo 1.2 2004r. - ELM 327 nie łączy się z autem.
  • #15 17414112
    gimak
    Poziom 41  
    Z 10 lat temu używałem ten program, więc dokładnie nie pamiętam już jak on działa, ale po zawartości dwóch pierwszych linijek wydaje mi się, że jest ok. Jutro z ciekawości sprawdzę i podam.
  • Pomocny post
    #16 17415778
    gimak
    Poziom 41  
    Sprawdziłem jak to u mnie biega, a więc tak:
    - przy włączonym interfejsie do gniazda USB, odpalam program i otrzymuję taką samą planszę jak na załączonym zdjęciu (dwa pierwsze okienka litery podświetlone na zielono.
    Następnie naciskam przycisk "Go Online with Vehicle" i
    - przy nie włączonym interfejsie do gniazda OBD zapala się na zielono Vehicle Data Bus, następne okienko zapala się na czerwono,
    - gdy interfejs jest włożony do gniazda OBD wszystkie pozostałe okienka podświetlają się na zielono i program jest gotowy do użycia.
  • #17 17431717
    wi1984
    Poziom 9  
    Witam. Program patrzyłem na szybko i widocznie nie wcisnąłem "go online...".
    Program łączy się z autem, czasem się rwie, ale diagnozuje, wyświetla błędy, parametry.
    Nie wyświetla się tylko ostatnie okno/nie jest aktywne. - "number of faults stored"

Ku mojemu zdziwieniu połączyłem się programem ScanMaster-elm, może nie wszystko działa, ale coś widać. I tu też mój błąd, bo wcześniej kierowałem się pierwszymi krzakami przy próbie łączenia, po przepatrzeniu okienek i wciśnięciu magicznego przycisku "read" w tychże okienkach zaczęły pokazywać się dane.

Teraz kolejny rodzynek. Od kumpla pożyczyłem taki sam interfejs, tylko bluetooth, interfejs
    którym sczytywał mi błędy. Próbowałem się połączyć na szybko ale bez sukcesów, więc znalazłem instrukcję i walę krok po kroku, instalacja łatwa, intuicyjna, wręcz nie ma co spie...przyć.
    https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc...LUETOOTH.pdf&usg=AOvVaw2FarjAiGS5c32zs-WO9_5o
    tu akurat z viakena.
    Wszystko ok do momentu, gdy w menadżerze urządzeń, --automatycznie-- mają się wyświetlić przydzielone porty com. Oczywiście się nie wyświetlają, było by za prosto. Dodałem ręcznie port, numery portów w blootooth, programach i wszędzie gdzie się dało takie same. I nic. Nie zrażony telefon w dłoń (lumia na windowsie) i próbuje w ten sposób,
    car scanner elm obd2, "please go setting - connnection..., tylko co tam ustawiać??, bo ni tak ni tak nie łączy, a ustawień sporo.
    obd auto doctor też poległ. 4 godziny w aucie szlak mnie trafia.

No ale tym ScanMaster coś sobie chociaż podłubię.
    Dzięki wszystkim zainteresowanym za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Aveo 1.2 z 2004 roku ma problemy z połączeniem interfejsu ELM 327 przez Bluetooth z samochodem. Pomimo prób z różnymi ustawieniami prędkości (9600, 38400 bps) oraz użycia różnych systemów operacyjnych (Windows XP, Windows 7), nie udało się nawiązać połączenia. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie napięcia w gnieździe OBD-II oraz zainstalowanie odpowiednich sterowników ze strony producenta. Wskazano również na możliwość uszkodzenia interfejsu lub braku zasilania w gnieździe OBD. Po dalszych próbach i instalacji sterowników, użytkownik zauważył, że program ScanMaster-elm czasami łączy się z autem, ale występują problemy z wyświetlaniem wszystkich danych. Użytkownik planuje dalsze testy z innym interfejsem oraz sprawdzenie gniazda OBD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA