logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yaesu FTH2010 - Niepoprawne rozpoznawanie CTCSS 88.5kHz w odbiorze

sq1gqp 27 Sie 2005 09:23 3489 14
REKLAMA
  • #1 1768245
    sq1gqp
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Mam takie radyjko i sprawuje się całkiem dobrze ale mam problem z CTCSS. Wpisuje dekodowanie i kodowanie subtonu o cz. 88.5kHz i efekt jest taki ze eradio emituje ton poprawnie ale niepoprawnie rozpoznaje ton w przychodzących sygnałach. Testowałem to z kilkoma rtfl motorola i efekt jest taki sam. Nadając z yaesu motki sie "otwierają" ale odwrotnie nie - w yaesu miga zielona dioda (niepoprawny ton).

Próbowałem doregulować pozion potencjometrem na control module, ale to nic nie daje (dla odbioru).

Wiem że te modele mają problem z dekodowaniem CTCSS i moża ktoś ma na to radę ?

Zaznaczam że wszystko jest prawidłowo oprogramowane.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1770612
    sq1gqp
    Poziom 23  
    No tak, a gdzie tego szukać? To jest na RF unit? Jak regulować jego częstotliwość i czy można zrobić tak ze podłączam miernik cz. pod m.cz (on pokazuje cz. ctcss jak nic sie nie moduluje do mikrofonu i ustawić prawidłową częstotliwość?

Tez jest taka rzecz, ze gdyby oscylator byłby odstrojony to nadawczy ctcss tez by chyba nie chodził.
  • #4 1772185
    Johnma
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Z moich doświadczeń w FTL1011 zauważyłem, najlepiej pracują radyjka na wysokich ctcss .Raczej nigdy nie miałem problemów przy 156 lub wyżej.Natomiast na niskich też mi się zdzrzało,że nie otwierały się blokady szczególnie jeżeli np w Lasach państwowych były motorolki,radmory,alinco i oczywiście ftl.
    Pozdrawiam i zyczą powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 1775378
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    sq1gqp napisał:
    Tez jest taka rzecz, ze gdyby oscylator byłby odstrojony to nadawczy ctcss tez by chyba nie chodził.

Logicznie myśląc to tak - ale zauważ że twój sygnał dekoduje inne radio którego dekoder CTCSS może być bardziej szerokopasmowy w ramach kanału podnośnej a dekoder w Yaesu może być "węższy". Nie wiem jaki tam siedzi ENKO/DEKODER CTCSS ale trzeba mu zmierzyć częstotliwość kwarcu-wzorca czy jest OK. A najlepiej to podłącz generator sygnałowy W.CZ. z płynnie strojonym generatorem m.cz. jako modulujący i przetestuj jaką faktyczną częstotliwość CTCSS dekoduje Yaesu.
  • #7 1776081
    sq6ade
    Poziom 40  
    Coś w tym jest sam zauważ. Szerokość kanału CTCSS jest zwykle w funkcji z jego środkową częstotliwością więc wyższe CTCSSy są bardziej tolerancyjne na dekodowanie tonu leżącego obok.
  • #9 1776748
    sq6ade
    Poziom 40  
    Kwarc jest odniesieniem dla RX i TX. Zobacz do środka na jakim czipie zrobili CTCSS.
  • REKLAMA
  • #10 1778444
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    CTCSS jest to osobny moduł o symbolu FTS19, wykonany na chipie S7119AF.
    Jedyna regulacja na tym module to jest poziom tonu.(VR1)

Mozliwe, że kwarc jest trochę "odjechany" od znamionowej.

Jego wartość to 4,194304 MHz.

Spróbuj może tym tropem ?
  • #11 1778472
    sq1gqp
    Poziom 23  
    Kurcze, robiłem dziś próby i zaczelo działać. Nic w sumie nie regulowałem.

Zobacze jak długo pochodzi a jak sie zepsuje to bede dalej "tropił". Mam pytanie, do czego służy ten peerek na płycie w.cz. który można regulować bez odkręcania blachy? Jest on przy układzie od scannera, sql itp (jak wynika ze spec. układu.
  • #14 1792981
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    Być może powodem wadliwego działania układu CTCSS po stronie odbiorczej, jest zbyt niski poziom tego sygnału. Podnieś dewiację od sygnału CTCSS we współpracującym radiotelefonie, i zobacz czy odbiornik się odblokuje.
    W jednej z firm miałem podobny problem - radia kupowali od kilku różnych dostawców, i każdy z nich ustawiał inny poziom dewiacji od sygnału CTCSS (rozrzut od 100 do 500 Hz). Nie każde radio dobrze dekodowało CTCSS o zbyt niskim poziomie. Podniesienie dewiacji do zalecanej zlikwidowało problem.
  • #15 1793015
    sq1gqp
    Poziom 23  
    Tak, tylko łatwiej przestroić by mi było to yaesu niz w sumie wiele rtfl. motorola. Zauważyłem, że po wyjęciu i ponownym zamocowaniu płytki control unit zaczeło to działać. Nic tam nie regulowałem, poprostu obruszałem styki. Może coś nie stykało dobrze?. Sam niewiem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niepoprawnego rozpoznawania subtonu CTCSS 88.5 kHz w odbiorze w radiotelefonie Yaesu FTH2010, mimo prawidłowego nadawania tego tonu. Testy z innymi radiotelefonami Motorola wykazały, że nadając z Yaesu, inne urządzenia poprawnie otwierają blokady, natomiast Yaesu nie rozpoznaje poprawnie sygnału przychodzącego, co sygnalizuje migająca zielona dioda. Próby regulacji potencjometrem na module kontrolnym nie przyniosły efektu. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: odstrojenie oscylatora kwarcowego w module dekodera CTCSS (moduł FTS19 z chipem S7119AF, kwarc 4,194304 MHz), węższy pasmo dekodera odbiorczego w Yaesu w porównaniu do innych radiotelefonów, oraz zbyt niski poziom dewiacji sygnału CTCSS w nadajniku współpracującym. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna regulacja częstotliwości kwarcu wzorcowego oraz podniesienie poziomu dewiacji sygnału CTCSS. W jednym przypadku poprawę przyniosło ponowne osadzenie płytki control unit, co sugeruje możliwe problemy z połączeniami stykowymi. Wysokie częstotliwości CTCSS są generalnie lepiej dekodowane niż niskie. Brak generatora sygnałowego utrudnia precyzyjne strojenie. Dodatkowo, na płycie RF znajduje się potencjometr prawdopodobnie służący do ustawiania progu blokady szumów (SQL).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA