Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yaesu FTH2010 - Problem z dekodowaniem CTCSS

sq1gqp 27 Sie 2005 09:23 3078 14
  • #1 27 Sie 2005 09:23
    sq1gqp
    Poziom 23  

    Mam takie radyjko i sprawuje się całkiem dobrze ale mam problem z CTCSS. Wpisuje dekodowanie i kodowanie subtonu o cz. 88.5kHz i efekt jest taki ze eradio emituje ton poprawnie ale niepoprawnie rozpoznaje ton w przychodzących sygnałach. Testowałem to z kilkoma rtfl motorola i efekt jest taki sam. Nadając z yaesu motki sie "otwierają" ale odwrotnie nie - w yaesu miga zielona dioda (niepoprawny ton).

    Próbowałem doregulować pozion potencjometrem na control module, ale to nic nie daje (dla odbioru).

    Wiem że te modele mają problem z dekodowaniem CTCSS i moża ktoś ma na to radę ?

    Zaznaczam że wszystko jest prawidłowo oprogramowane.

    0 14
  • #2 27 Sie 2005 18:40
    sq6ade
    Poziom 40  

    Może oscylator przy kości dekodera CTCSS "krzywo" pracuje?

    0
  • #3 28 Sie 2005 11:20
    sq1gqp
    Poziom 23  

    No tak, a gdzie tego szukać? To jest na RF unit? Jak regulować jego częstotliwość i czy można zrobić tak ze podłączam miernik cz. pod m.cz (on pokazuje cz. ctcss jak nic sie nie moduluje do mikrofonu i ustawić prawidłową częstotliwość?

    Tez jest taka rzecz, ze gdyby oscylator byłby odstrojony to nadawczy ctcss tez by chyba nie chodził.

    0
  • #4 28 Sie 2005 20:59
    Johnma
    Poziom 15  

    Z moich doświadczeń w FTL1011 zauważyłem, najlepiej pracują radyjka na wysokich ctcss .Raczej nigdy nie miałem problemów przy 156 lub wyżej.Natomiast na niskich też mi się zdzrzało,że nie otwierały się blokady szczególnie jeżeli np w Lasach państwowych były motorolki,radmory,alinco i oczywiście ftl.
    Pozdrawiam i zyczą powodzenia

    0
  • #5 29 Sie 2005 21:56
    sq6ade
    Poziom 40  

    sq1gqp napisał:
    Tez jest taka rzecz, ze gdyby oscylator byłby odstrojony to nadawczy ctcss tez by chyba nie chodził.

    Logicznie myśląc to tak - ale zauważ że twój sygnał dekoduje inne radio którego dekoder CTCSS może być bardziej szerokopasmowy w ramach kanału podnośnej a dekoder w Yaesu może być "węższy". Nie wiem jaki tam siedzi ENKO/DEKODER CTCSS ale trzeba mu zmierzyć częstotliwość kwarcu-wzorca czy jest OK. A najlepiej to podłącz generator sygnałowy W.CZ. z płynnie strojonym generatorem m.cz. jako modulujący i przetestuj jaką faktyczną częstotliwość CTCSS dekoduje Yaesu.

    0
  • #6 29 Sie 2005 22:03
    sq1gqp
    Poziom 23  

    No tak, tylko jak zwykle problem tkwi w sprzęcie - brak generatora :(.
    Ale to tak właśnie jest juz 192,8 leci ok, ale niższe nie

    0
  • #7 30 Sie 2005 01:06
    sq6ade
    Poziom 40  

    Coś w tym jest sam zauważ. Szerokość kanału CTCSS jest zwykle w funkcji z jego środkową częstotliwością więc wyższe CTCSSy są bardziej tolerancyjne na dekodowanie tonu leżącego obok.

    0
  • #8 30 Sie 2005 08:43
    sq1gqp
    Poziom 23  

    No fakt. A czy ctcss nadawany jest sterowany tym samym układem/kwarcem co odbiorczy? Chodzi i o to że łatwiej by było załatwić miernik cz. i wystroić dokłądnie nadawany.

    0
  • #9 30 Sie 2005 11:05
    sq6ade
    Poziom 40  

    Kwarc jest odniesieniem dla RX i TX. Zobacz do środka na jakim czipie zrobili CTCSS.

    0
  • #10 30 Sie 2005 20:35
    serwis
    Poziom 37  

    CTCSS jest to osobny moduł o symbolu FTS19, wykonany na chipie S7119AF.
    Jedyna regulacja na tym module to jest poziom tonu.(VR1)

    Mozliwe, że kwarc jest trochę "odjechany" od znamionowej.

    Jego wartość to 4,194304 MHz.

    Spróbuj może tym tropem ?

    0
  • #11 30 Sie 2005 20:41
    sq1gqp
    Poziom 23  

    Kurcze, robiłem dziś próby i zaczelo działać. Nic w sumie nie regulowałem.

    Zobacze jak długo pochodzi a jak sie zepsuje to bede dalej "tropił". Mam pytanie, do czego służy ten peerek na płycie w.cz. który można regulować bez odkręcania blachy? Jest on przy układzie od scannera, sql itp (jak wynika ze spec. układu.

    0
  • #12 30 Sie 2005 20:44
    serwis
    Poziom 37  

    Pewnie do ustawiania progu blokady szumów.

    0
  • #13 30 Sie 2005 20:50
    sq1gqp
    Poziom 23  

    Hmm, ale teraz sprawdzałem i nie działa. Może chodzi o temperature?

    Wyłącze radio do ostygnięcia i wtedy zobacze.

    0
  • #14 05 Wrz 2005 12:05
    sp5wcx
    Poziom 33  

    Być może powodem wadliwego działania układu CTCSS po stronie odbiorczej, jest zbyt niski poziom tego sygnału. Podnieś dewiację od sygnału CTCSS we współpracującym radiotelefonie, i zobacz czy odbiornik się odblokuje.
    W jednej z firm miałem podobny problem - radia kupowali od kilku różnych dostawców, i każdy z nich ustawiał inny poziom dewiacji od sygnału CTCSS (rozrzut od 100 do 500 Hz). Nie każde radio dobrze dekodowało CTCSS o zbyt niskim poziomie. Podniesienie dewiacji do zalecanej zlikwidowało problem.

    0
  • #15 05 Wrz 2005 12:18
    sq1gqp
    Poziom 23  

    Tak, tylko łatwiej przestroić by mi było to yaesu niz w sumie wiele rtfl. motorola. Zauważyłem, że po wyjęciu i ponownym zamocowaniu płytki control unit zaczeło to działać. Nic tam nie regulowałem, poprostu obruszałem styki. Może coś nie stykało dobrze?. Sam niewiem.

    0