logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yaesu FTH-2010 nie odbiera po przeprogramowaniu - co sprawdzić?

szeryf_cb 10 Lut 2006 22:02 4061 15
REKLAMA
  • #1 2286886
    szeryf_cb
    Poziom 12  
    Witam posiadam yaesu FTH-2010 po przeprogramowaniu nadaje, ale nie odbiera czy ktoś mi może powiedzieć, co z nim może być nie tak? A pod bateria jest nalepka: typ sparing step B 25K 5K
  • REKLAMA
  • #2 2287894
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Dobra zasada: przed programowaniem zczytuj radio a potem modyfikuj zczytane dane.
    Może w programie ustawiłeś niewłaściwą wartość p.cz. ??
  • REKLAMA
  • #3 2288267
    szeryf_cb
    Poziom 12  
    Witam raczej nie, bo najpierw zcztyałem, co tam jest zaprogramowane a dopiero wgrałem nowe częstotliwości i już odbiornik przestał działać.
  • #4 2289575
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    witam,w fth2010 zdarza się tak czasami po zmianie zakresu pracy,najprawdopodobniej przeprogramowaleś częstotliwosć odbiornika w zakres w którym synteza juz nie pracuje,trzeba"ruszyć"vco,miałem takie przypadki niestety radiotelefon za każdym razem lądował na biurku u kolegi pod zpfm-em.
  • REKLAMA
  • #5 2289609
    szeryf_cb
    Poziom 12  
    No dobra ale co z tym VCO trzeba zrobic ??
  • REKLAMA
  • #6 2289681
    Paweł Sq6dxp
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Dlatego właśnie wspomniałem o sprawdzianie zpfm-ie,z niego podaje się sygnał na zaprogramowaniej częstotliwości i rdzeniem lub pr-kiem od vco dokonuje sie zmiany ustawień,wtedy synteza powinna"zaskoczyć",ale trzeba póżniej sprawdzic czy to w kanale"siedzi"do tego trzeba mieć coś do pomiaru,tak jak wczesniej napisałem lądowało to zawsze u mojego kolegi który w domu ma pracownie i sprzęt pomioarowy w tym zpfm3

Dodano po 3 [minuty]:

Dlatego właśnie wspomniałem o sprawdzianie zpfm-ie,z niego podaje się sygnał na zaprogramowaniej częstotliwości i rdzeniem lub pr-kiem od vco dokonuje sie zmiany ustawień,wtedy synteza powinna"zaskoczyć",ale trzeba póżniej sprawdzic czy to w kanale"siedzi"do tego trzeba mieć coś do pomiaru,tak jak wczesniej napisałem lądowało to zawsze u mojego kolegi który w domu ma pracownie i sprzęt pomioarowy w tym zpfm3
  • #7 2292060
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    szeryf_cb napisał:
    Witam raczej nie, bo najpierw zcztyałem, co tam jest zaprogramowane a dopiero wgrałem nowe częstotliwości i już odbiornik przestał działać.

A czy wgrane częstotliwości mieszczą sie w rastrze, który jest podany na naklejce od spodu rtf ?
    Może wpalileś częstotliwości z rastrem 12,5 KHz ?- Bo program przyjmie bez problemu, ale radio (w Twoim przypadku step B 25K 5K) tego nie obsłuży.
  • #8 2292453
    szeryf_cb
    Poziom 12  
    W FTH była częstotliwość 171,450 próbowałem wgrać 145,625 , 145,750 na przemienniki nadaje, ale nie odbiera to pierwsze takie radio w moich rękach wiec, co z tym teraz można wykonać żeby ruszyły

Dodano po 34 [minuty]:
  • #9 2294008
    sq6ade
    Poziom 40  
    Wersja z błędem rastra odpada - przecież nadajnik działa. SQ6DXP daje dobry trop - VCO odbiornika może sie nie wyrabia. Sprubuj zaprogramować coś na wyższą częstotliwość.
  • #10 2310306
    szeryf_cb
    Poziom 12  
    Witam wrzuciłem mu to samo co miał zaprogramowane i nic dalej cisza nadawanie jest odbiornika brak .
  • #11 2310351
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 310
    Czy jak naciśniesz przycisk od blokady szumów, to w głośniku pojawi się szum i możesz jego głośność regulować potencjometrem? Czy jak próbujesz coś odbierać, to zapala się zielona lampka od zajętości kanału? Czy oprócz przeprogramowania nie wykonywałeś innych czynności z radiem (np. rozkręcenie obudowy)?
    Być może masz radio z modułem CTCSS i podczas programowanie wpisałeś tam jakieś częstotliwości. Jeżeli tak, to dekoder CTCSS wszędzie ustaw na off.
  • #12 2311527
    szeryf_cb
    Poziom 12  
    Po naciśnięciu odblokowuje się sql. I mogę regulować głośniej ciszej. Lampka świeci na zielono, lecz przy odblokowanym sql. i nadawaniu z drugiego radia jest tylko szum radio nie odbiera .Jest bez ctcss radio nie było rozkręcane prze zemnie jak je nabyłem.
  • #13 2311676
    sq6ade
    Poziom 40  
    Może odbiera ale na innej częstotliwości. Przydałby się generator sygnałowy lub częstościomierz do testu.
  • #14 2312768
    szeryf_cb
    Poziom 12  
    Poszedłem torem myślenia SQ6ADE parę minut mi to zajęło, ale znalazłem przekręciłem częstotliwością, co 10KHz od 174 w duł i radio odbiera na 159,800 a nadaje 155,500 przy wgrywaniu odbiornika i nadajnika częstotliwość była 155,500 tak dla testu wiec wiem na pewno ze odbiera może ma ktoś program do tego sprzętu, który sprawdzał sam osobiście i na pewno działa.
  • #16 2379800
    szeryf_cb
    Poziom 12  
    Witam dziękuje za pomoc i udzielenia odpowiedzi postanowiłem sprzedać FTH i nie psuć sobie nerwów.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Yaesu FTH-2010 po przeprogramowaniu radia zauważył, że nadajnik działa, ale odbiornik nie odbiera sygnału. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z nieprawidłowego ustawienia częstotliwości odbiornika, która mogła zostać zaprogramowana poza zakresem pracy syntezy częstotliwości (VCO). Konieczne jest dostrojenie VCO, co zwykle wykonuje się za pomocą rdzenia lub potencjometru na module VCO, często przy użyciu specjalistycznego sprzętu pomiarowego, np. zpfm. Sprawdzono również, czy wgrane częstotliwości mieszczą się w rastrze zgodnym z oznaczeniem na naklejce pod baterią (typ sparing step B 25K 5K), co wykluczono, ponieważ nadajnik działa poprawnie. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwość błędnego ustawienia CTCSS, jednak radio było bez CTCSS i nie było rozkręcane. Testy wykazały, że radio odbiera na częstotliwości przesuniętej o około 10 kHz od zaprogramowanej, co potwierdza konieczność korekty VCO. Brak odpowiedniego sprzętu pomiarowego i doświadczenia w regulacji syntezy częstotliwości skłonił użytkownika do decyzji o sprzedaży radia. W dyskusji podano również link do tematu dotyczącego programowania FTH-2010.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA