logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można używać jednocześnie podwójnego gniazdka telefonicznego z RJ-11?

Dydzio 27 Sie 2005 11:49 3844 4
REKLAMA
  • #1 1768505
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Pytanko mam krótkie, rozwinięcie już nieco dłuższe :D

Pytanie: są w sprzedarzy takie podwójne gniazdka telefoniczne; wyglądają jak te stare duże gniazdka (nie wiem, jak one się nazywają), ale z boku mają wejście RJ-11. Czy można z obu gniazdek korzystać jednocześnie???

Rozwinięcie: Mam w ścianie stare gniazdko telefoniczne, kabel do telefonu też mam z tym starym, ale to najmniejszy problem.
    Postanowiłem na dwa miechy wziąć tą promocyjną Neostradę 512. Żeby ją podłączyć do linni telefonicznej potrzebuję gniazdka z RJ-11... teoretycznie. W praktyce chciałbym zrobić tak:
    1. Zmienić gniazdko na takie podwójne o którym mowa powyżej.
    2. Do RJ-11 podłączyć, przez dołączony do Neo filtr, TELEFON!!! który razem z gniazdkiem mam w dużym pokoju.
    3. Do dużego, starego typu gniazdka, przy pomocy kilkunastometrowego kabla, używanego kiedyś do modemu, podłączyć NEO (komputer mam w swoim pokoju na drugim końcu mieszkania ;( )

Czy taki wałek przejdzie??? Czy dopuszczalne jest używanie obu wejście podwójnego gniazdka??? Czy nie grozi to jakimiś zakłóceniami, przepięciami, zwarciami??? Czy ktoś może przypadkiem właśnie w taki sposób korzysta z Neo???

Pozdrawiam
    Dydzio
  • REKLAMA
  • #2 1768571
    uran17
    Poziom 15  
    możesz tak podpiąć tylko wywal (jeżeli jest) ze starego gniazdka kondensator.
  • REKLAMA
  • #3 1768615
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    uran17 napisał:
    możesz tak podpiąć tylko wywal (jeżeli jest) ze starego gniazdka kondensator.

Po pierwsze: chcę założyć nowe gniazdko podwójne, więc nie wiem, co te stare ma do rzeczy.
    Po drugie: Ten kondensator pełni pewnie jakąś funkcję; dlaczego mam go wywalić??
  • REKLAMA
  • #4 1770994
    uran17
    Poziom 15  
    Ten kondensator 1 uF ma symulować aparat telefoniczny w przypadku jego wyłączenia z gniazdka (stary system pomiaru przez biuro badań). W terażniejszych instalacjach jest on zbędny a nawet może tłumić sygnały NEO.
  • #5 4950643
    Delfin79
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Jak najbardziej mozesz :) sam mam podwójne gniazdko i chodzi.

A co do tego kondensatora to jest juz niepotrzebny i sami pracownicy TP od dawna go wycinają :P
    Stosowano go w latach 80 i na początku 90 gdy Biura Napraw znajdowały się jeszcze w centralach telefonicznych i na szafach badaniowych sprawdzano linię. Resztę już opisał uran :)

Czy można używać jednocześnie podwójnego gniazdka telefonicznego z RJ-11?
REKLAMA