logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows XP Pro SP3 - system nie uruchamia się w żadnym trybie

Felini 27 Sie 2018 14:53 1791 4
REKLAMA
  • #1 17407787
    Felini
    Moderator
    Ocena: 429
    Kilka dni temu komputer nie dawał się uruchomić z powodu awarii zasilacza.
    Po naprawie zasilacza Windows XP na dysku SSD Samsung 850 Pro nie uruchamia się w żadnym trybie.
    System daje się jednak uruchomić z poprzednio używanego dysku HDD (WD5000AAKS).

Komputer po włączeniu wykonuje test BIOS, słychać jeden krótki sygnał, wyświetlają się informacje o zainstalowanych urządzeniach
    a następnie pojawia się ekran z kilkoma możliwościami uruchomienia. Próbowałem wszystkich i zawsze kończy się to automatycznym restartem,
    BIOS ponownie wykonuje test i znów pojawia się ekran z możliwościami uruchomienia systemu.

uruchom system normalnie ---- logo Windows z przesuwającym się niebieskim paskiem, po chwili restart
    ostatnia dobra konfiguracja ----- logo Windows z przesuwającym się niebieskim paskiem, po chwili restart

wiersz poleceń -------------------- czarny ekran z migającym kursorem w lewym górnym rogu, po chwili restart
    tryb awaryjny z obsługą sieci --- czarny ekran z migającym kursorem w lewym górnym rogu, po chwili restart
    tryb awaryjny --------------------- czarny ekran z migającym kursorem w lewym górnym rogu, po chwili restart

Na początku jeden lub dwa razy udało się przejść do ekranu logowania w trybie awaryjnym z obsługą sieci i zaczęły się ładować ustawienia osobiste,
    jednak system się nie załadował do końca.
    Nie stosowałem żadnych bardziej zaawansowanych metod naprawy, tylko wyżej opisane próby uruchomienia.

Opis komputera:
    01. ASUS A8N-E (Phoenix AwardBIOS v6.00PG rev. 1013)
    02. AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+
    03. 2 GB, DDR 400 Dual Channel, 128-bit
    04. NVIDIA GeForce 7800 GTX
    05. Samsung SSD 850 Pro 256 GB
    06. Enermax Liberty ELT500AWT, 500 W
    07. /+3,39 V/+5,15 V/+12,20 V/
    08. Windows XP Pro SP3, 32 bit
    09. Avast Free
    10. beep code - 1 krótki

Jak zdiagnozować problem, od czego zacząć?
  • REKLAMA
  • #2 17407832
    gieniapierda
    Poziom 23  
    Ocena: 128
    Powodów może być bez liku. Komputer do nowych nie należy a system operacyjny nie ma wsparcia od września 2017 roku. Ale do rzeczy. Kolega wspomniał że się wszystko uruchamia z dysku HDD (WD5000AAKS).
    Brak ładowania systemu występuje przy podłączeniu dysku SSD Samsung 850 Pro. A więc należy zacząć diagnostykę od dysku SSD Samsung 850 Pro. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 17408209
    Felini
    Moderator
    Przyłączyłem oba dyski, HDD z którego startował system, oraz Samsunga SSD 850 Pro.
    Przy uruchomieniu pojawił się niebieski ekran i zaczęła się naprawa plików na dysku SSD. Dyski zostały sprawdzone programami diagnostycznymi, są w dobrym stanie.
    Uruchomiłem system z dysku SSD, i wygląda że wszystko w porządku, są jednak dwie zmiany; nie działają porty USB i BIOS nie widzi dysku HDD.
    Podczas startu BIOSu pojawia się napięcie na gniazdach USB, widać to po świeceniu diod w myszce, ale za moment znika.

Być może problem łeży w BIOSie? Gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #5 17408977
    Felini
    Moderator
    Przywróciłem BIOS do ustawień fabrycznych w jego opcjach (bez wyjmowania baterii).
    W czasie testu widoczny jest tylko dysk Samsung SSD 850 Pro, nie widać dysku HDD z systemem.

Kabel SATA od dysku HDD z systemem przełączyłem do innego dysku HDD, gdzie są tylko dane i ten dysk jest widoczny.
    Po przełączeniu tego samego kabla ponownie do dysku HDD z systemem, BIOS nie widzi tego dysku.
    Kabel SATA nie był odłączany od płyty głównej a tylko przełączany między dyskiem HDD z systemem a dyskiem HDD z danymi.

Podczas testu BIOS na USB pojawia się napięcie (świeci dioda w myszce), a gdy ładuje się system, napięcie znika (dioda w myszce gaśnie).
    Kontroler USB jest włączony w opcjach BIOS.

Edycja 28.08.2018 godz. 20:50

Problem z portami USB został rozwiązany. Użyłem myszki PS2, aby dostać się do menedżera urządzeń, tam występował problem z kontrolerem USB.
    Odinstalowałem sterownik a następnie uruchomiłem kreatora dodawania sprzętu. Po zakończeniu pracy kreatora porty USB działają.

Pozostała jeszcze sprawa dysku HDD z systemem, który mimo przyłączenia nie jest widoczny.

Windows XP Pro SP3 - system nie uruchamia się w żadnym trybie

Edycja 30.08.2018 godz. 14:00

Po zakończeniu naprawy zasilacza ustąpił problem z dyskiem HDD, jest on teraz widoczny w systemie.

Edycja 1.09.2018 godz. 12:00

Wyniki z testu dysku dwoma programami diagnostycznymi:

HD Tune Pro 5.70
    Numer błędu interfejsu komunikacyjnego 1378
    Wystąpiły błędy komunikacyjne, które mogły być spowodowane uszkodzonym kablem.

Hard Disk Sentinel 5.30 PRO
    Jeden raz wystąpił problem komunikacji z dyskiem.
    W przypadku nagłego zdarzenia systemowego, restartu, niebieskiego ekranu, zaleca się sprawdzenie kabli zasilających i komunikacyjnych
    oraz - jeśli to możliwe - wypróbowanie innych kabli. Możliwe są także problemy z zasilaczem, zaleca się wymianę wiązki zasilającej dysk.

Miałem problemy z zasilaczem, który jest już naprawiony.
    Wyniki powyższych testów wskazują na możliwość problemów z kablami zasilającymi lub zasilaczem, więc zakładam, że to mogła być przyczyna.

Dziękuję kolegom, którzy brali udział w dyskusji.
REKLAMA