logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki ruter/ap do dużego domu (może MESH?) do 500zł?

Drukarz4C 27 Sie 2018 15:12 6360 15
  • #1 17407810
    Drukarz4C
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,

mam duży dwukondygnacyjny dom jednorodzinny i w nim sieci 1Gigabit. Chcąc uzbroić się w jakieś sensowne rozwiązanie bezprzewodowe zainwestowałem w LINKSYSA AC750 - umieściłem go na parterze w centralnym miejscu... i średnio jestem zadowolony. Mimo pustki z parteru na piętro telefony i laptopy łączą się głównie przez 2.4Ghz i siłą zasięgu bywa różnie.

Co w takim wypadku byście polecili? Jakiś lepszy (mocniejszy) AP np TP-LINK AC2600? Czy może coś na sufit w stylu TP-LINK CAP1750? A może jeszcze inaczej podejść do tematu i postawić dwa "meshe" takie jak np TOTOLINK T10 (parter/góra)?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 17407852
    maly_13
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    jeżeli chodzi tobie o 5GHz to przez strop może nie być zasięgu, 5GHz kiepsko przechodzi przez ściany sugerowana jest widzialność optyczna
  • #3 17407861
    Drukarz4C
    Poziom 10  
    Hmm..mimo pustki w domu nad jadalnią mam tylko skos dachu więc widoczności optycznej nie uzyskam :( Ale może na czole antresoli jakieś jedno urządzenie powiesić?
    Tylko jakie...
    A może jednak MESH z 2 TOTOLINKÓW?
  • #4 17408278
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2493
    Jednym AP nie pokryjesz w całości dużego domu. Masz sieć przewodową, więc nawet nie kombinuj z żadnymi Meshami (szkoda stabilności, przepustowości, wydajności, opóźnień itd.). Ze swojej strony polecam Ubiquiti Unifi (model sobie dobierz pod względem przepustowość/cena jaki Ci odpowiada). Dwa takie urządzenia pokryją zasięgiem cały dom. Sprzęt typu ZZZ (Zamontować, Zaprogramować, Zapomnieć).
    Odnośnie TP-Linków - o ile w routerach typu "mydelniczka" są bezkonkurencyjni, o tyle w pozostałym sprzęcie muszą się jeszcze bardzo wiele nauczyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17408913
    Drukarz4C
    Poziom 10  
    IC_Current napisał:
    Jednym AP nie pokryjesz w całości dużego domu. Masz sieć przewodową, więc nawet nie kombinuj z żadnymi Meshami

Czyli dobrze rozumiem, że sugerujesz żeby po prostu do kabli podpiąć dwa AP i ustawić z tym samym SSID?
  • #8 17409785
    KOCUREK1970
    Ocena: 5330
    @Drukarz4C
    Kolega potrzebuje routera i lokalnych AP w danej lokalizacji.
    A jeśli jest tam już Linksys, to tylko lokalne AP połączone przewodem z routerem głównym.
    Oczywiście Kolega ma świadomość, że 1 Gb na wifi nigdy nie osiągnie, nie wspominając już o tym, że i karty sieciowe odpowiednio wydajne też są tu potrzebne.
  • #9 17410998
    Drukarz4C
    Poziom 10  
    @KOCUREK1970
    Tak mam świadomość że cyferki są mocno "teoretyczne". Wszędzie w pokojach mam kabel 1Gbit - ale czasami pracujemy na laptopach z żoną lub przez komórki coś ogarniamy i fajnie by było pokryć metraż WIFI. Ten linksys chcę przerzucić na górę domu - a na dół znaleźć jakiś dobry AP.

Z Mesha już mnie kolega wyleczył powyżej.

Znalazłem coś takiego
    https://www.x-kom.pl/p/281886-access-point-ub...p-ac-pro-a-b-g-n-ac-1750mb-s-24-5ghz-poe.html

lub to
    https://www.senetic.pl/product/UAP-AC-LITE

Ewentualnie coś takiego
    https://www.tp-link.com/pl/products/details/Archer-C2600.html

Co o tym sądzicie koledzy?
  • #10 17411683
    IC_Current
    Osobiście do domu bym brał UAP w wersji Lite. Cena niższa, a nie mam żadnego urządzenia odbiorczego wykorzystującego MIMO 3x3 dostępne w wersji PRO. Jeżeli masz takie urządzenia z MIMO 3x3, to można myśleć o droższym AP. Zaletą wersji PRO jest też podwójny port LAN, gdyby brakowało Ci gniazd na ścianie. Wszystkie urządzenia serii UniFi zarządza się centralnie, więc posiadając więcej takich AP, konfigurację robisz raz dla wszystkich urządzeń w sieci. U Ciebie oczywiście tak jak piszesz: aktualnie posiadany router + jeden UAP.
    Tego TP-Linka nie ma sensu brać - po co Ci funkcjonalność routera (za którą sporo płacisz), jeżeli będzie pracował jako access point.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17411793
    KOCUREK1970
    Skoro router już jest, to ostatnia opcja z TP Linkiem jak dla mnie też odpada.
    AP Ubiquiti PRO - jeśli Cię tylko stać.
    Choć tu wystarczająco w moim przekonaniu będzie wersja Ubiquiti Lite.
  • #12 17415022
    Drukarz4C
    Poziom 10  
    Dziękuję koledzy. Szukam jakiegoś używanego UAP.

W międzyczasie jeszcze znalezłem takie dwa egzotyczne urządzenia
    https://pl.aliexpress.com/store/product/Engli...l?spm=a2g17.12010612.8148356.1.93611af92JhghL

oraz to (można mu podpiąć dysk co jest fajną opcja)
    https://www.gearbest.com/wireless-routers/pp_...2.html?wid=1433363¤cy=EUR&lkid=15129619

macie jakieś skojarzenia z takim sprzętem?

Znajomy IT namawia mnie na to rozwiązanie
    https://www.olx.pl/oferta/cisco-meraki-mr-33-nowy-w-kartonie-CID99-IDwFRXt.html#22eb962ef5

Nie jestem zbyt zaawansowany jeśli chodzi o administrację - szukam czegoś co pokryje dom sygnałem i tyle. Jak się uda podpiąć dysk to wartość dodana - ale bez ciśnień. Nie będę umierał za to urządzenie ;)

Wielkie dzięki za wszelkie sugestie i Wasze uwagi.
  • #13 17415204
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    MERAKI MR - bardzo fajny sprzęcik. Instalowałem je w firmie, gdzie mieli duże wymagania odnośnie dużej przepływności łącza na WiFi.
    Jednak zwrócił bym uwagę na to co pisał kolega IC_Current (post #4). Choćbyś miał urządzenie SuperDuper... to jednym nic nie wskórasz.

pzdr
    -DAREK-
  • #14 17415317
    KOCUREK1970
    @Drukarz4C
    Może się mylę (to niech mnie ktoś poprawi), ale by to Meraki działało musimy mieć wykupioną i aktywną licencję na to urządzenie.
    Dlatego to ludzie sprzedają, bo koszt licencji idzie w tys zł.

Problem jest tego typu, że moc wypromieniowana z radia wifi zgodnie z przepisami nie może przekroczyć 100mW dla pasma 2,4 GHz i 200mW (choć niektóre źródła podają 1W) dla pasma 5 GHz.

Można tu pomyśleć o Ubiquiti LR (Long Range)
  • #15 17415841
    IC_Current
    Tenda - są tacy co chwalą, sam nie miałem nigdy styczności, dalej płacisz bez potrzeby za funkcjonalność routera i marketingowy wygląd.
    Xiaomi - świetne telefony (właśnie z takiego piszę :) ). Czy urządzenia SOHO też? Chętnie się dowiem. Ogólnie nie mam zaufania do urządzeń All-in-one.
    Cisco - górna półka, super stabilne. Mam sieć, gdzie do pojedynczego AP potrafi zalogować się ponad 100 klientów i jeszcze kilka megabitów przesyłu udaje się na kliencie wyciągnąć. Jednak cena za urządzenia była z pięcioma zerami :-). Jeżeli bardzo chcesz Cisco to nie Meraki a seria SAP 1607I, tylko w domu na kilku urządzeniach nie zauważysz różnicy względem UniFi, a cena zakupu razy 4.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 17439877
    Drukarz4C
    Poziom 10  
    Słowem zastosowanego rozwiązania... wybór padł na UBIQUITY AC AP LITE. Po trochę upierdliwej konfiguracji wszystko działa bez pudła. W porównaniu z LINKSYSEM AC750 to niebo a ziemia. Sygnał mam w całym domu - ściany nie stanowią istotnej przeszkody - w najdalszym miejscu mam zestawione połączenia blisko 100Mbit.

Reasumując jestem bardzo zadowolony. Gdybym kiedyś potrzebował mogę dokupić drugie urządzenie i je "zmeshować" - ale już teraz widzę, że to był dobry krok. Ogólnie mogę polecić UBIQUITY (choć widać, że jest przeznaczone raczej do dużych obiektów gdzie wymaganych jest więcej urządzeń).

Dzięki za pomoc koledzy i do następnego razu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania sieciowego dla dużego, dwukondygnacyjnego domu, gdzie obecnie korzysta z routera Linksys AC750, ale doświadcza problemów z zasięgiem, szczególnie w paśmie 5GHz. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje, w tym zastosowanie dwóch punktów dostępowych (AP) podłączonych do istniejącej sieci przewodowej, co zapewni lepsze pokrycie. Ubiquiti UniFi, w szczególności modele UAP Lite i UAP Pro, są rekomendowane jako stabilne i wydajne rozwiązania. Użytkownik rozważa także inne urządzenia, takie jak TP-Link AC2600 oraz Totolink T10, ale ostatecznie decyduje się na Ubiquiti AC AP Lite, co przynosi znaczną poprawę w jakości sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA