logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić mikrokroki w ES-D808/HBS86 dla 86HS80-EC z enkoderem?

Henry(k) 31 Sie 2018 20:13 939 2
REKLAMA
  • #1 17415759
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Witam

Jak powinno się ustawić ilość mikrokroków w tym sterowniku?
    Silnik 2 fazowy 86HS80-EC z inkrementalnym enkoderem 1000 linii.
    Więc ustawia się 1000 mikrokroków czy to nie ma kompletnie jakiegokolwiek znaczenia i im więcej tym lepiej?

O co chodzi. Silnik jak wyżej, ustawione więc 1000 mikrokroków i podczas wolnego ruchu silnik się mocno trzęsie, kolejne kroki są bardzo "twarde" a posuw nie jest płynny (przesuwam liniał zębaty) tylko mocno skokowy.
    Przestawienie DIP-switchami na 6400 mikrokroków drastycznie poprawia sytuację. Posuw jest wolniejszy ale bardzo płynny.
    Nie wiem o co chodzi :cry: . Ten enkoder w silniku to taki pic na wodę tylko?

PS. Step Angle dla tego silnika to 1,8 stopnia co daje... 200 kroków. Już w ogóle nie wiem o co chodzi :roll:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17439017
    Jarik
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 27
    Henry(k) napisał:
    Witam
    Jak powinno się ustawić ilość mikrokroków w tym sterowniku?
    Silnik 2 fazowy 86HS80-EC z inkrementalnym enkoderem 1000 linii.
    Więc ustawia się 1000 mikrokroków czy to nie ma kompletnie jakiegokolwiek znaczenia i im więcej tym lepiej?

Ilość mikrokroków zawsze zależna jest od mechaniki całego układu (silnik+przekładnie). Zawsze jest to balans pomiędzy szybkością a precyzją. Czy próbowałeś dostroić sterownik do silnika z poziomu oprogramowania narzędziowego producenta?

Henry(k) napisał:

O co chodzi. Silnik jak wyżej, ustawione więc 1000 mikrokroków i podczas wolnego ruchu silnik się mocno trzęsie, kolejne kroki są bardzo "twarde" a posuw nie jest płynny (przesuwam liniał zębaty) tylko mocno skokowy.
    Przestawienie DIP-switchami na 6400 mikrokroków drastycznie poprawia sytuację. Posuw jest wolniejszy ale bardzo płynny.
    Nie wiem o co chodzi

To normalne zjawisko jeżeli ilość kroków jest niewłaściwie dobrana do mechaniki. Ile zębów ma koło na silniku krokowym którym napędzasz liniał jeżeli jest to napęd bezpośredni. Przelicz sobie jeden mikrokrok jak przekłada się na przesuw liniowy listwy zębatej, może dla tego 1000 mikrokroków ustawionych pierwotnie jest to za duży skok i dlatego są szarpnięcia.
    Jeżeli 6400 jest zadowalające dla ciebie jeżeli chodzi dokładność ruchów to tak zostaw. Natomiast jeżeli prędkość jest za mała to zwiększ częstotliwość sygnału PUL

Henry(k) napisał:

Ten enkoder w silniku to taki pic na wodę tylko?

To nie pic na wodę. Sterownik może wykorzystywać enkoder jako sprzężenie zwrotne mówiące o tym jaki ruch fizycznie został wykonany. Twojego sterownika nie używałem co prawda ale w instrukcji jest to opisane.

Henry(k) napisał:

PS. Step Angle dla tego silnika to 1,8 stopnia co daje... 200 kroków. Już w ogóle nie wiem o co chodzi :roll:

To jest naturalny skok silnika

WOBIT (to nie reklama, takie używam) robi sterowniki silników krokowych które wykorzystują enkoder w ten sposób i posiadają prosty sterownik ruchu. Umożliwia to napisanie programu który wykona np. ruch zależny od pozycji enkodera.
  • #3 17442405
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Dziękuję za odpowiedź.
    Rozumiem więc, że te proste sterowniki typu ES-D808 nadają się praktycznie wyłącznie do kontroli prędkości obrotowej a nie pozycji. Wbudowana obsługa enkodera ma na celu głównie wykrycie że silnik został przyblokowany gdyż nijak się nie da odtworzyć z rozdzielczością 6,4 krotnie mniejszą niż krok prawdziwej pozycji silnika.
    Jak chcę kontrolować pozycję trzeba więc wybrać sterownik i silnik na taki który ma resolver lub enkoder absolutny oddający pozycję rzeczywistą, ewentualnie enkoder inkrementalny o jakiejś ludzkiej precyzji we współpracy z falownikiem który policzy te impulsy a nie zignoruje jak ES-D808.

Pozdrawiam.
REKLAMA