Bardzo proszę o pomoc krok po kroku.
Chcę uzyskać dostęp zdalny do swojego NAS stojącego za modemem UPC.
Nie interesuje mnie rozwiązanie QuickConnect bo chce to zrobić przez VPN i mapować dysk sieciowy na lokalnej maszynie.
Do tej pory z tego co zrozumiałem czytając opisy:
1. Instaluję Server VPN na NAS, konfiguruję jako IP 10.0.0.0
jako serwer DNS podaje adres modemu UPC 192.168.0.1
2. Ustawiam hasła i protokoły PPPT zszyfrowanie hasła 128-bit
3. Czy modem UPC przepuści mi połączenie VPN czy muszę na nim przekierowywać port 1793 na IP NAS? Ewntualnie czy muszę wyłączać jakieś usługi VPN domyślnie włączone w modemach UPC?
4. Czy muszę dodatkowo uruchamiać usługę DDNS (UPC z tego co wiem ma zmienne IP) i czy mogę to wykonać używając aplikacji DDNS dostępnej w NAS Synology dj213?
Będę wdzięczny za jakiś tutorial kto miał do czynienia z konkretnym przypadkiem UPC i Synology.
Chcę uzyskać dostęp zdalny do swojego NAS stojącego za modemem UPC.
Nie interesuje mnie rozwiązanie QuickConnect bo chce to zrobić przez VPN i mapować dysk sieciowy na lokalnej maszynie.
Do tej pory z tego co zrozumiałem czytając opisy:
1. Instaluję Server VPN na NAS, konfiguruję jako IP 10.0.0.0
jako serwer DNS podaje adres modemu UPC 192.168.0.1
2. Ustawiam hasła i protokoły PPPT zszyfrowanie hasła 128-bit
3. Czy modem UPC przepuści mi połączenie VPN czy muszę na nim przekierowywać port 1793 na IP NAS? Ewntualnie czy muszę wyłączać jakieś usługi VPN domyślnie włączone w modemach UPC?
4. Czy muszę dodatkowo uruchamiać usługę DDNS (UPC z tego co wiem ma zmienne IP) i czy mogę to wykonać używając aplikacji DDNS dostępnej w NAS Synology dj213?
Będę wdzięczny za jakiś tutorial kto miał do czynienia z konkretnym przypadkiem UPC i Synology.