logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zestawić połączenie VPN (lub inne) między dwoma lokalizacjami?

itfreak99 16 Sty 2021 12:37 1530 3
  • #1 19187502
    itfreak99
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem. Wrzucam wam schemat żeby było łatwiej zrozumieć. Chcę móc codziennie łączyć się z Lokalizacji 2 do Lokalizacji 1 24/7 (głównie do serwera NAS Synology DS220+ w celu robienia backupów), myślałem o zestawieniu VPN ale nie da rady bo mam prywatne IP w 1 lokalizacji a do tego dynamiczne :/ no a jakby tego było mało to dostawca blokuje usługi typu DDNS więc całkowicie nie mam pomysłu jak to rozwiązać. Wiem, że jest synology quickconnect ale nie wiem na ile to bezpieczne w porównaniu do zestawienia połączenia P2P. Jak wy byście to ogarnęli na moim miejscu?

Jak zestawić połączenie VPN (lub inne) między dwoma lokalizacjami?
  • #2 19188351
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2493
    Masz trzy wyjścia:
    1. Dogadać się z operatorem radiowym i uzyskać publiczny adres IP, najlepiej już na Twój router wewnętrzny. Potem robisz standardowy VPN.
    2. Dogadać się z operatorem radiowym i przekierować jeden z porów publicznych do Twojego routera. Router zmieniasz na coś z OpenVPN i stawiasz na nim serwer VPN. OpenVPN dobrze sobie radzi z przekierowanymi portami.
    3. Wykupić VPS z publicznym IP i zestawić dwa tunele do niego. Po jednym tunelu z każdej sieci.

Jak nie masz ważnych plików, to chmura synology też da radę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19188940
    itfreak99
    Poziom 2  
    @U.P. mam VPS z publicznym IP, jak to zestawić? Mam tam zainstalowany serwer OpenVPN jak ogarnąć ten temat żeby się łączyć Punkt-Punkt żeby czasem mi ktoś danych nie wykradł gdyby "przypadkiem" wbił się na ten VPS?
REKLAMA