logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG TV i Soundbar - Problem z wyswietlaniem menu soundbara

rozgrywajacy 11 Wrz 2018 20:22 3939 3
REKLAMA
  • #1 17435554
    rozgrywajacy
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Posiadam tv LG 55UJ6307 i soundbar LG LAS655K.
    Podłaczylem soundbar do tv przez kabel hdmi (w tv w gniazdo hdmi arc).
    Udalo mi sie skonfigurowac i jest dzwiek, a nawet przy uzyciu Simplinka - Magic Remote wlacza i wylacza soundbar wraz z tv.
    Mam problem. Po nacisnieciu na pilocie od soundbara przycisku home tv przelacza sie na lacze hdmi2 ( tam gdzie podlaczylem) wyswietla sie logo Lg i nagle obraz robi sie czarny i tv wyswietla info o braku sygnalu. Po przelaczeniu na hdmi1 na soundbarze pojawia sie arc i znow dziala.
    Przez to nie mam dostepu do wiekszosci opcji jak i odtwarzania filmow z usb.
    Mam tez podlaczony dysk usb do tv i po podlaczeniu soundbara po uruchomieniu tv pojawia sie komunikat ODLACZ I PODLACZ DYSK USB PONOWNIE. Nigdy czegos takiego nie bylo wczesniej. Musialem odlaczyc dysk zeby nie wyskakiwal komunikat.
  • REKLAMA
  • #2 17436133
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    rozgrywajacy napisał:
    Po nacisnieciu na pilocie od soundbara przycisku home

Tutaj tkwi sedno problemu.
    Jeśli TV i sound-bar zostały prawidłowo skonfigurowane tj. SimpleLink i ARC włączone są w obu urządzeniach, to kolega nie powinien używać pilota od sound-bar.
    Wszelakie operacje w menu sound-bar czy włączanie jakiś funkcji tego urządzenia, powinno było być możliwe za pomocą pilota telewizora.
    Proszę rozejrzeć się w ustawieniach HDMI lub SimpLink telewizora - powinny były byc tam opcję przełączenia się na sterowanie czy włączenie/wyłączenie funkcji sound-bar.

Cała idea SimpLink polega właśnie na tym - jeden pilot do sterowania paroma urządzeniami.
    Powinno to było być ułatwione, bo oba urządzenia są tej samej firmy.

I moja prywatna sugestia. Przy tego rodzaju połączeniach (tutaj SimpLink i ARC):
    - urządzenie odtwarzające ARC (tutaj sound-bar) pozostawić tylko do odtwarzania dźwięku
    - wszelkie inne dodatkowe sprawy np. USB, DLNA itp. przenieść do telewizora.
    Unika się w ten sposób chaosu i pewnych problemów związanych z technologią HDMI.
  • REKLAMA
  • #3 17436185
    rozgrywajacy
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Szukalem wszedzie opcji do wlaczenia menu soundbara za pomoca Magic Remote i nigdzie nie moglem znalezc.
    Dlatego zresetowalem Magic Remote zeby nie byl sparowany z TV i uzywalem tylko pilota od soundbara i te same efekty, menu nie moze wystartowac.
    W podgladzie zrodel wejsciowych HDMI 2 na tv jest na szaro ale soundbar dziala.
    Szukalem wszedzie na necie podobnych problemow i czy mozliwe jest problem z hdcp?
    A dysk usb podlaczony byl do tv i odkad podlaczylem soundbar przy odpalaniu tv i soundbara pojawia sie ten komunikat
  • #4 17436220
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Moim zdaniem kolega powinien rozważyć alternatywne rozwiązanie:
    - zlikwidować ustawienia SimpLink i ARC
    - zostawić połączenie HDMI -> odtwarzanie z USB w sound-bar
    - połączyć TV i sound-bar przewodem optycznym - efekt dźwiękowy będzie taki sam

Przy takim ustawieniu/połączeniu TV i sound-bar nie będą wpływały na siebie.
    Nie powinno być kłopotu z dyskiem podłączonym do USB w telewizorze.

Tak jak pisałem uprzednio, technologia HDMI jeszcze nie działa perfekcyjnie.
REKLAMA