logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soundbar LG + TV LG - połączenie przez HDMI - brak dźwięku

Swarog85 17 Sie 2015 18:01 18111 4
REKLAMA
  • #1 14927622
    Swarog85
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Cześć,

dziś zakupiłem soundbar LG NB3740. Podłączyłem go do TV LG 32LN575S pod wejście hdmi arc. Kabel - jeśli wierzyć zapewnieniom producenta - obsługuje zwrotny sygnał audio. W soundbarze, jak i w tv niby wszystko ustawione tak jak trzeba, tj. w TV głośnik zewn. hdmi arc, simplink aktywny w soundbarze. Soundbar poprawnie odtwarza filmy, jak muzykę z pendrive'a - tj. odtwarzając film z poziomu soundbara obraz wyświetla się na ekranie TV, problem leży w tym, że tego, co leci w TV, nie słychać na soundbarze. Dodam, że do TV podłączony przez hdmi jest również Netia Player. Nie mam już pomysłów na rozwiązanie tej sytuacji. Jakieś sugestie od Was?

aktualizacja: miałem wyłączone simplink w tv - po włączeniu nadal brak dźwięku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14928692
    Swarog85
    Poziom 8  
    Kabel toslink - optyczny, tak? Ostatecznie udało się podłączyć hdmi arc - wystarczyło wyciągnąć wtyczki hdmi od soundbara i dekodera, po ponownym włożeniu wtyczek wykryto urządzenie simplink a soundbar wszedł w tryb arc. Rzecz w tym, że stan ten trwa dopóki nie zostanie wyłączone jedno z trzech urządzeń, tj. soundbar, dekoder bądź tv. Po ponownym włączeniu trzeba znowu wyciągać wtyczki hdmi. Chyba jednak nie mam wyjścia i muszę dźwięk puścić przez kabel optyczny, a nie hdmi.
  • REKLAMA
  • #5 14941011
    Swarog85
    Poziom 8  
    Kabel optyczny podłączony, wydawało się, że problem rozwiązany, ale za to pojawił się nowy :/ Dźwięk odtwarzany jest poprawnie, ale w przypadku słuchania muzyki z YouTube'a dźwięk zanika każdorazowo, gdy pojawia się przerwa wynikająca z przeskakiwania utworów na playliście - tj. gdy kończy się jeden utwór i zaczyna odtawrzać się kolejny z playlisty, wówczas dźwiek zanika. Powraca gdy przesunie się suwak odtwarzania w dowolny punkt bądź ponownie jako źródło dźwieku wybierze się "optical". Podobny problem wystąpił również podczas odtwarzania filmu z pendrive'a podłączonego do tv - dwukrotnie zanikał dźwięk, powracał gdy ponownie ustawiło się opcję "optical". Rozwiązaniem byłoby odtwarzanie wszystkiego z poziomu soundbara, tj. z aplikacji YouTube (szczerze mówiąc nie za bardzo ją lubię - wolę puszczać muzykę z YT, którego odpalam w przeglądarce telewizora), a pendrive'a z filmami wpinać nie do TV, a bezpośrednio do soundbara (oprócz kabla optycznego, soundbra połączony jest także poprzez HDMI, więc przesyła obraz do TV). Jednak powyższe rozwiązanie jest mało komfortowe. Próbowałem różnych opcji - włączałem/wyłaczałem simplink/arc (skoro dźwięk idzie po optycznym to arc jest niepotrzebne), zmieniałem w TV opcje dźwięku - sprawa ma się podobnie zarówno przy opcji "głośnik zewn. optyczny/hdmi arc", jak i "synchronizacja dźwięku LG".
REKLAMA