logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o przystawce TIG z Allegro, czy warto kupić?

pstrans 28 Sie 2005 20:03 4345 5
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 1772847
    kaaktus
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    scalaki zatarte ale wygląda na to ze u209 steruje triak a impulsy podaje jakiś CMOS
  • REKLAMA
  • #3 1774586
    kaaktus
    Poziom 13  
    Spawanie elektrodami rewelacja udało mi się położyć spaw długości 5cm elektrodą 3,25 na blaszkę 1,3mm ! metoda MIG łudziłem się ze elektronika nadrobi niedopasowanie transformatora niestety lipa nie da się spawać tą metodą TIG + czysty argon sart przez pocieranie elektrodą łuk powstaje tylko wtedy kiedy jest ustawiony prąd max i minimalne impulsy ale jest zbyt duża moc łuk nie wygasał nawet przy 2cm praktycznie nie da się spawać „drobnicy” mam nadzieje ze jonizator to ustabilizuje bo w tym układzie nie ma mowy o idealnych spawach ale pewnie to jest ogólny problem a nie tej przystawki a jeszcze jedno układ przeciwzwarciowy nie działa i nie da się go ustawić a stabilizator 12v powinien mieć radiator bo sie gotuje w zestwie brak potencjometrów
  • REKLAMA
  • #4 1776418
    pstrans
    Poziom 11  
    Ja raczej jestem spawalnikiem niż elektronikiem, więc uważam, że spaw na bl 1.5mm eletrodą 3.25, żeby nie wiem jaki kiepski był, to jest sukces. Na 100% powinna byś dziura na dziurze przy takiej grubości blachy. Martwi mnie trochę to zajarzanie łuku, które opisujesz, ale może jonizator załatwił by sprawę. Brak potencjometrów to "pikuś" jeżeli miałoby to działać poprawnie.
    Pozdrawiam i może ktoś jeszcze miał do czynienia z tą przystawką. Proszę o ewentualne uwagi.
  • REKLAMA
  • #5 1776614
    hajko1
    Poziom 14  
    Niestety, muszę Państwa zmartwić, blcha o grubości 1,5 mm to już dość gruby detal, osobiście spawałem zwykłą spawarką transformatorową 250A blachę o tej grubości (przy pomocy elektrody 3,25mm) na długości 3 m(oczywiście odcinkami po 10-15cm) i nie ma mowy o żadnych dziurach, tak naprawdę problemy zaczynają się od 1mm grubości.
  • #6 1779168
    kaaktus
    Poziom 13  
    Dodam ze moja spawarka wcześniej wypalała dziury poza tym spawanie impulsami jest bardzo komfortowe i nie ma co porównywać do zwykłej spawarki spawa się bardzo miękko i robi to wrażenie ja spawam często migomatem wiec mam porównanie ale MIG ani MMA nie dorówna spawom TIGa wiec prace trwają jak będą jakieś efekty to się pochwale
REKLAMA