logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd GRUB po instalacji Linux Mint 19

zuroslawski 17 Wrz 2018 19:35 6312 3
REKLAMA
  • #1 17445707
    zuroslawski
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam

Mam problem z GRUB po instalacji Linux Mint 19. Ustaliłem 3 partycje: root, home i swap. Przed instalacją pojawia mi się komunikat:

Błąd GRUB po instalacji Linux Mint 19

Instalacja przebiega poprawnie, następuje uruchomienie ponowne komputera i kolejny komunikat:

To nie jest mój pierwszy Linux na komputerze bo wypróbowałem już wiele wersji, ale po instalacji Minta za każdym razem wyskakuje taki komunikat. Jak można to naprawić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17445776
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Z tego co widać to prawdopodobnie chcesz mieć do wyboru Windows i Mint 19 a Windows jest zainstalowany w trybie UEFI - analogiczny problem jak tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3404462.html#16864421

Nośnik instalacyjny Mint 19 64-bit też trzeba wystartować i instalować w trybie UEFI...

Dodano po 1 [minuty]:

BTW:
    Jeśli tuż po wystartowaniu pokaże się takie okno z odliczaniem to Mint został wystartowany w trybie Legacy (trzeba coś nacisnąć aby pokazać menu):

a jak takie to UEFI:
  • REKLAMA
  • #3 17445781
    zuroslawski
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Ok, dzięki wielkie. Faktycznie może być to rozwiązanie. Zaraz wypróbuje i zobaczymy czy podziała :)

Dodano po 10 [godziny] 52 [minuty]:

Zainstalowałem w trybie UEFI i wszystko działa poprawnie. Dziękuję za radę. Jeszcze jedno pytanie czy miałbym możliwość poprawnego zainstalowania Linuxa w tryb Legacy? I czym to się w ogóle różni od siebie?
REKLAMA