logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reset BIOSu w laptopach Fujitsu-Siemens - jak przywrócić wyświetlanie?

MES Mariusz 28 Sie 2005 23:14 57933 5
REKLAMA
  • #1 1772716
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Czy laptopy mają reset BIOSu (zworka)?

Mi się coś niedobrego stało. Na matrycy się nic nie wyświetla, a sprzęt dziwnie się zachowuje. Ostatni raz działał w trybie s-wideo out (na TV). Nie dał się przełączyć do trybu normalnego. Po zamknięciu systemu guzikiem i próbie uruchomienia matryca nie zaświeca się i nie słychać prawidłowego ładowania systemu. Coś się stało i trudno powiedzieć co.

Ściągnąłem bios ze strony http://www.fujitsu-siemens.com/support/downloads_1.html i stworzyłem coś, co chyba jest bootowalną dyskietką.

Pytanie. Czy laptopy posiadają jakiś sprzętowy reset biosu typu zworka w standardowych PC?
  • REKLAMA
  • #2 1773023
    valarian
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Nie wiem, czy to nie jest zalezne od modelu. Mysle, ze upgrade BIOSu by tu pomogl. Osobiscie mam Toshibe Portege 7020CT i znalazlem w niej oprocz opcji zmiany BIOSu, tez cos, co bylo opisane jako reset.. Ale gdzie i jak to znalazlem to nie pamietam, bo to bylo jakis czas temu... Poszukaj na stronie producenta BIOSu, laptopa itp...
  • REKLAMA
  • #3 1773450
    krzydan
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Jeżeli chcesz dokonac resetu sprzętowego to:
    1. odłacz zasilacz
    2. Wyjmij baretię główną
    3. odłacz bateryjke wewnętrzną - czasmi trzeba trochę rozkręcic laptop.
    i reset biosu wykonany

Musisz też mieć to na uwadze, jeżeli laptop posiada hasło supervisora to po resecie bedziesz musiał je podać.
    Może też być wymagane hasło do dysku.
  • REKLAMA
  • #4 1773516
    Rafał_G
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Niektóre laptopy nie maja bateryjki i zworki do resetowania (np. Toshia Satelite Pro) do niej jest potrzeby klucz pod LPT (taka zworka) musiałem z tego skorzystać jak ktoś założył hasło do biosu. W razie co ten temat jest opisany na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #5 1777547
    holuan
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    a ja bym proponowal kombinacje klawiszy do przelaczenia miedzy wyjsciem tv a matryca, np u mnie (ibm t23) klawisz funkcyjny+ f7. NIE MA ZWORKI CZYSZCZACEJ BIOS W LAPTOPIE!
  • #6 1779102
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Po problemie.
    Skończyłem o drugiej w nocy tego samego dnia, którego zapoczątkowałem tego posta.
    Rozebrałem go do ostatniej śrubki (laptopa, nie posta), po skręceniu została mi tylko jedna (śrubka), a więc rewelacja ;-)

Postanowiłem odnaleźć zworkę resetu biosu.
    Zworki nie było. Wystarczyło wyciągnąć na kilka minut baterię.
    Aby jednak wyjąć baterię, trzeba było zdjąć... radiator z procesora.

Poniżej zamieszczam sesję zdjęciową.
    Model Fujitsu&Siemens AMILO M 6100.

Moderowany przez tremolo:

Jesteś chyba pytającym w tym temacie - wypadało by wszelkie rzeczy związane z tematem dawać bez prowizji! Odjęto 12 punktów za ściągnięte pliki przez userów. Część załączników skasowano.

Reset BIOSu w laptopach Fujitsu-Siemens - jak przywrócić wyświetlanie?Reset BIOSu w laptopach Fujitsu-Siemens - jak przywrócić wyświetlanie?
REKLAMA