Witam serdecznie, posiadam w mieszkaniu w bloku instalację elektryczną, która składa się z trzech obwodów w mieszkaniu i na korytarzu jest zabezpieczenie główne - typowa instalacja dla mieszkań w blokach. Nie mogę zrozumieć następującej sytuacji, kiedyś w mieszkaniu na tych trzech obwodach miałem zainstalowane bezpieczniki automatyczne wciskane o charakterystyce L 16A, a na korytarzu bezpiecznik topikowy 25A szybki (gF). Bardzo wiele razy zdarzały się w mieszkaniu zwarcia i za każdym razem selektywność zabezpieczeń była zachowana, jeszcze nigdy się nie zdarzyło aby z bezpiecznikiem automatycznym wybiło zabezpieczenie główne topikowe 25A. Jednak odkąd wymieniłem po remoncie mieszkania bezpieczniki w mieszkaniu na wyłączniki nadprądowe B16 to niestety, ale za każdym razem kiedy zrobię zwarcie w mieszkaniu to oprócz bezpiecznika B16 wywala mi też zabezpieczenie główne 25A na korytarzu. Jest to niestety bardzo uciążliwe. Czy w takim przypadku zmiana zabezpieczenia głównego topikowego 25A na wkładkę topikową zwłoczną 25A (gG) pozwoliłoby na zachowanie selektywności podczas zwarć? Doszedłem jednak do wniosku że starsze bezpieczniki automatyczne L16A były szybsze od nadprądowych B16 i dlatego zachowana była bardzo dobra selektywność. Czy bezpieczniki automatyczne wciskane mają w ogóle jakieś charakterystyki, bo niestety wszędzie spotykam tylko L . Z góry bardzo Wam dziękuję za pomoc, pozdrawiam