logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak selektywności w przypadku bezpiecznika Bi i wyłącznika instalacyjnego.

spojler15 30 Maj 2011 17:41 5386 7
REKLAMA
  • #1 9559972
    spojler15
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, podczas ostatniego zwarcia w mieszkaniu zadziałał bezpiecznik topikowy, przedlicznikowy na klatce schodowej 25A. W mieszkaniu mam 4 wyłączniki instalacyjne C10( oświetlenie) C10 ( gniazda ) C16( gniazdo na pralkę) oraz C16 ( gniazda w kuchni ). Dlaczego zatem nie zadziałał wyłącznik, tylko bezpiecznik topikowy?? Zastanawiałem się nad wymianą wyłączników na charakterystykę B. Czy to może mieć wpływ na poprawę selektywności zabezpieczeń?
  • REKLAMA
  • #2 9560003
    michalekk1
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    Czemu bezpieczniki są o charakterystyce C?
  • REKLAMA
  • #3 9560010
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 289
    spojler15 napisał:
    Witam, podczas ostatniego zwarcia w mieszkaniu zadziałał bezpiecznik topikowy, przedlicznikowy na klatce schodowej 25A. W mieszkaniu mam 4 wyłączniki instalacyjne C10( oświetlenie) C10 ( gniazda ) C16( gniazdo na pralkę) oraz C16 ( gniazda w kuchni ). Dlaczego zatem nie zadziałał wyłącznik, tylko bezpiecznik topikowy?? Zastanawiałem się nad wymianą wyłączników na charakterystykę B. Czy to może mieć wpływ na poprawę selektywności zabezpieczeń?

Powodem może być albo naturalne zestarzenie wkładki, albo zbyt duże prądy zwarciowe, przy których nawet wkładka topikowa nie będzie zapewniała selektywności. Oczywiście zakładam, że zastosowana wkładka była wkładką zwłoczną.
    Najlepszym wyjściem z tej sytuacji, lecz także niestety najdroższym jest zastosowanie wyłącznika selektywnego, który po za ceną ma w zasadzie same zalety.

Zastosowanie wyłączników nadmiaroprądowych o charakterystyce B nic nie zmieni, aczkolwiek w Twoim wypadku właśnie takie wyłączniki powinny zostać użyte. Zastosowanie w tym wypadku wyłączników o ch-ce C mija się z celem.
  • #4 9560710
    spojler15
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Wyłączniki są o charakterystyce C ponieważ nie miałem do nabycia innych, wiem że jest to błąd. A czy wymiana wyłączników na charakterystykę B i bezpiecznika topikowego na większy prąd znamionowy od 25A poprawi selektywność?
  • #5 9560806
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 289
    spojler15 napisał:
    Wyłączniki są o charakterystyce C ponieważ nie miałem do nabycia innych, wiem że jest to błąd. A czy wymiana wyłączników na charakterystykę B i bezpiecznika topikowego na większy prąd znamionowy od 25A poprawi selektywność?

Już pisałem, że zmiana ch-ki wyłączników nic nie zmieni w tym wypadku, aczkolwiek jest wskazana. Zwiększenie prądu wkładki topikowej teoretycznie może pomóc, jednakże wiąże się to z potrzebą zwiększenia mocy, bo od tego zależy wartość prądu zabezpieczenia przedlicznikowego.
    Polecam zastanowić się nad zakupem wyłącznika selektywnego. Jest to dość spory wydatek, ale jednorazowy:
    http://www.hager.pl/rozdzial-energii/aparatur...jaca/aparatura-modulowa/wylacznik-sls/763.htm
  • REKLAMA
  • #6 9560841
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 292
    Wiele zależy od wartości prądu zwarciowego. Zakładając jednak, że jest on mniejszy od 0,8 kA, to zgodnie z tabelą podaną przez Legrand-a, dla zachowania selektywności dla wyłącznika C10 należałoby zainstalować wkładkę topikową gG (gL) 35A
  • #7 9572887
    wydmy
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Miniax napisał:
    Polecam zastanowić się nad zakupem wyłącznika selektywnego. Jest to dość spory wydatek, ale jednorazowy:
    http://www.hager.pl/rozdzial-energii/aparatur...jaca/aparatura-modulowa/wylacznik-sls/763.htm

Skoro popłynął prąd zwarciowy, to w czym akurat powyższy wyłącznik o ch.E jest lepszy od wyłącznika o ch.B ? Spoglądając na charakterystyki można wysnuć wniosek, że B zadziała szybciej.
  • REKLAMA
  • #8 9573462
    pm.001
    Specjalista elektryk
    Ocena: 49
    Witam
    No nie wiem czy kolega nie przeoczył słowa "selektywny". :cry:
    Jeśli parametry techniczne niewiele podpowiadają to proponuję porównać ceny i może wówczas będzie łatwiej znaleźć różnicę pomiędzy "wyłącznikiem instalacyjnym" a "wyłącznikiem instalacyjnym selektywnym"
    pozdrawiam
    pm001

Podsumowanie tematu

✨ Podczas zwarcia w mieszkaniu zadziałał bezpiecznik topikowy 25A, a nie wyłączniki instalacyjne C10 i C16. Użytkownik zastanawia się nad wymianą wyłączników na charakterystykę B w celu poprawy selektywności zabezpieczeń. Odpowiedzi wskazują, że zmiana charakterystyki wyłączników na B nie poprawi selektywności, ale jest zalecana. Zwiększenie prądu wkładki topikowej może teoretycznie pomóc, jednak wymaga to zwiększenia mocy. Proponowane jest zastosowanie wyłącznika selektywnego, który, mimo wyższych kosztów, oferuje lepsze zabezpieczenie. Warto również zwrócić uwagę na wartości prądów zwarciowych, które wpływają na dobór odpowiednich wkładek topikowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA