logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Z500 - Ładuje Baterie do 60% i nie ładuje.

John Cena 19 Wrz 2018 08:23 2460 13
  • #1 17448439
    John Cena
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam.
    Posiadam Laptopa Lenovo Ideapad Z500.
    Mam pewny problem z tym Laptopem że nie ładuje.
    Nie wiem co się stało ale bateria w Laptopie ładuje do 60% i już potem nie ładuje i po odpięciu ładowarki wytrzymuje tylko 3min bateria i laptop gasi, więc zakupiłem baterie do niego nową i oryginalną i po zamontowaniu, objaw jest taki sam jak na starej bateri.
    Nie wiem co się stało, i nie wiem jak to naprawić.
  • #3 17448646
    John Cena
    Poziom 7  
    Zasilacz jest dobry skoro ładuje do 60% a wiecej już nie ładuje, a trzyma laptopa pod ładowarką.
  • #4 17448713
    madar
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Wyłącz tryb oszczędzania baterii.
  • #5 17448789
    John Cena
    Poziom 7  
    ja mam cały czas ustawione Zrównoważony (zalecane)
  • #6 17448833
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    Podaj numer FRU baterii, w tych bateriach często wysiada jedno ogniwo. Zamieść screeny z programu batterymon: info -> battery information. Czy używałeś programu od lenovo, power managera do kalibracji baterii ? Tych programów nie powinno się używać, mogą uszkodzić baterie. Wg mnie bateria do wymiany lub regeneracji.
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500
  • #8 17448888
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Jak to się nie da nic sprawdzić ? Screeny z batterymon powiedzą dużo, jeśli pojemność full charge capacity jest już zbyt niska to bateria nadaje się tylko do wymiany lub regeneracji.
    Konto firmowe:
  • #9 17449043
    John Cena
    Poziom 7  
    No tak.
    Tylko że na starej bateri ładowanie mam do 60% i koniec pisze nie ładuje, a wczoraj dostałem nową baterie i po podpięciu jej to samo jest że do 60% laduje i juz mowi że nie ładuje a bateria nowa.

Dodano po 11 [minuty]:

Tutaj daje po niżej screen z batterymon.Lenovo Z500 - Ładuje Baterie do 60% i nie ładuje.
  • #10 17449360
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Przepraszam, nie doczytałem część o nowej baterii, że na niej jest tak samo. Faktycznie, od 60% ładowanie stoi. Jaki masz zasilacz w tym laptopie ? Jakie jest napięcie na nim podane i jaka wydajność prądowa ? Jakie są też te parametry na tabliczce znamionowej laptopa ? Zasilacz oryginał czy zamiennik ? Zmierz napięcie na wtyczce.
    Konto firmowe:
  • #12 17452065
    John Cena
    Poziom 7  
    krzychu1985^ napisał:
    Przepraszam, nie doczytałem część o nowej baterii, że na niej jest tak samo. Faktycznie, od 60% ładowanie stoi. Jaki masz zasilacz w tym laptopie ? Jakie jest napięcie na nim podane i jaka wydajność prądowa ? Jakie są też te parametry na tabliczce znamionowej laptopa ? Zasilacz oryginał czy zamiennik ? Zmierz napięcie na wtyczce.

1. Jaki masz zasilacz w tym laptopie ?
    Zasilacz mam oryginalny Lenovo co widać po niżej zdjęcie.

2. Jakie jest napięcie na nim podane i jaka wydajność prądowa ?
    Wszystkie parametry są podane na zdjęciu zasilacza.

3. Jakie są też te parametry na tabliczce znamionowej laptopa ?
    Wszystkie parametry są podane na zdjęciu pod spodu laptopa.

4. Zasilacz oryginał czy zamiennik ?
    Oryginalny, był kupiony z zestawem laptopa.

5. Zmierz napięcie na wtyczce.
    Zmierzyłem napięcie i są takie same wartości jak podane na zasilaczu, czyli zasilacz okazuje się być dobry.

Lenovo Z500 - Ładuje Baterie do 60% i nie ładuje.Lenovo Z500 - Ładuje Baterie do 60% i nie ładuje.
  • Pomocny post
    #13 17452309
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Kolega madar pokazał screen z ustawieniami z Energy Managment. Może masz zablokowane ładowanie do 60% ? Zacznijmy od tego czy masz zainstalowany ten program ?
    Konto firmowe:
  • #14 17453013
    John Cena
    Poziom 7  
    Dziękuje za pomoc, jednak sterownik o którym wogóle nie wiedziałem że takie opcje do ładowania baterii są potrzebne pomógł.
    Dziękuje jeszcze raz za pomoc.
    Temat uważam za zamknięty.
    Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Lenovo Ideapad Z500, który ładuje baterię tylko do 60% i nie działa po odłączeniu zasilania. Po wymianie baterii na nową, objaw pozostał ten sam. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie zasilacza, wyłączenie trybu oszczędzania energii, a także podanie numeru FRU baterii oraz użycie programu BatteryMon do analizy stanu baterii. Ostatecznie, problem został rozwiązany poprzez zainstalowanie odpowiednich sterowników do zarządzania energią, które mogły blokować ładowanie powyżej 60%.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA