logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice Robus 1000 - brak reakcji na stop z pilota SMILO bez zbliżenia

jumper11 19 Wrz 2018 19:51 1308 12
  • #1 17449514
    jumper11
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam,

Mam dziwny objaw przy napędzie Nice Robus 1000, po naciśnięciu przycisku pilota brama normalnie zamyka się lub otwiera, ale jak nacisnę przycisk jeszcze raz jak brama jest w ruchu to się nie zatrzymuje (jest zaprogramowana Otwiera-stop-zamyka-stop), ale jak zbliżę pilota do centralki w napędzie to wtedy działa zatrzymanie (brama poprawnie się zatrzymuje).
    Nie wiem co może być problemem, czy może centrala czy radioodbiornik?
    Napęd nie jest nowy.

Centrala: RBA3
    Pilot: SMILO - 2 kanałowy

Czy ktoś się spotkał już z takim problemem?
  • #2 17449573
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    spróbuj wykasować odbiornik i zaprogramować go drugim sposobem czyli przyciski w pilocie - dedykowane.
  • #3 17449606
    jumper11
    Poziom 7  
    A jak wykasować odbiornik? Jest w instrukcji?
    A jaki to jest 2 sposób programowania? Te piloty programowałem przez naciśnięcie przycisku w radioodbiorniku i pilota.
  • #4 17449946
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 950
    tmtch napisał:
    spróbuj wykasować odbiornik i zaprogramować go drugim sposobem czyli przyciski w pilocie

Myślę, że nie tędy droga skoro
    jumper11 napisał:
    jak zbliżę pilota do centralki w napędzie to wtedy działa zatrzymanie (brama poprawnie się zatrzymuje)
    . Wg powyższego nadajnik jest zaprogramowany poprawnie tylko jest kłopot z zasięgiem (pracujący silnik zakłóca poprawne działanie).
    Najpierw sprawdziłbym baterię w pilocie a później antenę.
  • #5 17450066
    jumper11
    Poziom 7  
    Pilot jest nowy (nie zakładam, że są słabe baterie - otwiera bramę z 15m - oczywiście podmienię na nową w celu sprawdzenia), Antena z lampą jest kupiona nowa (uniwersalna o ile się nie mylę Proxima, nowy kabel koncentryczny).
    Po odpięciu anteny objaw jest taki sam.
    A silnik może zakłócać pracę nadajnika? Jak to mogę wykluczyć? Czy może coś innego?

Dodano po 6 [godziny] 42 [minuty]:

A czy można zastosować jakiś "filtr przeciwzakłóceniowy"?
    Coś można na to poradzić?

Dodano po 31 [minuty]:

Z tego co teraz czytam po sieci, to może coś zakłócać sygnał, ale dlaczego nie zakłóca pierwszego naciśnięcia tylko drugie (zatrzymanie bramy)?

Dodano po 6 [godziny] 35 [minuty]:

Jeszcze jedno, nie wiem czy istotne: Kabel koncentryk, który zamontowałem to nie był RG58, bo takiego nie mieli na hurtowni elektrycznej, tylko kupiłem 75 Ohm - 3m. Pan powiedział, że za krótki kabel, żeby mogły być jakieś straty w porównaniu do RG58.
  • #6 17451449
    Marek J.
    Czy odbiornik smilo jest oryginalny Nice (wtykany w otwór w centrali RBA3)?
  • #7 17451872
    jumper11
    Poziom 7  
    Tak, oryginalny
  • #8 17456062
    jumper11
    Poziom 7  
    Jakieś pomysły?
    A czy podpięcie zewnętrznego radioodbiornika np. proxima (mały żółty) rozwiązało by problem?
    Jeżeli by to mogło pomóc to czy lepiej to zamontować przy silniku (tylko czy dalej nie będzie zakłóceń?) czy np. mógłbym to zamontować w skrzynce w garażu (garaż mam niedaleko bramy) ?
  • #9 17457161
    Marek J.
    Objaw ciężki do zdiagnozowania "na odległość"...
    Może być uszkodzony moduł odbiorczy
    Oczywiście warto spróbować z zewnętrznym odbiornikiem. Najpierw zamontować tam gdzie najwygodniej czyli w automacie, a jeśli nie zda to egzaminu próbować w tej drugiej lokalizacji...
  • #10 17461020
    jumper11
    Poziom 7  
    Ok, to podłączę sterownik zewnętrzny i dam znać.
    A w jakim trybie mam ustawić ten sterownik, konkretnie do sterowania Robusem 1000 - Monostabilny czy bistabilny?
    I z tego co patrzę na instrukcję to: NO ze sterownika zewn. mam podłączyć do PP, a NC do STOP? Dobrze to rozumiem?:)
  • #11 17461061
    Marek J.
    Źle rozumiesz. Podłączasz tylko NO z PP. Ustawiasz tryb monostabilny .
  • #12 17461084
    jumper11
    Poziom 7  
    Ok, Dzięki:) Takiej odpowiedzi potrzebowałem :)
    Jak podłączę to dam znać jaki efekt.

Dodano po 6 [minuty]:

Jeszcze jedno, bo widzę w instrukcji coś o "monostabilny czasowy" - mam ustalać jakieś czasy w "s" ?
  • #13 17461230
    Marek J.
    Możesz ustawić tdjn (tak długo jak naciskasz) lub jeśli chcesz "czasowy". Ustaw czas zwarcia przekaźnika na 1s.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z napędem Nice Robus 1000, polegający na braku reakcji na przycisk stop z pilota SMILO, gdy brama jest w ruchu. Zauważa, że zatrzymanie działa tylko przy zbliżeniu pilota do centralki RBA3. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wykasowanie i ponowne zaprogramowanie odbiornika, sprawdzenie baterii w pilocie oraz anteny. Użytkownik wymienia, że antena i kabel koncentryczny są nowe, a problem może być spowodowany zakłóceniami sygnału. Proponowane jest również podłączenie zewnętrznego odbiornika, co może pomóc w rozwiązaniu problemu. Użytkownik pyta o sposób podłączenia zewnętrznego sterownika oraz tryb jego ustawienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA