logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenosić wiersze, gdy w kolumnie pojawi się wartość? Excel i Arkusze.

piotrekswiderek 21 Wrz 2018 12:38 462 3
REKLAMA
  • #1 17452349
    piotrekswiderek
    Poziom 2  
    Mam następujący problem.
    Chciałbym aby Excel przenosił całe wiersze do nowego Arkusza jeżeli w kolumnie E pojawi się wartość.
    Poradziłem sobie z problemem na ten moment tak, że stworzyłem formułę <jeżeli> w kolumnie A która daje wartość "1" jeżeli wpiszę ilość w kolumnie E (większą niż 0). Potem całość filtruje (wyrzucam wartości "0" z kolumny A) i kopiuję do kolejnego arkusza - tak jak w załączonym pliku (niestety i tak pojawia się błąd z ponieważ zmienia się lokalizacja G41 i G42).
    Czy proces pojawienia się wierszy z wartością "1" w Arkuszu 1 może być automatyczny ?
    Załączniki:
    • Oferta - szablon .xlsx (17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17453544
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8261
    Witaj. Może być. Nie do końca zobrazowałem sobie, jak Kolega dokładnie chce to robić, ale wydaje mi się, że odpowiednie makro powinno załatwić sprawę.

Za pomocą makro możliwe jest śledzenie zmian w arkuszu, możliwe jest też wykonywanie dowolnych czynności (jak choćby kopiuj/wytnij/wklej/usuń) na wierszach.
  • REKLAMA
  • #3 17453672
    piotrekswiderek
    Poziom 2  
    To już wiem, niestety nie mam pojęcia o makro... próbowałem bazować na kilku plikach z tego forum (były wątki o przenoszeniu danych) ale nic z tego. Nie ma podobnego przypadku który idealnie podpasuje do mojej wizji.
  • #4 17453683
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8261
    Zawsze można wykorzystać rejestrator makr i zobaczyć, jaki kod on produkuje. Dla mnie opis problemu jest niestety niezbyt precyzyjny, więc ciężko mi po jego przeczytaniu zaproponować cokolwiek sensownego.
REKLAMA