logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja telefonów IP AVM Fritz Mini WLAN bez FritzBoxa dla połączeń wewn.

marcin009988 22 Wrz 2018 18:28 4374 36
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się skonfigurować bezprzewodowe telefony IP tak, aby dzwoniły tylko między sobą po LAN, bez FritzBoxa i bez dostępu do internetu?

Bez FritzBoxa nie ustawisz Fritz!Mini WLAN sensownie do rozmów tylko wewnętrznych; te słuchawki wymagają FritzBoxa, a w praktyce Wi‑Fi w nich działało bardzo słabo [#17457286][#17457794] Najprostsze działające podejście to lokalny PBX w sieci LAN i telefony lub bazy SIP z obsługą SIP Direct IP Calling; FritzBox może pełnić rolę takiej prostej centrali, a w Gigaset jako registrar wpisuje się IP interfejsu LAN FritzBoxa [#17454994][#17469492][#17612493] Do takiego zastosowania lepiej celować w DECT niż w Wi‑Fi, bo bezprzewodowe słuchawki SIP na Wi‑Fi okazały się zawodne, a tańsze modele Gigaset nie obsługują bezpośrednich połączeń IP [#17455561][#17454994] Jeśli połączenia mają być wyłącznie lokalne i niezależne od internetu, nie wybieraj Gigaset.net, bo korzysta z publicznego serwera [#17468347] Praktyczna propozycja z wątku to jedna baza Gigaset z jedną słuchawką na budynek oraz lokalny FritzBox/PBX jako serwer rejestracji; ewentualnie FreePBX lub inny lokalny serwer SIP, jeśli FritzBox nie pasuje [#17479615][#17454994]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 17454533
    marcin009988
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam

Szukam rozwiązana do połączeń telefonicznych między dwoma budynkami.
    Między budynkami jest sieć LAN oparta na dwóch routerach, które są spięte kablem.

Czy słuchawki np. AVM Fritz Mini WLAN da się skonfigurować, tak by dzwoniły tylko do siebie, bez routera FritzBox?
    Ewentualnie jakie telefony IP polecacie z bezprzewodową słuchawką.
    Rozmowy będą tylko wewnętrzne i wyjście na świat jest mi niepotrzebne
    Szukam najlepiej rozwiązania kablowego między telefonami i zależy mi na niskim koszcie.

Do tej pory używaliśmy zestawu Panasonic KX-TG7851PD (stacja bazowa z ładowarką, 2x słuchawka, stacja ładująca).
    Niestety jakość połączeń była kiepska, a po zrobieniu ocieplenia, w ogóle nie da się korzystać i szukamy czegoś innego.

EDIT1
    Mieszkamy w kotlinie i komórki mają słaby zasięg, a że też na odludziu, to nie ma linii telefonicznej czy internetowej.
    Dla ciekawskich, to neta mamy z 3-go routera z wbudowanym modemem LTE, który wisi na maszcie w hermetycznym pudełku.
  • #4 17454994
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    Większość, ale nie wszystkie IP Fony obsługują SIP, są jeszcze inne standardy.
    Musisz szukać telefonów z obsługą SIP Direct IP Calling. Dużo firm takie telefony produkuje. Testowałem osobiście Grandstream i dobrze wypadły. Niestety gorzej jeżeli idzie o aparaty bezprzewodowe. Tu ciężko coś znaleźć w rozsądnej cenie - niedrogie modele (np Gigaset C530IP) nie obsługują D_IP_C.

Zamiast D_IP_C możesz też postawić prosty serwer IP PBX (centralę telefoniczną). Taką funkcję obsługują chociażby routery Fritzbox (do sześciu telefonów, używkę idzie dostać w dobrej cenie). Inne rozwiązanie to mini PC z zainstalowanym FreePBX lub podobnym bezpłatnym oprogramowaniem.
    Możesz też kupić nową centralkę, np Slicana IPS-08xxx.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17455249
    marcin009988
    Poziom 10  
    Dzięki za cenne info, bo zielony w tym jestem.

Pokopałem jeszcze po alledrogo i znalazłem (za grosze w zasadzie) bramkę, z którą powinny się dogadać te telefony, bo jest na ich aukcji wymieniona jako "kompatybilny HUB telefoniczny".

Ciekaw jestem tylko, czy muszą być bezpośrednio w komunikacji z tym FritzBoxem, czy wystarczy, jak w jednej sieci będą.
  • #6 17455561
    IC_Current
    Nie widzę w sieci specyfikacji dla tego W701V. Jeżeli to jest to samo co 7170 to nada się na prosty serwer PBX.
    Telefony też wyglądają na z grubsza zgodne (wg oczywiście info w specyfikacji). Jednak ze słuchawkami może być problem - połączenie do sieci odbywa się poprzez WiFi, a tutaj może być różnie z jakością usług. Bez porządnie wdrożonego QoS na radio się nie obejdzie. Standardowo telefony SIP posiadają bazę podłączoną przewodowo do sieci LAN, a słuchawka łączy się z bazą poprzez DECT.
    Jeżeli szedł byś w stronę Fritzboxa, to nowsze mogą pracować właśnie jako baza DECT, do której rejestrujesz bezpośrednio słuchawki (działa większość Siemenów i Panasoniców) . Wtedy w jednym budynku najzwyklejsze słuchawki DECT rejestrujesz bezpośrednio w FB, a w drugim stawiasz bazę IP DECT i rejestrujesz do niej słuchawki z drugiego budynku (tu, choć nie jest to wymagane, ale raczej musisz mieć komplet od jednego producenta ze względu na niuanse wdrożenia SIP).
    Mam sprawdzoną współpracę 7360SL ze starymi słuchawkami od Siemensa i Panasonica.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17455951
    whizzo
    Poziom 13  
    Mozesz użyć również fajnej wbudowanej opcji jaka jest w gigasetach mianowicie gigaset.net. Zobacz jak to dziala w tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=512E7jJ1QXM
    Rozmowy przez Gigaset.net sa free. Dwie sluchawki gigaset IP, jedna badz dwie bazy (w zaleznosci od budowy Twojej sieci) i masz to czego szukasz.

A we Fritzboxa Mini Wifi sie nie pakuj. Chyba najbardziej nieudany produkt AVM. Mialem to kiedyś i po miesiącu zdecydowałem się sprzedać. Nieuzywalne. No i wymaga Fritzboxa żeby działało.
  • #8 17456625
    marcin009988
    Poziom 10  
    Ile najtańszy taki zestaw, który to obsługuje?

Sieć mam na dwóch routerach z WiFi (po jednym na budynek) i oba działają w jednej podsieci.
    Jeden router ma
    IP: x.x.x.1
    DHCP: x.x.x.2-x.x.x50
    drugi router ma:
    IP: x.x.x.51
    DHCP: x.x.x.52-99
    I kilka urządzeń ze statycznymi IP od x.x.x.100 w górę (NAS, drukarka, kameraIP)
    Maska oczywiście 255.255.255.0

Dodano po 42 [minuty]:

Oczywiście są to zwykłe routery ASUSa bez funkcji telefonicznych jak DECT.
  • #9 17456752
    whizzo
    Poziom 13  
    marcin009988 napisał:
    Ile najtańszy taki zestaw, który to obsługuje?

Potrzebujesz gigaset IP. Moze ten model? https://www.ceneo.pl/37720068 Zwroc tylko uwage na to czy zestaw obejmuje baze DECT i sluchawke (tak jak na zdjeciu) Siemens sprzedaje tez same sluchawki, wiec istnieje ryzyko pomylki. Cena calkiem atrakcyjna. Masz dwie sieci wiec musisz kupic dwa zestawy. W przypadku jesli chcialbys miec jednak swoj numer zajrzyj na strone Halonet - mozesz uzyskac numer z dwolonej strefy numeracyjnej za 1PLN/rok
  • #10 17456823
    marcin009988
    Poziom 10  
    Dzięki za poradę.
    Spróbuje najpierw te telefony od Fritz, bo za cały zestaw z tą bramką (jako serwer SIP) wyjdzie mnie 100zł. Nie zależy mi na super jakości, byleby dało się gadać.

Generalnie komunikacja jest potrzebna do opieki nad babcią, która mieszka w jednym budynku. I żeby mama, która mieszka w drugim nie musiała co chwilę biegać w tę i z powrotem, żeby sprawdzić co u babci, był zwykły zestaw DECT do telefonii analogowej (panasonic KX-TG7851 + KX-TGA786) i sprawdzał się dostatecznie dopóki babcia mogła chodzić, bo w razie potrzeby podeszła w lepszy zasięg bazy. Teraz już, przez stwardnienie rozsiane, nie chodzi a dodatkowo ocieplaliśmy oba budynki, co całkowicie uniemożliwiło wykorzystanie obecnego zestawu.
    Od dwóch lat jest kabel LAN między tymi routerami dlatego chciałbym to wykorzystać.
    Chyba, że jest opcja spięcia dwóch takich baz analogowych, wtedy poświęciłbym te dwie żyły z kabla, albo nawet powiesiło by się kolejny, ale z tego co się orientuję, to potrzebna by była centralka i ona pewnie tania nie jest.
  • #11 17457286
    whizzo
    Poziom 13  
    marcin009988 napisał:
    Spróbuje najpierw te telefony od Fritz, bo za cały zestaw z tą bramką (jako serwer SIP) wyjdzie mnie 100zł. Nie zależy mi na super jakości, byleby dało się gadać.

Wlasnie chodzi o to, ze tu sie nie dalo gadac. Sluchawka okrutnie nie radzila sobie z wifi. Sprzedalem, bo nie chcialo mi sie czekac na aktualizacje oprogramowania przez AVM (o ile taka nastapila, bo jednak produkt zostal dosyc szybko wycofany z produkcji i ze wsparcia). Jednak opcja ze sluchawkami DECT sprawdza sie o niebo lepiej. Poza tym nie napisales jesli ma byc jedna baza to jaka bedzie odleglosc od bazy miedzy sluchawkami i baza (czyli jakims Fritzboxem) Przeciez do tego projektu potrzebujesz dwa fritzboxy i dwie sluchawki. Te sluchawki jesli dobrze pamietam dzialaja w standardzie 802.11g, wiec zasieg nie jest zbyt duzy. Musisz o tym pamietac. Oby Ci zadzialalo tak jak chcesz.
  • #12 17457787
    IC_Current
    Ja jednak raczej bym skłaniał się do DECT (jedna baza na FB, druga baza dokupiona). Tym bardziej, ze starsza osoba może mieć problemy ze zrozumieniem rozmowy.
    @whizzo Nie potrzeba dwóch FB, wystarczy jeden a w drugim budynku może stać dowolny AP, do którego zaloguje się słuchawka.
    Jeżeli jednak zdecydujesz się na Wifi, to poinformuj nas jak to się sprawdza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 17457794
    whizzo
    Poziom 13  
    IC_Current napisał:
    Nie potrzeba dwóch FB, wystarczy jeden a w drugim budynku może stać dowolny AP, do którego zaloguje się słuchawka.

Z tego co pamietam to nie do konca to dziala jak piszesz. W przypadku sprzetu AVM sluchawka bez wzgledu na to czy DECT czy WIFI musi byc zalogowana do Fritzboxa i tego nie przeskoczysz. Zasada jest podobna jak w przypadku dedykowanych sluchawek tylko sposob polaczenia jest inny (tam DECT a tutaj Wifi). Bez dwoch Fritzboxow nie dasz rady tego wykonac.

Ja tez bym sie decydowal na DECT . Wifi to strata kasy w tym wypadku
  • #14 17457927
    IC_Current
    Jeżeli te słuchawki mają taki bug jak pisze @whizzo to nie ma sensu z nich korzystać - na dwóch różnych FB to będzie tylko kupa konfiguracji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 17457969
    marcin009988
    Poziom 10  
    Zaryzykowałem i dam znać jak przyjdą, czy to działa. W razie czego te telefony sprzedam, a FB zawsze się przyda jako AP do zwiększenia pokrycia WiFi.

Dodano po 8 [minuty]:

Być może QoS w tomato, co mam na tych ASUSach, da radę ogarnąć VoIPa w sensowny sposób
  • #16 17457996
    jprzedworski
    Ocena: 827
    marcin009988 napisał:
    Być może QoS w tomato
    QoS to usługa zapewniająca priorytety przy przesyłaniu pewnych pakietów tak, aby opóźnienia były jak najmniejsze i stabilne, ale to nie VoIP i samo VoIP nie załatwi.
  • #17 17467817
    marcin009988
    Poziom 10  
    Te Fritz!Mini to rzeczywiście jakiś badziew, nawet nie chcą się z Wi-Fi połączyć. Cały czas są w jakimś trybie szukania sieci i naciskanie jakichkolwiek przycisków nic nie daje (nie da się wejść w jakieś ustawienia czy coś podobnego).
    Wziąłem od sprzedającego Fritz!Box a 7050 za 20 zł, bo zapewniał mnie że z tym będą działać, no ale nie działają. Od znajomego dostałem do przetestowania Fritz!Boxa 7170, który jest już nawet wymieniony w aukcji tych słuchawek, ale też nic to nie zmieniło.
  • #18 17468238
    whizzo
    Poziom 13  
    marcin009988 napisał:
    Te Fritz!Mini to rzeczywiście jakiś badziew, nawet nie chcą się z Wi-Fi połączyć. Cały czas są w jakimś trybie szukania sieci i naciskanie jakichkolwiek przycisków nic nie daje (nie da się wejść w jakieś ustawienia czy coś podobnego).
    Wziąłem od sprzedającego Fritz!Box a 7050 za 20 zł, bo zapewniał mnie że z tym będą działać, no ale nie działają. Od znajomego dostałem do przetestowania Fritz!Boxa 7170, który jest już nawet wymieniony w aukcji tych słuchawek, ale też nic to nie zmieniło.

Tak jak pisałem wczesniej. Sprobuj opcji z gigasetami i ich usluga gigaset.net. Powinno dzialac tak jak chcesz a i konfiguracji nie ma przy tym prawie zadnej. Szkoda tylko, ze straciles kase na te sluchawki Fritza.
  • #19 17468284
    marcin009988
    Poziom 10  
    Na szczęście nie straciłem, bo zwrot będzie i co najwyżej 10zł na paczkomat

Dodano po 57 [sekundy]:

Już poluję na jakieś używki gigasetów i sprawdzam, czy mają tą opcję gigaset.net.
  • #20 17468347
    IC_Current
    Gigaset.NET się nie nada u kolegi, gdyż wtedy słuchawki do komunikacji korzystają z serwera w sieci publicznej, a podobno autor ma nie tyle kiepskie, co tragiczne łącze. Potrzebujesz słuchawki Gigaseta, ale podłączone do lokalnego PBX, np tego Frycka.
    No chyba, że czegoś nie wiem i można na Gigaset.NET wymusić jakichś tryb offline.
    Ja tam bym po prostu kupił jedną słuchawkę Gigaset z bazą do jednego budynku, a do drugiego budynku drugą słuchawkę DECT z jakiegoś starego analoga zarejestrował bezpośrednio do Frycka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 17469251
    whizzo
    Poziom 13  
    IC_Current napisał:
    Gigaset.NET się nie nada u kolegi, gdyż wtedy słuchawki do komunikacji korzystają z serwera w sieci publicznej, a podobno autor ma nie tyle kiepskie, co tragiczne łącze. Potrzebujesz słuchawki Gigaseta, ale podłączone do lokalnego PBX, np tego Frycka.
    No chyba, że czegoś nie wiem i można na Gigaset.NET wymusić jakichś tryb offline.
    Ja tam bym po prostu kupił jedną słuchawkę Gigaset z bazą do jednego budynku, a do drugiego budynku drugą słuchawkę DECT z jakiegoś starego analoga zarejestrował bezpośrednio do Frycka.

Nie sądzę, zeby gigaset DECT mial jakis tryb offline. Te dwie sieci troche tu mieszaja. Jeśli faktycznie jest tak napisałeś i tak jak OP napisał w pierwszym poscie o tym, że jest kiepsko z netem to opcja z gigaset.net może faktycznie tu nie zadziałać. Kazde z tych rozwiazań potrzebuje dostępu do serwera rejestracji (bez względu na to czy jest to zwykly serwer SIP, czy tez serwer gigaset.net) Rozwiazaniem bylby SIP serwer (jakis elastic, badz inny asterisk) umieszczony lokalnie (ale to sa kolejne koszty i pewnie troche konfiguracji). A wracajac do Twojej koncepcji jak chcesz polaczyc Fritza (z jednej sieci) z baza od Gigaseta (ktora ma byc w drugiej sieci)? I co mialoby byc w tym rozwiazaniu SIP serwerem do ktorego obydwa urzadzenia by sie logowaly? Tu mi brakuje jakiegos punktu, ktory by laczyl obie sieci. Jesli faktycznie nie wchodzi w gre uzycie zewnetrznego SIP serwera to cos w tym rodzaju (tzn SIP serwer) musi dzialac loklanie.

Dodano po 1 [minuty]:

marcin009988 napisał:
    Do tej pory używaliśmy zestawu Panasonic KX-TG7851PD (stacja bazowa z ładowarką, 2x słuchawka, stacja ładująca).
    Niestety jakość połączeń była kiepska, a po zrobieniu ocieplenia, w ogóle nie da się korzystać i szukamy czegoś innego.

Jaka jest odleglosc miedzy budynkami?

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

A jaka jest konfiguracja tej sieci? Napisz cos wiecej jak te routery sa skonfigurowane
  • #22 17469492
    IC_Current
    @whizzo
    Autor posiada budynki połączone przewodowo. Jest tylko jedna sieć.
    Fritzbox może pracować jako prosty serwer PBX, a klientami mogą być w zależności od fizycznych portów i modelu:
    - telefony POTS
    - telefony ISDN
    - słuchawki DECT
    - klienci SIP
    - wewnętrzna poczta głosowa
    Każdemu z klientów serwer PBX przydziela numer logiczny i umożliwia komunikację pomiędzy tymi klientami oraz pomiędzy nimi a siecią publiczną (POTS, ISDN, SIP).

Samo DECT umożliwia tylko komunikację pomiędzy bazą a zgodną słuchawką. Baza może zaś być połączona z centralą telefoniczną publiczną lub PBX za pomocą ISDN, POTS, SIP, SCCP itd.
    Czyli Fritzbox posiada zintegrowaną bazę DECT umożliwiająca bezpośrednią rejestrację do sześciu słuchawek i nadanie im numerów. Pozostali klienci to telefony analogowe, ISDN i klienci SIP. Klientem SIP w tym przypadku jest baza Gigaset znajdująca się w drugim budynku. Baza tylko konwertuje transmisję IP SIP na sygnały radiowe DECT.
    PBX we Fritzbox działa na Asteriks i jest serwerem rejestracji dla klientów SIP a do tego posiada karty POTS, ISDN I DECT, tylko użytkownik nie zdaje sobie z tego sprawy. Co ciekawe, dużo komercyjnych producentów central telefonicznych korzysta z Asteriska, tylko nakłada na niego własne moduły, sterowniki i oprogramowanie do zarządzania.
    Wszystko działa w teorii i w praktyce.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 17469507
    whizzo
    Poziom 13  
    IC_Current napisał:
    Czyli Fritzbox posiada zintegrowaną bazę DECT umożliwiająca bezpośrednią rejestrację do sześciu słuchawkę

Z tego co pamietam baza DECT pojawila sie dopiero od modelu 7270. Wspomniane przez autora modele 7050 i pozyczony od kolegi 7170 jej nie maja. Tu mozna tylko uzyc tylko zwyklych sluchawek tel polaczonych przez port dla telefonow POTS. I jesli mozna polaczyc baze gigaset z drugiego budynku aby byla klientem SIP, ktory moze sie zarejstrowac we Fritzboxie to faktycznie problem jest rozwiazany i jest tak jak piszesz.
  • #24 17469514
    IC_Current
    @whizzo
    Rzeczywiście ten Frycek nie ma jeszcze bazy DECT. Jakoś nie korzystałem nigdy z tak starych modeli i umknęło mi to uwadze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 17479587
    marcin009988
    Poziom 10  
    Ten zestaw (słuchawki WiFi i 7050) już odesłałem do sprzedającego.
    Z FritzBoxa mam do dyspozycji tego 7170, jak by się udało z nim zgadać te dwie bazy gigaseta, to kolega chętnie mi go odsprzeda.
    Cała sieć jest tak skonfigurowana, że wszystkie hosty mają tą samą adresację.
    Do tej pory wszystkie urządzenia (TV, NAS, kompy, smartfony , drukarka itd) "widzą" się wzajemnie jak w jednej sieci (wpięte do jednego routera), więc zakładam, że z bramkami też nie powinno być problemów.
  • #26 17479615
    IC_Current
    Czyli kup:
    -jedną bazę GS ze słuchawką,
    -nowszy FB, np 7362
    Znajdź w domu
    -jedną starą, dowolną słuchawkę DECT

Będzie działać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 17612394
    marcin009988
    Poziom 10  
    Z rozpiski to ten 7170 jest ok.
    Mi na xDSL i innych nie zależy bo neta mam z modemu LTE i to się raczej nie zmieni.
    To czekam tylko na paczkę z gigasetem i będę testował.

EDIT1

To mam ostatecznie dwa zestawy (baza + słuchawka) Gigasetów C470IP i tego FritzBoxa 7170.
    Siedzę i próbuję je ze sobą dogadać, ale nie idzie mi coś.

Adresacja:

Fritz 192.168.1.120
    brama na główny router 192.168.1.1
    Gigaset 1 192.168.1.121
    brama na fritz''a
    Gigaset 2 192.168.1.122
    brama na fritz''a

Na Fritz wszedłem do dodawania telefonu i wybrałem typ LAN/IP.
    Dalej mam podane ustawienia wirtualnego (chyba) providera jak na pierwszym obrazku. Konfiguracja telefonów IP AVM Fritz Mini WLAN bez FritzBoxa dla połączeń wewn.

Dalej czeka na rejestrację telefonu i na Gigaset 1 w ustawieniach "IP conection" w pierwszym providerze wprowadzam te dane jak na drugim obrazku.

Konfiguracja telefonów IP AVM Fritz Mini WLAN bez FritzBoxa dla połączeń wewn.

Niestety po odświeżeniu strony z ustawieniami gigaseta jest "Server not accessible" albo "Registration failed" a Fritz po kilku minutach oczekiwania też pokazuje info o błędzie rejestracji.
    próbowałem też w Gigasecie zamiast "fritx.box" wstawiać adres IP ale to samo.
    Nie pomogło też wstawianie fritz.box czy IP w różnych konfiguracjach w pola z adresami serwerów w tych ustawieniach providera.

Ktoś wie co tam źle ustawiam i jak to powinno wyglądać?

Zaraz też przetestuję ten gigaset.net, ale wolę żeby to działało tylko na wewnętrznej sieci, w razie utraty neta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do komunikacji telefonicznej między dwoma budynkami, korzystając z telefonów IP AVM Fritz Mini WLAN bez routera FritzBox. W dyskusji poruszono możliwość konfiguracji telefonów SIP do bezpośrednich połączeń oraz zalecenia dotyczące wyboru sprzętu. Wskazano, że nie wszystkie telefony IP obsługują SIP, a modele z funkcją Direct IP Calling są preferowane. Użytkownicy sugerują zakup telefonów Gigaset z funkcją VoIP oraz wykorzystanie FritzBoxa jako serwera PBX. Podkreślono, że telefony DECT mogą zapewnić lepszą jakość połączeń niż modele WiFi. Wspomniano również o problemach z jakością połączeń w przypadku użycia Fritz Mini WLAN oraz o konieczności posiadania odpowiednich baz DECT dla stabilności komunikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA