logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Fritzbox 7590 do przekierowania połączeń SIP na zewnątrz?

pinochio 31 Gru 2024 11:58 462 10
  • #1 21370422
    pinochio
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Witam, temat już po części wałkowałem, ale praktycznie jest nie rozwiązany.
    Mam w domu zainstalowany domofon własnej koncepcji i problem jest następujący. Stacja bramowa to praktycznie router Fritzbox 7590 funkcjonujący w sieci jako IP Client. do niego jest podłączony do portu FON1 (a/b) głośnik i jednocześnie dzwonek Auserwald zamontowany w skrzynce przy wejściu do domu. Monitory Akuvox 315W są także skonfigurowane i zarejestrowane w Fritzboxie i domofony działają, ale tylko w obrębie sieci domowej (przydzielony stały adres IP w Fritzboxie). Fritzbox może jednocześnie dokonywać połączeń albo wewnętrznych albo zewnętrznych, nie da się tego skonfigurować tak, żeby przekierowywał połączenia wewnętrzne jednocześnie do chmury, przynajmniej ja nie potrafię tego ogarnąć.

Według tejże instrukcji, jeśli bym miał bramofon Akuvoxa, dałoby się za pomocą dwóch darmowych kont SIP (czyt. od strony 2) odbierać połączenie na smartfonie praktycznie w każdym zakątku świata. Podobne rozwiązanie jest opisane w tymże poradniku na stronie 7, ale inne darmowe serwery SIP i aplikacje są proponowane.

Pobrałem z sieci zarówno apkę Vfone, jak i VBell i funkcjonują one tyle o ile w obrębie sieci domowej, przypisując im stały adres wewnętrzny IP Fritzboxa (funkcjonują jako dodatkowy monitor).

W monitorze Akuvoxie są dwa konta SIP do skonfigurowania, jedno skonfigurowałem dla dostępu do domofonu poprzez Fritzbox i jest zarejestrowane w Fritzboxie i to funkcjonuje w obrębie sieci domowej. Udało mi się skonfigurować drugie konto SIP i zarejestrować je w darmowej usłudze na serwerze sip.antisip.com. Czy ktoś się orientuje, czy można to jakkoś skonfigurować w monitorze, żeby połączenie na te konto skonfigurowane w Fritzboxie było również przekierowywane na te drugie konto skonfigurowane w Internecie na sip.antysip? Albo czy zna ktoś rozwiązanie, jak we Fritzboxie skonfigurować grupę połączeń w dzwonku, żeby przekazywał połączenie dzwonka jednocześnie wewnętrznie na monitory i zewnętrznie na konto SIP w chmurze?

Dodano po 8 [godziny] 4 [minuty]:

Wiem, że męczący temat, ale to musi jakoś się udać skonfigurować tak jak ja to sobie wyobrażam. Jest w sieci wiele porad, jak założyć i skonfigurować usługę telefonii internetowej SIP. Jeden z poradników jest w tej usłudze. Żeby to funkcjonowało we Fritzboxie, trzeba podać jako nazwę użytkownika, nazwę składającą się tylko z cyfr. Być może wystarczy w przypadku Fritzboxa służącego u mnie jako panel zewnętrzny tylko jeden numer SIP. Przetestuję konfigurację w Fritzboxie i w aplikacji Vfone.
  • #2 21593410
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Witam,
    ciekawe wyzwanie, tylko kolega z definicji fałszywą filozofię stosuje. ;-)
    Da się wszystko, co kolega chce z Fritzem, tylko po co zdejmowanie majtek przez Akuvox przed francuzami? Ten stream idzie tam i Bóg wie gdzie dokąd jeszcze... W skrócie: oni widzą kto stoi przed kamerka i kto co gada, kiedy drzwi są otwierane i jak. Dla mnie takie rozwiązanie stawia włosy pionowo i teraz wiem, dlaczego najlepszy jest "stary" poczciwy 20-letni DoorLine albo i Auerswald.
    W zasadzie jak jest ten Auerswald A/B to wszystko można zrobić na Fritzu, bez posyłania tego dokądkolwiek.
    Mamy podobne rozwiązania, ja powiem jak jest u mnie i co można, a można wiele.
    Najlepszy byłby lepszy opis, jakiś szkic połączeń i jakie są wymagania.
    Ja mam w jednym domu w DE rozwiązanie na DoorLine A/B wyłącznie audio, w drugim domu w PL zrobię takie samo Doorline audio + kamerkę, więc traktuję ten post jako odświeżenie wiadomości.
    Podstawowa zasada: ŻADNEGO straemu na obce serwery! Wszystko u siebie!
    A tu jest konfiguracja na Fritzu + DoorLine
    A tak wygląda fizyczne ustrojstwo

Jakie środowisko: w Germanistanie ma się z buta 10 numerów VOIP po założeniu internetu + telefon.
    - Przycisk "nagrywarka" uruchamia po krótkiej zapowiedzi sekretarkę Fritza (**600) na stiku USB, gdzie można zostawić wiadomość, gdy drzwi nie są otwierane (w zapowiedzi nic nie ma o tym, że w domu nikogo nie ma!)
    - przycisk "światło" pokazuje tylko na urządzeniu telefonicznym na skaskadowanym drugim Fritzu (**610#620), że ktoś zapala światło (przycisk drzwi nadużyłem do stycznika, ale to inny temat!), bez dzwonienia (numer wenętrzny), celem jest to, że jak domownik wraca i ma klucze i nie chce niepokoić innych domowników i potrzebuje tylko zapalić światło, to nic nie dzwoni.
    - przycisk "dzwonek" dzwoni na numer zewnętrzny xxx211 z wychodzącego zewnętrznego xxx212 (oba zarejestrowane na Fritzu). Efekt: oprócz impulsu elektrycznego zapalającego bezwarunkowo światła (żarówki z czujnikiem jasności) sygnał idzie na klasyczny gong domowy + dzwonią telefony z zarejestrowanym numerem xxx211 i do tego z własną melodyjką gongu wgraną na Fritza (na screenie Eigener 1).

I teraz co można z taką konfiguracją zrobić? To zależy od wielu indywidualnych potrzeb i innej konfiguracji na Fritzu.
    A. jak się jest w domu:
    - Można odebrać w telefonie i prosić o poczekanie do momentu otwarcia jak sie jest dalej (u mnie rzadko, bo dojście krótkie, dlatego dzwoni tylko 8 sekund)
    - można nie odbierać tylko otworzyć drzwi jak sie jest w pobliżu (dzwonienie ustaje po 8 sekundach)
    - jak sie dochodzi samemu z garażu, to można przez telefon zapalić swiatło (jestem w zasięgu WLANu **610#620)
    A. jak się NIE jest w domu:
    - Można odebrać w telefonie i prosić o poczekanie do momentu przybycia (VPN + apka SIP-Client)
    - można nie odbierać, ale wiadomo, że np. kurier paczkę przyniósł i zostawił w garażu.
    - można odsłuchać sekretarki (VPN + apka SIP-Client)

A teraz sugerowane rozwiązania, chociaż wiele nie wiemy o Twojej sieci domowej

pinochio napisał:
    Stacja bramowa to praktycznie router Fritzbox 7590 funkcjonujący w sieci jako IP Client. do niego jest podłączony do portu FON1 (a/b) głośnik i jednocześnie dzwonek Auserwald zamontowany w skrzynce przy wejściu do domu.

Jak wygląda konfiguracja? Czy konfiguracja Auerswald to "domofon" na Fritzu? W Jaki sposób przypisane urządzenie i numery? -> poproszę screen

pinochio napisał:

Według tejże instrukcji, jeśli bym miał bramofon Akuvoxa, dałoby się za pomocą dwóch darmowych kont SIP (czyt. od strony 2) odbierać połączenie na smartfonie praktycznie w każdym zakątku świata.

Do tego nie potrzeba Akuvoxa, Doorline i Auerswald robią to samo.
    Wystarczy skonfigurować własną sieć VPN (jaki router, jakie VPN?) i każda standardowa apka klient VoiP w pełni obsługuje Fritza (polecam Sipnetic), są ponadto typowe Fritzowe apki prosto od AVM ale nie stosuję, bo jestem nieufny, czy też tego nie streamują.

W konfiguracji Fritza istotne jest rozróżnienie istoty "numeru IP" i "urządzenia IP".
    - "numer IP" musi być podany przez jakiś serwer i musi być zarejestrowany na Fritzu.
    - "urządzenia IP" to wirtualny serwer wirtualnego urządzenia IP tworzony na Fritzu, któremu musi być przypisany zarejestrowny już numer -> jest to praktycznie kaskadowanie zarejestrowanego już zewnętrznego numeru IP i podanie go dalej do dowolnej liczby urządzeń klienckich. Wskazówka: niektórzy oferenci telefonii voip blokują mozliwość kaskadowania (np. halonet)

W razie pytań - służę pomocą.
  • #3 21593425
    pinochio
    Poziom 11  
    >>21593410 Już myślałem kolego, że mi z nieba spadłeś, ale dziękuję za odpowiedź. DoorLine nie wchodzi u mnie w rachubę, to stare rozwiązanie i nijak się da to zrobić w moim systemie.
    W tym topicu pisałem, jak miałem kiedyś skonfigurowany stary wideo domofon za pomocą DoorLine M03 i jak przytaczam w tym wątku, na niemieckim forum dostałem odpowiedź, że "Die Doortel M03 funktioniert nur an einer Eumex, das ist weder eine a/b
    TFE u. auch keine FTZ-TFE.
    Wenn was in den Renzkasten passt, ist es ein Auerswald a/b
    Universal-Modul, die dann auch an der Agfeo tadellos funkt.".

Tak też to u siebie zrobiłem w nowym projekcie, który opisałem w kolejnym temacie. U mnie kamerka analogowa przekonwertowana za pomocą Video Serwera Grandstream GXV3500 jako IP, jest zamontowana w skrzynce na listy Renza i to wszystko właśnie funkcjonuje za pomocą modułu dzwonkowego Auserwald TFS-UNIVERSAL PLUS, który jest połączony z portem a/b Fritzboxa 7590, docelowo z 7590 AX i Fritzbox (jako urządzenie wielofunkcyjne i zarazem stacja bramowa) skonfigurowany z monitorami Akuvox i centralką Agfeo. Jednakże nie da się w Fritzboxie skonfigurować odbieranie, przekierowywanie jednocześnie połączeń wewnętrznych (mionitory Akuvox) i zewnętrznych na apkę w smartfonie. Można co jedynie przy pomocy centralki Agfeo przekierować dzwonek domofonu jednocześnie na telefon komórkowy, ale to już bez Video i apki.
  • #4 21593435
    freetz_master
    Poziom 31  
    Doorline były pod ISDN, wlaśnie cytowane przez ciebie M03, po 2000 roku były też A/B. W Polsce nówkę 20 letnią A/B kupiłem przezd 3 tygodniami za 150 zł :-) i na FB7590 też zadziała.
    Ok, wczytuję sie w tego Auerswalda. To jaką konfiguracje w końcu masz i jaki problem? Bo z postów jest małe zamieszanie. Jak masz urządzenie A/B (Auerswald, Doorline A/B, wszystko inne A/B) to sterowanie jest wszystko przez Fritzbox, nie potrzeba żadnych zewnętrznych kont ani streamów.
  • #5 21593438
    pinochio
    Poziom 11  
    Temat rzeka, moje główne zagadnienie i rozwiązanie opisałem tutaj.
    Minęliśmy się z odpowiedziami, co chciałbym osiągnąć dopisałem w poście #3.
  • #6 21593441
    freetz_master
    Poziom 31  
    to ty masz jeszcze ISDN????? Po co ci to Agfeo?
    W tym linku nie ma postu #3. Sorry, w takim trybie trudno pomóc. Nie wiadokmo jaki jest stan, a to linki z 2023 roku, kilkadziesiąt, nikt nie ma czasu tego czytać, żeby zrozumieć sedno problemu.
    Nawet jak masz ISDN, to wystarczy tylko Fritzbox.
  • #7 21593445
    pinochio
    Poziom 11  
    >>21593441 Właśnie to jest najlepsze rozwiązanie, centralka ISDN Agfeo działa dzięki FB 7590 i portu S0 jako analogowa dla urządzeń końcowych, do 8 telefonów stacjonarnych analogowych w domu, które także dzwonią (oprócz monitorów Akuvox), jak się dzwoni od dzwonka (Auserwald) i można także tymi telefonami praktycznie otwierać drzwi. Ja pisałem o edytowanym przeze mnie poście #3 w tym temacie.
  • #8 21593452
    freetz_master
    Poziom 31  
    Moje pytanie: masz przedpotopową umowę w DE z numerami ISDN na jednej linii + internet?
    To jest relikt zamierzchłych czasów, przecież każdy może to zamienić na 10 numerów voip, te stare numery oczywiście się zachowuje.
    A ten Auerswald to ma taki sam schemat jak Doorline (strona 12-13) :-)
    http://www.auerswald-root.de/download/datei/h...ration/TFS_Uplus_Operation_V06_02_2018_de.pdf
    Pokazuje, ze to 200 euronów kosztuje, Doorline połowe z tego kosztuje, ale ok, masz Auerswald, to nie wystarczy osobna kamerka do tego zestawu Fritz+Auerswald, URL kamery podajesz w konfiguracji domofonu na Fritzu i na jednej apce z AVMu masz wsuystko :-)
    Nawet jak masz ISDN - w co wątpię, to to Agfeo jest zbędne.
    Otwieranie konfigurujesz na fritzu, a nawet jak masz stary isdn, to przyporządkujesz je poprzez konfigurację domofonu na Fritzu, pokaż konfigurację domofonu na Fritzu.
  • #9 21593459
    pinochio
    Poziom 11  
    freetz_master napisał:
    Moje pytanie: masz przedpotopową umowę w DE z numerami ISDN na jednej linii + internet?

Nie, moje domostwo jest w Polsce i mam światłowód i po nim jeden numer stacjonarny po VoIP ze światła. A centralka ISDN jest jak najbardziej na miejscu, bo Fritzbox 7590 ma Port S0, który konwertuje analog do ISDN, a centralka ISDN konwertuje do analogowych. Agfeo nie jest zbędne, tylko jak najbardziej na miejscu.
    Tu masz konfigurację domofonu na Fritzu, to było jeszcze na 7272, ale tak samo mam teraz na 7590. Kamerka też jest skonfigurowana we Fritzu, wszystko pasuje w skrzynce altbewerten Renz.
  • #10 21593562
    freetz_master
    Poziom 31  
    pinochio napisał:

Nie, moje domostwo jest w Polsce i mam światłowód i po nim jeden numer stacjonarny po VoIP ze światła. A centralka ISDN jest jak najbardziej na miejscu, bo Fritzbox 7590 ma Port S0, który konwertuje analog do ISDN, a centralka ISDN konwertuje do analogowych. Agfeo nie jest zbędne, tylko jak najbardziej na miejscu.

Totalny bezsens. :-)
    Przecież numer stacjonarny po VoIP ze światła od dostawcy jest zarejestrowany na Fritzu. Voip to numer cyfrowy. Tak samo jak ISDN, tyle że cyfrowy "inaczej", bo prosto z lini dostawcy. Ale ty nie masz cyfrowego numeru ISDN, tylko voip. Te centralki ISDN miały rację bytu tylko w okresie, jak ktoś miał więcej FIZYCZNYCH telefonów ISDN po stronie odbiorcy, żeby cyfrowy numer Voip podać na cyfrowy telefon końcowy ISDN. Do tego służy właśnie wymierające S0 na Fritzu.
    Ale jak masz te 8 fizycznych telefonów analogowych, to wystarczy je równolegle podłączyć do drugiego gniazdka FON2 na Fritzu i przypisać im ten numer VOIP - gotowe. :-)

I mamy takie numery wewnętrzne na fritzu:
    - 1 - domofon
    - 11 - przycisk dzwonka domofonu
    - 2 - analogowy z 8 telefonami po całym domu.
    Na ten numer Voip można nałożyć na Fritzu wirtualne urządzenie IP i przypisać mu zarejestrowany numer Voip od dostawcy. Numer wewnętrzny to 620.

Działanie: jak ktoś dzwoni na dzwonku to dzwoni nr 2 (8 analogowych w domu) + JEDNOCZEŚNIE 620 na wirtualnym na Fritzu. I teraz zależy, co podłączymy do tego wirtualnego urządzenia IP na Fritzu. Może być dowolna apka klient SIP np zoiper, sipnetic, linphone.... etc albo fizyczny telefon IP. Adres numeru na fritzu to jest user@<ip fritzbox>
    czyli *1 -> *2 + *620

A jak się jest poza domen na Kamczatce albo Wyspach Owczych, to się loguje do sieci domowej po VPN i numery lokalne sieci domowej widzi apka user@<ip fritzbox>, czyli dokładnie tak, jakby sie było w domu. Inne chmury ani jakieś centralki ISDN do niczego nie sa potrzebne. :-) Prąd tylko pobiera i wisi takie ustrojstwo przedpotopowe.

To, co próbujesz zrobić, to połączenie tych urządzeń przez zewnętrzne numry SIP, zakładając x kont, co jest bez sensu, bo Fritz to obsłuży jako numery wewnętrzne, a dostęp do fritza i sieci domowej z zewnątrz to TYLKO po vpn.
  • #11 21593597
    pinochio
    Poziom 11  
    To, że padło u mnie na wybór centralki ISDN to przypadek, a właściwie dobra porada z niemieckiego ip-phone-forum. Jest to jak najbardziej z sensem, bo właśnie dzięki niej mogę (gdybym chciał to robić) odbierać połączenia domofonu z każdego fizycznego telefonu analogowego w domu, a także rozmawiać wewnętrznie i łączyć/przekazywać rozmowy między pokojami/pomieszczeniami. Dzięki Fritzboxowi, obecnie 7590, który służy de facto jako klient IP routera głównego światłowodowego Halny i jako urządzenie wielofunkcyjne, mogę tą centralkę ISDN zasilić numerem stacjonarnym analogowym jak i przypisać jej msn numeru internetowego. Żadna analogowa centralka telefoniczna by tego nie rozwiązała i nie mógłbym wykorzystać okablowania telefonicznego położonego od początku w domu. A Agfeo AS 181 plus nie potrzebuje już żadnych dodatkowych modułów i mogę w niej zarejestrować wszystkie numery msn z Fritza.

Tak to obecnie wygląda u mnie, czyż nie piękne rozwiązanie i indywidualny projekt

FON2 we Fritzu mam wolny, mogę doraźnie podłączyć tel. i np. przeprogramować Auserwald.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji Fritzbox 7590 do przekierowania połączeń SIP z domofonu na zewnątrz sieci lokalnej. Autor posiada autorski system domofonowy z bramofonem opartym na Fritzbox 7590 działającym jako IP Client, z podłączonym głośnikiem i dzwonkiem Auerswald TFS-UNIVERSAL PLUS do portu FON1 (a/b). Monitory Akuvox 315W są zarejestrowane w Fritzboxie i działają w sieci lokalnej, jednak problemem jest brak możliwości jednoczesnego przekierowania połączeń wewnętrznych do chmury SIP. W dyskusji poruszono kwestie stosowania centralek ISDN Agfeo AS 181 plus, które współpracują z Fritzboxem 7590 poprzez port S0, umożliwiając integrację analogowych telefonów i domofonu oraz zarządzanie połączeniami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Zwrócono uwagę na bezpieczeństwo i prywatność, krytykując rozwiązania wymagające przesyłania strumieni audio/wideo do zewnętrznych serwerów (np. Akuvox). Zaproponowano wykorzystanie Auerswalda A/B jako stabilnego rozwiązania bez konieczności korzystania z zewnętrznych kont SIP. Konfiguracja domofonu i kamery odbywa się bezpośrednio w Fritzboxie, co pozwala na odbieranie połączeń SIP na smartfonie z dowolnego miejsca. Wskazano, że numer VoIP od dostawcy jest rejestrowany w Fritzboxie i można przypisać go do urządzeń analogowych i IP, co umożliwia elastyczne zarządzanie połączeniami. Całość stanowi indywidualny, rozbudowany projekt integrujący Fritzbox 7590, centralę ISDN Agfeo, moduł Auerswald oraz monitory Akuvox, z zachowaniem lokalnej kontroli i minimalizacją przesyłania danych do chmury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA