logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SUPRA STV-2084 - biały ekran po włączeniu, uszkodzona matryca RGB? Szukam schematu

PUCH 30 Sie 2005 00:07 932 4
REKLAMA
  • #1 1775908
    PUCH
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Po włączeniu TV pojawia się biały ekran, wszystkie funkcje działają poprawnie. Myślę, że może to być uszkodzona matryca RGB.
    Ma ktoś jakiś pomysł? Szukam również schematu do tego modelu.
  • REKLAMA
  • #2 1776388
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Sprawdź regulację napięcia na siatce drugiej - czasem jak przerywa robi się taki efekt.
    Zmierzyłbym napięcia na katodach, jesli bliskie zeru - to dodatkowo sprawdziłbym napięcie zasilające wzmacniacze RGB
    No i nie zapominaj o układzie regulacji prądu kineskopu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1776706
    PUCH
    Poziom 12  
    Chwilowo pomiary będą niemożliwe, padł mi miernik, mogę jedynie sprawdzić orientacyjnie, choć to nie najlepszy sposób, ale zawsze coś pokaże. Prawdopodobnie jak kolega napisał, może to być wina zasilania wzmacniaczy RGB, sprawdzę to.
  • #5 1785233
    PUCH
    Poziom 12  
    Temat chwilowo zamknięty. Telewizor działa poprawnie, odłączyłem płytkę od kineskopu (nie włączając telewizora przedtem do sieci), połączyłem ponownie, włączyłem TV do sieci i od razu wystartował. Jak ręką odjął. Dziwne, może tygodniowy postój mu pomógł, lub poruszenie gniazda kineskopu, lub ukryta usterka, lub zimny lut itp. :D
REKLAMA