logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Supra STV2152FS - ciemny i niebieski obraz po podkręceniu na trafopowielaczu

cudzes 20 Lut 2006 22:55 1067 5
REKLAMA
  • #1 2328117
    cudzes
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam potrzebowałbym pomocy przy tym telewizorze mam następujące objawy po załączeniu telewizorka głos jest a brak obrazu gdy podkręciłem go na trafopowielaczu uzyskałem obraz ale ciemny i bardzo niebieski na pk niema zimnych lutów bo sprawdziłem juz nie wiem co może być :cry: pomocy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2330680
    cudzes
    Poziom 15  
    Tak wszystko było by dobrze gdy bym był elektronikiem ale jestem początkujący i się uczę napięcie pomieżyłem na żarzeniu ma 7.8V a jak pomieżyć wzmaczniacz wizyjny to już gożej wiem ze moze mnie ktoś okrzani ale po to jest chyba forum aby sobie pomagać .
  • REKLAMA
  • #4 2332497
    twimpex
    Poziom 20  
    Czym zmierzyłeś to napięcie żarzenia - do tego potrzebny jest specjalny miernik , gdyby było faktycznie 7,8 volta to pozamiatane - powinno być 6,3 volta , nie kręć trafopowielaczem tylko normalnie pilotem rozjasnij , dodaj kontrastu itd - moze to tylko sprawa regulacji nastaw , na czym są zrobione wzmacniacze wizyjne - tranzystory czy układy jakies , najpredzej tam masz uszkodzenie , do płytki kineskopu dochodza dwie wiazki przewodów , pomierz napięcia i odpisz
  • REKLAMA
  • #5 2333788
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2929
    Skoro piszesz ,że jest bardzo niebieski to uszkodzenia szukaj w tym torze-działo B .

Dodano po 3 [minuty]:

Na PK pomierz napięcia na katodach RGB, ewentualnie odłącz katody i wtedy pomierz napięcia/odlutować kołki podstawki kineskopu RGB /i na nich pomiar.
  • #6 2333836
    misiek93
    Poziom 11  
    s9iemanko podkrec go na trafie tz rozjaśnij fokusem tylko nie zamocno b0o pokaża sie powroty
REKLAMA